AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 1418|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

「可愛」的螺殼+魚街的收獲......  關閉 [複製鏈接]

八級將神會員

這樣已經足夠了......

EXP
13600 點

用戶勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章

樓主
同屋企人講左咁耐,今日終於出到魚街去買全屋魚/蟹都要用既野
講下今日既收獲先 :
20"玻璃缸連蓋,$1xx (第2間$100就有交易,但冇貨)~2棵水草~3包過濾棉~3條珠鱗~1x條金班馬~
2包水草泥~1個掛濾~1棧燈~1包魚糧~1枝溫度計~1枝100w暖管~3包紅蟲~
1枝除氯劑~1個魚缸櫃(膠做的)~1隻灰白陸寄居蟹(女仔黎@@)

20寸缸,原本$100就買到,但冇貨,要係第2間買,真係「千金難買心頭好」,個16寸缸用黎養金魚,唔想個缸變成遺棄品,同埋d魚都好似大左了,細缸真係冇咩位比佢地游

依棵草,叫唔知乜乜太陽(袋上既字太了,睇唔清),$38..種草真係貴

唔知乜草,價錢忘記了(因為唔係我買),呀爺見到棵野d氣泡咁勁先買,個人認為做前景草會較美觀

1袋金班馬,$25,入面應該有十幾條,唔知生唔生得出魚b呢,生得出我就慘,要學孵bbs(豐年蝦幼體),因為成日出魚街買bbs都唔係辦法,紅蟲感覺上又冇活餌咁好營養,又唔知魚b個口夠唔夠大食紅虫,但係又學多一樣野

3條珠鱗,不過今次依3條冇咁靚,鱗有d都甩左小小,同埋有一條個鰭好似有事,平衡都好似變差!?唔知生唔生得出魚b呢?我印象中舊果4條珠鱗有幾條係男仔..

大家睇到依個螺殼,有咩感覺?會唔會覺得只係空螺殼一個呢?

反轉,其實係有蟹係度,灰白陸寄居蟹~另外彩繪螺殼對寄居蟹唔好,一旦甩色就可能會食埋d顏料落肚,所以如果佢換左天然螺殼就要將個彩殼拎走,同埋唔好因為貪彩殼靚就迫佢背彩殼(即用d殘酷既手法整佢出黎),因為只有隻蟹先知自己鍾意+邊個螺殼岩佢,鍾意/岩用既就自然會換...

靚仔/女樣..

唔夠清楚!?開埋燈睇吧..

超級驚人+鍾意靜既一隻蟹,只要係嘈既環境下佢都唔會伸個頭出黎

蟹也會上網...(其實只係個頭面向個mon)

唔知點解我好鍾意依張..不過好似太光!?

心......好甜

相7....很甜很溫暖
Alta Multimedia - Facebook:http://www.facebook.com/altahkmm

EXP
725 點
好可愛丫~隻蟹

EXP
883 點
第一張下面勁多紙巾= =

八級將神會員

EXP
13600 點

用戶勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章

原帖由 lam101aa 於 2009-1-18 12:20 發表
第一張下面勁多紙巾= =

其實d紙巾都放左好幾年
原帖由 雪之晞 於 2009-1-18 07:30 發表
好可愛丫~隻蟹

幾啦=0=
不過今次d蟹都唔多活躍,又冇背天然螺殼既灰白陸...

另外,隻新蟹換返天然螺殼了,個螺殼簡直係岩晒,隻鉗同螺口成水平..(我係指縮埋左之後)
同埋原來仲有1枝除氯劑,1個魚缸櫃...個櫃都係aa出,膠做,自己砌,1粒螺絲都唔洗,正@@

心......好甜

相7....很甜很溫暖

EXP
689 點
系咪金魚黎嫁??
好可愛牙`!!
蟹都好可愛-33-
♥,,`  尒偍禾菂好朋友.偍否吥能曖..!?
星 空 芐 菂 約 定 The Promise Under The Stars

八級將神會員

EXP
13600 點

原帖由 小冰=) 於 2009-1-18 12:50 發表
系咪金魚黎嫁??
好可愛牙`!!
蟹都好可愛-33-

珠鱗都屬於金魚既其中一種
不過,唔可以養得太多,底亦唔可以係沙底,唔可以同熱帶魚混養,但可以同d細細地既金魚一齊養(因為我d珠鱗都係同條金魚一齊養,不過條金魚真係好霸王,d蟲沉左底,d珠鱗落去食,佢就用個頭項返佢地上去)
因為珠鱗如果甩鱗既話,就可能唔會再生返出黎,同埋唔好睇 (因為話明珠鱗,d鱗就緊係要好似1粒粒珍珠咁先靚)
同埋依隻蟹都唔太會鉗人..好在依隻唔係仔,係仔就有可能搞出蟹b..
如果有機會再進註其他魚,打算買小精靈/鼠魚/短鯛=0=
但後兩者既入場費都至少都好似要百幾蚊=-=
小精靈就唔知

