AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
樓主: tingejeff
打印 上一主題 下一主題

[閒聊] 關於回溯后,某部分人心態   [複製鏈接]

主打遊戲
幻想神域
EXP
844 點

儲蓄勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 用戶勳章 在線勳章 麻雀勳章

其實應該要回多次,市價大亂,對我地呢D無入點既商人黎講影響好嚴重,
D貨變到一文不值。
Alta Multimedia - Facebook:http://www.facebook.com/altahkmm

主打遊戲
幻想神域
EXP
2144 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 發帖王勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章 紅寶石勳章

跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿
本身最正確做法就係回溯完發現時間點出錯時就立即關機再回溯一次, 官方遲遲沒這樣做才造成現在局面,
然後一句不回溯怕大家的寶都沒了, 那麼之前回溯還不是一堆人的寶沒了, 還有時間也白白浪費掉
-
現在官方如果是有誠意, 應該額外多送些補償給回溯前有登入過的玩家才對

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
299 點
kenny=) 發表於 2014-7-25 13:45
咁唔係你想點?
唔通要代理回番1個月前嘅野?
你要知道...無免費午餐嫁

你都傻傻地
無免費午餐咁佢就咪能回一星期前既商城啦
而家係佢出錯 搞到唔公平 鬧佢係正常
你仲大條道理可以吊反玩家?

主打遊戲
幻想神域
EXP
2144 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 發帖王勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章 紅寶石勳章

agameshk 發表於 2014-7-25 15:21
你都傻傻地
無免費午餐咁佢就咪能回一星期前既商城啦
而家係佢出錯 搞到唔公平 鬧佢係正常

算啦, 佢唔回溯已經係事實了, 現在唯有要求下官方在賠償方面安排得好D...

主打遊戲
幻想神域
EXP
649 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 紅寶石勳章

其實..
佢係應該要收返回溯之後商城出現異常既問題
唔回多次只會遊戲本身個市大亂
我並唔覺得佢回溯完之後 因為商城回溯返一個星期前
令到部分玩家重抽得到好物品就話唔回溯
好似當係一種補償咁

十分抱歉地我覺得呢個補償只係錯誤中變成補償實在太過勉強
反而我覺得佢應該係回溯發現異常之後要立即停GAME進行處理
再進行多次回溯變返維護前咁
部分玩家維護後抽過既野, 損失左D咩, 另外補返比佢地
我覺得咁反而大家會覺得正常向D 同埋個心會舒服D

而唔係繼續錯落去令到FFO變成而加咁

另外我發現到部分玩家因為回溯後商城可以獲得一個星期前抽既所有福袋
而令到官方比另外部分玩家因為一個星期前無買商城點品而大鬧唔公平
我唔係幫官方
只能說
今次商城回溯官方係最唔想(因為會虧錢)
你地一個星期前唔買野
回溯後商城變返一個星期前都係會咩野都無 又關官方咩事=.=?
話咩唔公平講真我真係笑左
回溯後 商城會有野既玩家全部都真金白銀買返黎
唔係無啦啦有
除左你話回溯後之前打副本無哂D經同神點之外 你地咩損失都無
講咩唔公平?
你地如果有同有損失既玩家有一樣補償你地應該偷笑啦

以上屬個人意見, 不喜勿插

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
4752 點

試帖勳章 儲蓄勳章 遊戲狂熱勳章 發帖王勳章 在線勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 友誼之星勳章

花誘惑翎 發表於 2014-7-25 15:36
其實..

我諗你講既玩家距地既意思係
前星期用既點=用左= 賣左野出去.=收獲.
現在回到前星期拎到同等點品=另一筆收獲唔知你會唔會明= =

主打遊戲
幻想神域
EXP
844 點

儲蓄勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 用戶勳章 在線勳章 麻雀勳章

花誘惑翎 發表於 2014-7-25 15:36
其實..

其實最好既解決方法係有問題立即關機,
大家都(包括我)發現有問題都有係到講,
但係GM睇到(亦可能睇唔到)都無任何實際行動,
最後造成大禍。

表面上大家都有著數,實際上,
呢10日買左點數既人先有賺,
而其他人其實係有損失,
個市突然入左咁多貨,價錢一定會跌,
咁你身上已有既貨物價錢跌左,咁就係一種損失。

然後當D有錢人,係呢段時間得到左雙重既點品,
佢可能已經達到左佢買點既目的(EG抽到源神/裝、賣點換到足夠既錢),
然後佢就唔會買點數,即使會買都會減少數量,
但市面上既潛在商城物品就會少左,
咁你收野就自然難收左,難收左就有人推高個價,
呢個係好嚴重既影響,但唔會咁短期內會發生。

