AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
樓主: kalar2112
打印 上一主題 下一主題

天道VS靈仙,, [複製鏈接]

EXP
440 點

依家D人只會認為靈仙係補師,
唔夠天道打,
又點會有人用靈仙做打手去打武道會呢?
又有幾多人有考慮過靈仙做打手既路線?
不過霜森頭幾名都係靈仙,
可能係D打手無參加武道會啦~

而且靈仙做打手有個好處;)
上30~50%抗, 加埋恩惠之雨,
唔會話唔夠傷害而輸,
而天道, 就算上抗挨打都要補血啦

如果官方肯 加強/改善 天道
你話幾好呢..~
少人玩=忽視, 悲哀

我個人幾鐘意道法系列,
天道靈仙我都有玩,
特別鐘意天道,
不過就係特別冇突出既用處,
Alta Multimedia - OnlineGames:http://www.alta.hk

EXP
154 點
天道太少人玩了...簡直就係瀕臨絕種動物
基本上玩天道就好似玩緊一隻道法師咁

EXP
433 點
kalar2112 發表於 2012-4-20 13:52
你指靈仙最後變左打又唔係打得多, 補又唔係補得多,
其實天道唔一定會比靈仙補得多打得多,
所以天道就一定 ...

其實我一路都講靈仙唔係唔可以做打手...
同埋你可唔可以POST一個可打可補既靈仙配點圖比大家參考下
仲有如果落副本既話會唔會唔夠補量同法速呢?
因為你依家好似以隻揪為大前題黎講咁=_=
還有你覺得0仙做打手會好過其他職做打手= =??

最後就係我有玩天道(靈仙未玩過, 可能遲D會玩)
我承認天道係比較弱勢既一個職業
當然我都希望官方會將天道變得更加有特色
而唔係好似樓主所講係全完被靈仙取代左咁啦=口="
SER:霜之森(我成日都覺得係傷之心=_=)
名稱:阿銘
職業:狂衛(全坦,不過唔識打BOSS~.~)
興趣:動漫打機

EXP
440 點
jim2003 發表於 2012-4-24 10:54
其實我一路都講靈仙唔係唔可以做打手...
同埋你可唔可以POST一個可打可補既靈仙配點圖比大家參考下
仲有如 ...

你想要配點唔去參考攻略網?
呢個係我自己既配法,
其他配法你自行參考攻略網啦-.-
道法
http://gametsg.techbang.com/gd/i ... .3.0.4.0&skillemu=1
靈仙
http://gametsg.techbang.com/gd/i ... .5.0.0.0&skillemu=1

我無以隻揪為主題-O-
係你地講邊類題目我回覆邊類XD
講打怪;) 靈仙一定著數過天道
恩雨對反傷怪, 係比較輕鬆,
打副既好處我都有提過呀
恩雨+祖靈,, 全體回血+加屬性能力值
假如有20%法速,
祖靈效果時間完就可以即刻再用,
恩雨效果時間完等8秒就可以再用,
我諗落副本你唔會諗住單刷掛-,-
不過識1D技巧既話,
靈仙同天道都可以單刷58副或以下
個人經驗所得, 唔好話無可能;)

而天道既特色我諗除左穿梭術,, 都無乜
而呢個特色既特色就係.. 冷卻時間超級可觀,

仲有一點,, 道法職應該同道法職比,
要同其他職比做打手, 一定輸成幾條街
術爆值又無得加, 術爆傷又無得加,

EXP
433 點
所以你既結論就係做打手既話靈仙係會WIN天道ONLY?
同埋我想講一般人會將靈仙定位左做補師
係因為佢既加血能力比做打手既能力更好
相反天道都係做打手既能力好過做補師
當然每人都有自己鍾意玩既一套
自己玩得開心就是了

EXP
440 點
jim2003 發表於 2012-4-24 15:39
所以你既結論就係做打手既話靈仙係會WIN天道ONLY?
同埋我想講一般人會將靈仙定位左做補師
係因為 ...