真係比枝100w暖管激死..刻度得18同32度,要斷估+睇溫度計...

p.s果條轉唔到身既珠鱗懷疑係入袋果陣衝入去搞到有事/鰭問題...應該可以復原

心......好甜

相7....很甜很溫暖

八級將神會員

EXP
13600 點

原帖由 哈哈仔 於 2009-1-18 13:46 發表
lamlam家裏睇起黎有d亂亂地   條金fish   幾銀1條? :boxing2:

珠鱗係魚街買就$10一條(不過唔知仲有冇更平)
係有d亂,因為依加成3個大缸,1個細缸,1個烏龜箱......太多野,所以都要搵d時間執位
心......好甜

相7....很甜很溫暖

EXP
689 點

回覆 8樓 lamxdxd 的帖子

同我屋企都差吾多= =
都系甘亂..*\/*
♥,,`  尒偍禾菂好朋友.偍否吥能曖..!?
星 空 芐 菂 約 定 The Promise Under The Stars

八級將神會員

EXP
13600 點

原帖由 小冰=) 於 2009-1-18 14:11 發表
同我屋企都差吾多= =
都系甘亂..*\/*

不過我諗依個環境都會持續好耐...因為真係減唔到缸...
以下係減唔到缸既5大原因

1. 堆金魚唔可以同熱帶魚混養
2. 蟹缸又唔可以細,要有位比佢地走動
3. 所有缸都買左唔係好耐
4. 烏龜箱做脫殼用既隔離盒,舊既沙放晒入去,好滿..
5. 個細缸用黎做隔離缸,病魚岩用
心......好甜

相7....很甜很溫暖

EXP
1075 點
LAM姐...我想問隻蟹咬唔咬人架=3=
你搵隻手拎佢唔怕咩?(我係話你同佢都冇野?)
同埋 唔用暴力的方法整佢出黎=3=你點同佢換殼?你都唔知佢中意邊個
曙光的遺物:
latias 60lv 射手
劍狐的東西:
靈狐ser 新手 修羅門
招人帶打30副>﹏<
嗚...我的心血結晶沒有啦...

八級將神會員

EXP
13600 點

原帖由 白羽黑尾 於 2009-1-19 15:09 發表
LAM姐...我想問隻蟹咬唔咬人架=3=
你搵隻手拎佢唔怕咩?(我係話你同佢都冇野?)
同埋 唔用暴力的方潯整佢出黎=3=你點同佢換殼?你都唔知佢中意邊個?

唔咬,只鉗人
我最初掂蟹果陣都驚,但拎拎下就唔驚,仲超級鍾意
仲有換螺係放幾個空螺殼係個缸度等佢自己簡...佢岩既就自然會換..
詳情請參考http://www.tonycoenobita.com/index.html
心......好甜

相7....很甜很溫暖

EXP
1075 點
原帖由 lamxdxd 於 2009-1-19 15:10 發表

唔咬,只鉗人
我最初掂蟹果陣都驚,但拎拎下就唔驚,仲超級鍾意
仲有換螺係放幾個空螺殼係個缸度等佢自己簡...佢岩既就自然會換..
詳情請參考http://www.tonycoenobita.com/index.html ...

下...咁咪要買好多個殼比佢?
同埋...你個魟得隻蟹仔/女?冇其他?
曙光的遺物:
latias 60lv 射手
劍狐的東西:
靈狐ser 新手 修羅門
招人帶打30副>﹏<
嗚...我的心血結晶沒有啦...

八級將神會員

EXP
13600 點

原帖由 白羽黑尾 於 2009-1-19 15:13 發表

下...咁咪要買好多個殼比佢?
同埋...你個魟得隻蟹仔/女?冇其他?

我放3個左右,3個都比佢地背緊既螺殼大小小/小DD
不過,新果隻灰白換左個蠑螺,得返2個;P
遲下再買多幾個蠑螺

我個缸,得2隻蟹,2隻都係灰白陸,2隻都係女,仲要係同一隻色;P
不過舊果隻D腳就有力D,鍾意鉗我
新果隻就細膽,唔會點鉗人

p.s忘記左講,個20"缸其實用黎養蟹:victory:

心......好甜

相7....很甜很溫暖