最後一點,呢件事令好多人大失信心,
官方做野唔透明,無決斷力,乜都依賴台服,
令到好多人放棄FFO,FFO身為一隻老遊戲,
難以吸收新血,長久下去只有變成死服。

依目前來說,不可能回檔了,
只可以睇下官方點補救,
做得唔好=港服GG了。

主打遊戲
幻想神域
EXP
2144 點

成件事最火滾係有出錯但官方遲遲唔理,

然後同大家講唔回溯了, 因為好多人抽到好野,

但又唔諗下佢地抽到好野d點係出錯得來的, 本身唔存在既野收返都話可惜!?

主打遊戲
幻想神域
EXP
649 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 紅寶石勳章

因為尋日件事
我今日已經無心情再挽FFO=.=

主打遊戲
幻想神域
EXP
178 點
alexy 發表於 2014-7-25 15:50
成件事最火滾係有出錯但官方遲遲唔理,

然後同大家講唔回溯了, 因為好多人抽到好野,

同感……
不過官方遲遲唔理係一早預左,我之前都係另一個post度提過(開完ser仲係交頻再提左幾次),
由於港服代理係需要依賴台服原廠果邊既engineer支援,所以無論發生咩事都要交返比台灣果邊決定,一來一回自然有delay,呢個真係要怪官方點解收左咁多錢都唔肯請返幾個人做技術支援。

而玩家唔理個問題繼續打副又唔可以完全怪晒官方,玩家都有一部分責任,出咁大件事,其實官方考慮回朔係可以預見,
好似買股票咁一定係有上有落,明知有呢個風險係度,蝕左真係無理由一味怪人地拖累自己-_-#

再者……個人係覺得……
不論係寶物定垃圾,
屬於果個人既野係過去1~2星期已經抽晒。
依家無啦啦唔洗錢抽多轉,抽到好野就話再回朔會蝕左(但件垃圾無消失到),
咁本身用自己買既福袋抽到好野變返福袋又點計?(記住本身係件野已經無左),
真心講句,唔回朔真係補償唔返玩家之間既得益差距,但佢今日唔肯回朔既話再拖落去就唔需要再考慮呢個方案,唯有希望個補償方案真係認真思考過先出黎。

主打遊戲
幻想神域2.0
EXP
861 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 發帖王勳章 在線勳章

alexy 發表於 2014-7-25 11:41
最慘唔係人人有出錢都有野送, 佢只限上星期有出錢d人,
哥d係上個月出左幾千蚊既人今次乜都冇送, 最唔公平 ...

如果因為出錯要賠到去上個月
會唔會過左d?

米閣下  有出錢冇野戈D就話勞氣姐 <你不是說?  發表於 2014-7-26 09:14:25

主打遊戲
幻想神域2.0
EXP
861 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 發帖王勳章 在線勳章

星霜 發表於 2014-7-25 19:33
如果因為出錯要賠到去上個月
會唔會過左d?

我講出錯戈段時間

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
751 點
真心不明白.世界杯時裝標錯價個日,個班概得利益者有無咁齊心叫官方回溯?咪一樣爽爽賺.今次是咪自己無著數所以叫官方回多次?

主打遊戲
幻想神域
EXP
178 點
長洲彬 發表於 2014-7-26 13:35
真心不明白.世界杯時裝標錯價個日,個班概得利益者有無咁齊心叫官方回溯?咪一樣爽爽賺.今次是咪自己無著數所 ...

果次標錯價但只要你有入點就可以一齊大優惠,仲要只係單一商品受影響,自然無咁大迴響。

今次有入點唔等於有著數,
仲要係整個商城既商品都受到影響,巿場大亂之餘,
有唔少人因為呢啲零成本既商品充斥巿場而賣唔出商品,
其次係仲有一班人朝早抽完靚野,下午變返晒做福袋/戰場幣,再抽多次變垃圾,
睇住啲人無啦啦免費回左啲點數同幻想幣,怛佢地抽既唔唔單止無回朔到,
變相買一送一(但同樣係近期入點又唔係有得買就有得送),唔鼓譟先奇怪。

2件事根本無得比,
波衫標錯價蝕既主要係官方,
今次蝕既100%係玩家,
咁都可以拎黎比好明顯係唔清楚呢2件事分別對隻game造成咩影響。

EXP
1992 點

遊戲狂熱勳章 儲蓄勳章 試帖勳章 用戶勳章 在線勳章

我自己都收接近3千幻想幣啦
平d放返出黎囉 3000粒玩死人咩