AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 7886|回復: 75
打印 上一主題 下一主題

[疑難] gm請進 一直以來既問題   [複製鏈接]

EXP
531 點
樓主

今次既問題係有關職業既平衡同埋戰場會戰既意見
唔係抱怨文 亦都唔係只踩其他職 去增強自己職既post
歡迎gm將原文copy俾台灣代理公司
我盡量打書面d~_~

玩家們知道最近GM們都想解決某些職業和技能過於強大
引致戰場 公會戰等沒有樂趣
大量玩家放棄這個遊戲
或者令大部份的玩家 選擇同1個職業
好像之前的鳳狙 大家都覺得這遊戲變了 CS 等的射擊遊戲
所以傳奇封禁了各職業的3轉大技
並降低某些技能的效果和威力
亦出了不少新的職業 和2轉技能去改善現在的狀態
但是有些問題仍然存在
首先是公會戰的問題
1: 由於公會戰進場的傳點沒有弩車等的關系
所以獵人系的玩家可以無限放 陷阱於玩家出來的位置
只要玩家一出來就踩中魔耗陷阱
那根本沒有還擊之力
魔耗陷阱和狂想曲
根本不會引發精靈守護的
這樣的公會戰 只是比較天樂鳳狙的的數量和技術
根本沒有樂趣而言
戰場有設置弩車就是因為不想有封門的狀況出現

2: 仙果和仙酒的問題
仙果和仙酒的位置雖然是隨機出現
但是仙酒的位置比較靠近某一方面的勢力
仙果則近另一方的勢力
而很多玩家是比較想要仙酒的能力
因為太強大了 加太多攻 而且可以疊2層
這樣對另一方不公平
而且仙酒的效果真的超強力
你只要守好仙酒的位置
鳳狙們有誰秒不到的?
吃了2個酒 可能攻擊力已到了4萬攻
就算是塔王開了2個5lv盾出去還是被秒

3: 秒殺不會有精靈守護的問題
這個不只是公會戰的問題
還是戰場的問題
可能很多的職業就算有公會buff 戰場buff再有背水陣 祖靈等等都不會秒 一些坦的職業
但是鳳狙 就算沒有上面的那些buff都已經秒殺一堆玩家了
但秒殺卻沒有精靈守護的問題
只要放一堆鳳狙在別勢力的門口 他們就不用出來了

以下是戰場上的問題
1: 都是鳳嗚重炮的問題
雖然之前已經改了鳳嗚重炮的威力
但是仍是過強
只有你有了公會buff 加1個背水陣 祖靈
已經不說新職的加攻buff
就算4萬血的塔王 用了減傷的符文石 神器 單手劍 寵等等 開了2個盾還是被鳳狙一下秒殺
這遊戲最多血的不是塔王 但減傷最高的應該是塔王了吧
連他們都是被秒殺 那其他的職業不用說了吧
鳳嗚重炮最強的不是凝神加多少攻
是他疊了6陪的傷害
只要簡單的一下凝神 就可以加攻再有6陪傷害
什麼人都可以秒殺
這樣他就不用怕扣mp了吧
那樣他還不是1個能跑的機槍 凝神重炮凝神重炮
之前的改法 根本不能改變鳳嗚重炮在戰場的威力
只是改弱了他們刷世王 副本的效率態了

2: 這次是神泉
神泉有技能可以降hp上限
但有無敵的狀態
這其實沒有大問題 1個算等價的交易
但他的無敵連弩車也殺不到就出現問題了
弩車的作用就是保護剛出來的人
防止太嚴重的封門
已經有一堆鳳狙在外面瘋狂地秒殺玩家
你只要走出一點就死了
所以大家只可以站在弩車的位置
但是神泉的出現就可以短時間內殺死一堆在弩車位置的玩家
那弩車還有什麼用
根本保護不了出來的人 封門仍然存在
還有個職業可以沖出來把人都殺光
不如你把弩車都除去好了