你唔明-,-
我既結論唔係靈仙做打手會WIN天道
而係靈仙各方面都比天道好..
目的唔係叫人玩靈仙
而係想比官方知天道有幾差有幾慘有幾可憐
睇下官方有冇同情心去強化天道

EXP
433 點
kalar2112 發表於 2012-4-24 16:19
你唔明-,-
我既結論唔係靈仙做打手會WIN天道
而係靈仙各方面都比天道好..

我講過我都希望官方可以可以改一改天道比D特色佢...
睇哂人地講野先答人得唔得?
仲有你係篇文後面加返你既總結落去會比較好囉
就咁比較完就算無人會知你想講乜
睇你篇文係咁講靈仙比天道好
而家我唔知咩= =?玩GAME TEAM到有幾多靈仙幾多天道都知啦
最後你如果想天道變強既話
比少少具體方案出黎, 咁先可以比原廠參考
唔係你係咁話天道弱佢就會變勁=_=

例如天道可以有一招短時候內加好多攻擊值既招
或者再強化下降雷, 咁就可以令天道玩落去有更多特色ETC

EXP
707 點

在線勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 瑪瑙石勳章 用戶勳章 發帖王勳章 藍寶石勳章

ERM.....唔敢講樓主講野無point...但係秋ser連續兩個星期都係天道拎第1
秋ser既 高抗純保靈仙(風雷50%up), 中抗中攻半保打靈仙(攻擊5500-7900)(風雷20-49%) 同 低抗高攻靈仙(攻擊8000-13000)(風雷0-19%)
連續2個星期既排名都係2-8名  =] ,如果有朋友話秋ser 既靈仙可能廢d or 唔識玩,
所以先比秋ser既天道連續兩個星期拎到第1既話, 咁就要等遲d晴空合ser先有機會証實到了=]

以上既回應只係針對 靈仙vs天道 1打1既問題=] 個人覺得靈仙同天道都各有自己既好處,
靈仙有高強既保血技能,天道有另類其他遠攻職業既玩法就好似天道跟其他近職1打1既時候也不弱)
所以唔認同樓主所講天道既能力比靈仙弱, 如果樓主認為自己不能把天道玩得強大,咁你未搵返d你覺得你可以玩得好既職業 ^^"

EXP
278 點
送給樓主:

縱然靈仙強於你
操控天道強而真
道法分二似還無
以技取勝不寂聊

EXP
440 點
路飛仔 發表於 2012-4-24 19:59
ERM.....唔敢講樓主講野無point...但係秋ser連續兩個星期都係天道拎第1
秋ser既 高抗純保靈仙(風雷50%up),  ...

我無否認天道對近攻職業有好既地方,,
1打1既時候, 天道同靈仙當然各有各好處
只係.. 唔好一味著重PVP..
晴空有得玩既, 戰埸 副本 pvp 打怪...

我一直都無提及過天道同靈仙對打,,
我只係提及輸出/補血/輔助方面,, 天道做到既, 靈仙都做到 甚至更好;)
如果天道官方開呢個職只for pvp,, okay當我打既野廢-o-
我沒有要求天道需要強大;)
我只想佢有返少少有用既特色,,
你識唔識理解/諒解;)

EXP
440 點
無極獅子座 發表於 2012-4-25 00:11
送給樓主:

縱然靈仙強於你

多謝;)
我有玩天道同靈仙
不過我都係比較鐘意天道
雖然靈仙好用過天道,
但係天道比較要技巧/技術,,
只係佢既特色唔夠突出唔夠有用咁解;(

EXP
440 點
jim2003 發表於 2012-4-24 17:04
我講過我都希望官方可以可以改一改天道比D特色佢...
睇哂人地講野先答人得唔得?
仲有你係篇文後面加返你 ...

我想睇下佢職業技能調查有回應個時,
天道既技能有冇作出修改/改成點,
先再提出改善參考,,
不過就算提出左.. 官方都唔多會接受的..
就好似好耐之前寄信去客服,,
提出再減少空間穿梭術既冷卻時間,
回覆只有一個, 已向有關部門反映,,
期望愈大, 失望愈大..
結果應該會係咁..

EXP
90 點
算啦-_-唔會改GA 啦-_-
天道呢個職都係冷門野...無人會理我地感受

EXP
440 點
妖藍 發表於 2012-4-25 02:36
算啦-_-唔會改GA 啦-_-
天道呢個職都係冷門野...無人會理我地感受

咁又係.. 冷門既天道,,
如果唔係+10都唔會話你勁,
點似得其他職, 唔洗+10都會比人話勁;(
係幾令人妒忌
或者可能唔關冷門事-o-
而係, 無人會同情弱勢力,
只會話你唔識爭取去變得勁
感受喎, merely a speck in the world

EXP
440 點
今朝突然有個諗法,
如果天道金裝5件效果
震天巨網增加5%傷害 改做 空間穿梭術冷卻時間減50%,
應該有用好多, 而且又有得玩;$
話說震天巨網本身夠低攻.. 再加5%傷害-.- 真係.. 無言..

EXP
440 點
諗到究竟無玩天道既人會唔會顧及天道既感受..
或者佢地真係唔明白..
我一直都無同其他職業比較,
只係同靈仙比較..
就係想唔多唔少D人同情下天道缺少左D野.. 等官方有心去改..

如果要同埋其他職業比較.. D人先會理下天道既感受..
我樂意去做比較;)

EXP
90 點
天道正垃圾._.

EXP
60 點

講打怪;) 靈仙一定著數過天道講打怪;) 靈仙一定著數過天道講打怪;) 靈仙一定著數過天道講打怪;) 靈仙一定著數過天道講打怪;) 靈仙一定著數過天道...
日安,這裡是平平無奇、半個月只升幾日的愛吹水愛天道奈奈子。
奈奈見到個標題,咦,天道woA_Acick入黎,見到ge系樓主系甘踩天道,話靈仙好過天道,天道可有可無之類ge說話。
第一個反應系:甘話天道第二個反應系:天下道法一條心,道法可謂全晴空最悲情、比傳奇拋棄ge職業,你黎挑撥離間?
奈奈是一個十分愛天道的小小道法,但奈奈睇到E篇野之後系覺得好嬲的,雖然話你系想提出天道唔好ge地方,想晴空改,
但系,黎Agames系無用架,如果由港代理向傳奇反映ge話會勁慢勁慢囉,你應該去巴哈發文或者去傳奇晴空既facebook留言,因為系要傳奇改而唔系港代理改。
或者系因為樓主寫文果陣怨氣重得濟,你講到天道好似好渺小、隨時比靈仙取替甘,所以奈奈覺得好嬲。
你只系抱怨,而無實質ge建議,難道這是一篇抱怨文嗎?
奈奈曾經同會裏面ge一個靈仙討論過,由抱怨傾到心得,由技能裝備傾到建議……
傳奇都曾經承認過,道法系比較弱勢職業,但系更改左之後……依然比較弱勢,或者會有D例外。
希望天道將D格擋同盾杖技能改做負面狀態技能(ex.持續扣血),因為格擋補實在a“a,而且唔使做巴友口中ge最多廢技職業啦
而靈仙就希望有類似護盾ge技能就好啦,唔要求護盾有咩反傷啊,抗性啊,只要簡簡單單比個會加防ge技能就得。
又或者,請比補師裝多D血/防,奈奈真系未見過一隻game既純補會防薄成甘LOL
這個設定是要無論在甚麼情況下都補師死第一、二嗎?道法被設定為補師型角色,根本傳奇對道法完全沒有愛了LOL
晚安,這裡是平平無奇、多廢話的愛吹水愛天道奈奈子。
Fight Or Flight☆Last Choose Of Your Live★

EXP
433 點
其實如果 充能轉化 SET高D個HP%率會唔會好D
依家20%用到既機會真係好低

EXP
440 點
jim2003 發表於 2012-4-28 02:19
其實如果 充能轉化 SET高D個HP%率會唔會好D
依家20%用到既機會真係好低 ...

正常道法都貧血..
SET高左個HP%..
有時會因為補滿左血量.. 而覺得額外無回到既浪費左;s
例如5000,, 20%=1000,,
+3700=4700..差唔多5000,,
再高D,, 當40%.. 2000+3700=5700~