3這次是疾風的問題
在戰場上疾風很愛用風神這技能
我也是
但是當你想去攻擊這些疾風時
你被太多的風神弄到lag了 卡死了
或許gm會叫我們關了特效
我們關了特效卻被看不見的風神 殺了
風神不至於太強勢 因為他跑得很慢
玩家可以避開
但是關了特效連那裡有風神都不知道

4: 到塔王了
塔王的元帥影響的范圍過大不是玩家第1次投訴的吧
當塔王跟別人 進行單人pk的時候 那個距離還是正常的
但當到了水色 戰場 公會戰時
只要人數比較多 元帥的距離就差太多了
技能說是30尺
有十個上以上 他可以攻擊到40多尺的范圍
不信的話 gm可以觀看下玩家玩戰場 水色時的情況

以下是技能的問題
首先先說 疾風的新技能 風煙殺氣
技能說明寫了是物理傷害
但我在戰場卻被靈盾符文石反到了
靈盾符文石應該只能對術法技能反擊
但風煙殺氣卻被他反死了

另外 打戰場或公會戰時
有些人一沖出來就攻擊我 令到風煙氣殺發動
之後精靈守護就把我殺死了
只個不是我攻擊新出來的人
是他們攻擊我 而發動技能不是我可以控制的
其他2轉新技能 只要是被攻擊時發動的技能應該也有這個問題吧
當情空城出了很久之後 大家都學了新2轉技能 那時只要一走出能 不斷用群技 就反死一班人了
這樣沒有問題嗎?

之後 想談談 雙直線技的問題
雙直線技的問題1是 只要你用的騎 變身杖 和神獸變身比較大就會 變成了2連擊
1次就吃了2條直線的傷害
這不是出這些技能的初衷吧
本身是沒有連擊的技 因為你的對手體積比較大 就可以有連擊了
這樣應該要修改吧

之後到很嚴重的問題
是關於塔王的雙拳出擊
極大部份的雙直線技
攻擊的范圍只在那2條直線上
但因為雙拳出擊的2條直線太近了
所以令2條直線中間的空位 也能擊中
而且是連擊
技能只是是說2連擊
就因為這樣的bug 就做成了4連擊
而且有暈眩效果
只要你沒有森守的暈眩免疫
你只要吃了1次的雙拳出擊
就等於你吃了16-20連擊
暈3秒可以出3次的雙拳
把第1次加入計算就4次了
每次4次擊就16連擊了
還未考慮他可以用元帥把你吸回來再出雙拳
這樣雙拳 很多職業都擋不了對吧
明明塔王是坦的職業
已經有2個減傷很高的盾牌
但他短時間內做成的傷害卻是近擊內最高的1-2位
根本說不通吧
高防高攻高減傷高血量
技能傷害是最高 這樣真的做到職業平衡?
應該設定雙直線技為最多同時會被擊中1次跟新職一樣對吧
而且要減弱雙擊出技的威力吧
之前塔王最高輸出的技能是音速勾拳
點10還只有75%3連擊
而且沒有暈眩 不計變身那個效果
現在卻100%4連擊 而且是群技
而且有暈眩

這次又是鳳嗚重炮的問題
你也覺得這招技很多人投訴和很多問題嗎
我也這麼認為
在巴哈討論區已經有玩家證實這技能是100%命中的
只是閃避對這技能沒有用
如果那鳳狙是術法的話 格檔也沒有用
這技傷害這麼高 格擋和閃避都無視 那其他職業只能站好被秒?

到霸星的技能霸王呼喚
這技能能抓取玩家 距離很遠 霸星只要出這技能就可以把別人抓到弩車去
如果這技能是0cd的話 可以從別人的門口 抓到去自己的門口弩車的位置去秒殺他
這遊戲不是射擊遊戲就是抓取遊戲嗎?

到天樂的狂想曲 這技能本來是發動時不能動和出技能的
現在改到能放其他技能 根本太強了吧
精靈守護沒有作用
閃避又閃不到
格檔也是
就水色有暈眩免疫的藥水買
但天樂這技能 就算你有定身 暈眩的免疫 他卻可以引發你沒有免疫的那個狀態
如果第1下的隨機是暈眩 但你有暈眩免疫 他卻自動給你另1個狀態
只是無論如何都中其中1個狀態之後挨打對吧
當你吃了這技能 他再放1個mp陷 這等死對吧

暫時是這麼多 希望香港和台灣的gm能正視問題

更新既一段 由於大家以為係一定要改衰 改廢某職同技能
而大家又唔爬文 所以我copy番自己係唔知第幾個回覆既一段文字

其實呢個post根本係俾台灣果邊既gm 設計師睇
因為香港gm唔會參與改版 出技方面 只可以表達/轉達意見
所以1開始都明香港gm見到 就算認同佢都只不過係交俾台灣果邊
所以直接打個書面語俾佢照copy俾台灣果邊
權限都set左係gm睇only
佢又唔知做咩走去取消我定既權
個post其實係要gm諗既野
係玩家既角度唔係個個明
結果大家好似好驚改呢d問題咁 其實係可能佢出新野果陣去搞搞呢d問題
同埋增強番個技能說明
唔係一陣俾重炮殺左成年幾 先發覺原來有bug
就算唔係bug你都講明 等我死得眼閉
老老實實 台灣要改 玩家有得say咩
果陣改鳳狙 3轉大技 好多人唔同意無論係巴哈定呢到  台灣有理過咩
改唔改 點改 不嬲都係台灣話事z_z
佢話呢1世 70金都係咁難出你都吹佢唔漲 只不過係要話俾佢知
有以上既問題
出新野麻煩諗諗佢先
唔好出d以為幫到玩家既野 點知其實係害左玩家

已有 1 人評分EXP 金幣 收起 理由
pgchicken + 10 + 10 值得推薦

總評分: EXP + 10  金幣 + 10   查看全部評分

Alta Multimedia - Youtube:http://www.youtube.com/user/altahk

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
5589 點

儲蓄勳章 藍寶石勳章 試帖勳章 麻雀勳章 遊戲狂熱勳章 發帖王勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

已轉達原廠參考

EXP
531 點
thz 台灣有回應 可以係到轉達??

EXP
271 點

基本上都好認同你既意見

除左霸星個PART, 老實講, 霸星係戰場冇左3轉大技已經差唔多係廢物
除左變身出去博反死人, 俾9攻BUFF隊友, 就快完戰場個時用躍擊偷柱
呢隻職仲有咩作為?? 如果連招吸人都改埋, 我諗霸星都可以係戰場上消失了.
因為對比同系列既狂衛, 又坦唔到重炮, 傷害又做唔到.

天樂個PART真係身同感受呢
近戰而家見到天樂真係如同見鬼咁
請問可以用咩招對付佢??
想用瞬移技秒佢? 係埋佢身個刻就俾招狂想曲CUT左技了.
之後就係無限暈,訓覺,封技,定身 我諗未過哂呢4個狀態應該已經死左了.
如何改就冇意見了

鳳炮既問題, 其實只有一個解決方法!
就係延長並固定 凝神勁既CD時間
WHY?
大家回想未有3轉既時候, 鳳炮都係好勁, 但係點解冇嘈得咁厲害?
因為要儲3次氣呀
但係3轉左之後
剩係儲1次
而且仲可以有額外攻擊力加成
所以造成鳳狙可以短時間內持續有秒人既輸出.
如果改左凝神勁CD時間, 鳳狙就要判斷幾時用凝神勁
而唔係一味凝神鳳炮凝神鳳炮咁無腦殺人.

主打遊戲
新晴空物語
EXP
141 點

神泉招無敵..唔係話開左入車就入車..
無敵左亦會中效果...比人暈..驚魂.訓等等
試問開左無敵而中效有咩用?5秒既無敵
面對鳳狙10秒既睡眠陷阱..刺客6秒既驚魂
天樂狂想曲既效果等等..開無敵咪姐係眼白白睇住
自己血就少左又打唔到人仲要企定定係到等比人殺...
請問招技效用又有何意義?

以上純屬個人意見 不喜勿插

EXP
38 點
最白痴都係果招無影風
10個企埋一齊掛技掛機 掛足半個鐘番黎等上榜

EXP
38 點
真心想知gm有冇真係玩過隻game
好想知gm入去打戰場打足1個月有咩感受

EXP
193 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

你地要諗下  你地d攻幾高?天樂職只是輔助職 攻又低 改既話就等如廢人一個 !鳳狙應該要改啦招鳳炮仲要係必中wo

EXP
109 點
完全同意天樂的狂想曲 這技能本來是發動時不能動和出技能的
現在改到能放其他技能 根本太強,一邊行一邊出技  其他職點埋身????

主打遊戲
星界神話
EXP
798 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

天樂就算用狂想曲個時打唔打到人都冇影響    一來天樂就好似上面咁ga講攻擊力低  加上要呢招個時減跑速  俾人追黎殺個時走又走得慢 想反擊又冇力 依家仲話要改埋招技?咁不如正視下D越出越ga新職先啦

EXP
271 點
黑糖布甸 發表於 2013-5-8 17:05
天樂就算用狂想曲個時打唔打到人都冇影響    一來天樂就好似上面咁ga講攻擊力低  加上要呢招個時減跑速  俾 ...

狂想曲點爆只減10%跑速
1轉只要點爆跑速都可以抵消
天樂基本上都會上騎同用變身杖
點都會比打手行得快
完全唔會構成你所講俾人追殺
就算想埋身, 未埋到而經中左狂想曲隨機4個狀態之1
所以基本殺到天樂只有遠攻

EXP
109 點
黑糖布甸 發表於 2013-5-8 17:05
天樂就算用狂想曲個時打唔打到人都冇影響    一來天樂就好似上面咁ga講攻擊力低  加上要呢招個時減跑速  俾 ...

不如你睇下招狂想曲符加咩效果先,16 秒內自身範圍 15 公尺內所有敵方,隨機中暈眩、睡眠、定身、沉默狀態,持續 8秒,未計變身中驚魂4秒,加加埋埋都12秒, 你仲要邊行邊放,仲可以出技,放定個陷係自己身邊,其他職點埋你身?就算唔中陷,點都會中是但一個效果瓜??天樂冇攻擊力? 你有招技幫你加100爆,高唔高攻都係睇你自己點配點同用咩符文石,天樂都可以用攻時吧

主打遊戲
星界神話
EXP
798 點

ChiWing 發表於 2013-5-8 17:14
狂想曲點爆只減10%跑速
1轉只要點爆跑速都可以抵消
天樂基本上都會上騎同用變身杖

但係成為一個正常ga天樂唔會係得狂想曲一招長期用住。仲有三重奏個D。其實如果大家講到咁可怕咁勁ga話。大可以自己玩下。

主打遊戲
星界神話
EXP
798 點

Godbb 發表於 2013-5-8 17:16
不如你睇下招狂想曲符加咩效果先,16 秒內自身範圍 15 公尺內所有敵方,隨機中暈眩、睡眠、定身、沉默狀態 ...

都係個句。咁勁你試下玩囉

EXP
594 點
不如天樂同鳳狙依2個職都cut左佢啦....................講到咁

PAKI  +1  發表於 2013-5-8 19:44:58

EXP
271 點
黑糖布甸 發表於 2013-5-8 17:18
但係成為一個正常ga天樂唔會係得狂想曲一招長期用住。仲有三重奏個D。其實如果大家講到咁可怕咁勁ga話。 ...

你咩都話自己玩下A_A
不如調返轉, 你玩近戰職俾人屈下?
既然回得咁求其 好心你就唔好回啦

EXP
1027 點

瑪瑙石勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 用戶勳章

霸王呼喚0CD,真係談何容易
同埋就算有0CD捉都難逃被封門既命運

EXP
699 點

玩得GAME就無公平架啦...如果邊隻職勁就要改邊隻既話你玩埋佢啦,你不如話"靈仙有得補血,有D職無得補血,一係全部職都有補血,一係全部職都無,咁先叫公平!"咁樣好無?

EXP
594 點
  夠薑開名...睇下你幾勁

EXP
193 點

GM唔係諗好晒D職D技先出架咩?D職出完勁既就話要改?咁出黎做咩?改到隻game亂晒!遲下出新職啦  又睇下點改?