AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 5866|回復: 52
打印 上一主題 下一主題

天道VS靈仙,, [複製鏈接]

EXP
440 點
樓主
天道主要攻擊技能係降雷術, 電脈衝擊
降雷術優點係出技快, 緩速,
打怪可以緩速慢慢殺
電脈衝擊優點係可以打多D怪, 機率性連擊, 專精+15%傷害, 不過缺點係慢,
野外打怪基本上好少用電脈
副本打怪, 至少要引成堆怪先可以發揮到效率
不過就係.. 只打到近自己既怪, 而遠少少既怪都會行開左而打唔中

靈仙主要攻擊技能係降雷術/龍捲風, 另外3招範圍都可
龍捲風優點係附加暈效果, 專精+30%術爆率, 缺點係慢,
天雷轟+颶風咆哮互用, 清怪幾有效

有時見D人講天道既優點,
天道可打可補,
靈仙一樣可以,

假設,,
天道同靈仙一樣裝備,
靈仙既優點會多過天道,
論補師, 靈仙2轉有直接+治療量, 唔需要其他輔助,
           天道要補得多或者可以靠冰之圖騰, 或者威能轉化, 每打一下怪+1~5%治量, 相信好少人會學呢招
如果有學2招回血技, 2秒左右可以用到3次回血技, 大小補互用
論打手, 天道2轉有+15%電脈傷害, 雷之圖騰+3~9%傷害值,
           另外有招叫天杖盾道, 我試過0lv同3lv做比較, 睇唔出有分別, 當時5Xlv用緊雙手杖,
           靈仙龍捲風+30%術爆率, 祖靈神力+屬性能力值10~30%,
睇落去, 其實天道同靈仙攻擊差唔多,
提過了, 電脈野外打怪好少會用到,
不過副本打怪會造成擊退效果, 擊退時小怪就有機會兜路尋找玩家而避開電脈, 又或者變身彈起小怪, 被擊退既會比較快落地,
清怪效率唔及天雷轟+颶風咆哮互用,
天道可以學天雷轟+颶風咆哮, 不過間接性令2轉專精技作廢,
另外, 降雷術不論天道/靈仙都一樣
如果天道同靈仙一齊用降雷術, 傷害只差在一個雷之圖騰/祖靈神力
如果天道同靈仙一齊用龍捲風, 分別就大了, 一個+30%術爆率, 同埋祖靈神力加攻擊值
如果天道用降雷術, 靈仙用龍捲風,
分別就係.. 降雷術出招快, 但同龍捲風出招次數一樣,
還有的是.. 天道靠雷之圖騰+3~9%傷害值, 假如打出1萬3千傷害, 就加1170傷害,
               靈仙有祖靈神力+10~30%屬性能力值, 打手裝有8百才智, 都可以加1千以上攻擊值,
               另外有恩惠之雨不斷回血,
天道雖然有充能轉化, HP20%以下時自動回復HP至某最大值, 但絕大多數只對於小怪先可以發動,
好少會對住王怪/玩家發動, 而且有一點要注意, HP20%以下時, 仲需要等多1秒之後, 先會自動發動,

論打手, 似乎打手靈仙更加有用, 另外當術爆回血時, 靈仙係會回得比天道更多,
震天巨網PVP對近攻職係有保命作用, 不過副本就用處唔多,
如果要清怪, 就要小怪企埋一堆, 擊退左, 落左地, 就有少少麻煩了,
靈仙不論副本,PVP都好過天道..
副本, 用處就唔多講,
PVP, 2個人一齊用暈技, 例如, 突擊最多暈3.3秒, 龍捲風暈2.9秒, 只差在0.4秒,
        靈仙有恩惠之雨回血, 暈完之後更可以拉打, 如果被秒就另計, 不過天道都唔會好得去邊,

天道, 真係好可憐..
Alta Multimedia - Youtube:http://www.youtube.com/user/altahk

EXP
360 點
but.上武鬥場,想佢地同裝好難,靈仙低防大家知,天道仲要減雷抗,上去秒靈仙!!
01.

EXP
440 點

只係因為個個靈仙只知道做補,,
無諗過打手系列
分職分左天道靈仙
標纖左天道做打手,,靈仙做補師
但係其實靈仙做打手唔會差過天道
另外,,靈仙都可以減雷抗.. 唔係天道專利
靈仙低防, 係人都知,
不過天道用補師裝一樣低防, 有冇人知?

EXP
278 點
kalar2112 發表於 2012-4-18 19:12
只係因為個個靈仙只知道做補,,
無諗過打手系列
分職分左天道靈仙

0仙做打手,都要有防先得,冇防比人秒乜都係假,所以以上推論其實係唔正確

EXP
440 點
無極獅子座 發表於 2012-4-19 10:41
0仙做打手,都要有防先得,冇防比人秒乜都係假,所以以上推論其實係唔正確

以同樣裝備為前提,,
如果靈仙低防的話,,天道又會高防得去邊??

EXP
278 點
一樣金裝,防已經差好遠
仙人的恩寵
防禦值 +194
靈氣昇華的風鳴
防禦值 +452
慈愛的仙人守護
防禦值 +259
仙靈的復甦
防禦值 +155
神靈的禁地
防禦值 +233
total=1293

破地天雷的道鳴
防禦值 +271
正義的天道
防禦值 +633
落日狂雷的極限
防禦值 +362
迅雷的道光術
防禦值 +217
閃雷之衝擊
防禦值 +326
total=1809

天道防比靈仙防多差唔多40%喎,咁都唔多?

EXP
440 點
無極獅子座 發表於 2012-4-19 11:25
一樣金裝,防已經差好遠
仙人的恩寵
防禦值 +194

有D人話唔好以貌取人, 你有冇諗過係咩意思
例如, 有兩個男人, 一個睇起上黎斯文, 另一個就粗獷
公司要請人做野, 做詢問處服務員,
係咪應該請個斯文既, 理所當然係啦.
不過佢外表斯文, 對客人好唔好係另一回事
內涵呢樣野, 唔係個個人都一樣.
天道金裝係一套打手裝,, 而靈仙金裝係一套補師裝,,
只係一種外在因素,,
要做打手, 當然要用打手裝,
即係好似要接待客人, 就會請個外表斯文既人,
用裝備去判斷一個職業優勝OR差劣, 唔係一個公平既做法
假如用打手裝同補師裝比較,
假如用+10裝同+5裝做比較,
呢樣只係比較裝備上既差異,
實際上要比較既, 係天道同靈仙既內涵,
邊個較好, 邊個較差,
所以要做到內涵以外既設定全部相等, 為之公平, 客觀

EXP
278 點
kalar2112 發表於 2012-4-19 12:46
有D人話唔好以貌取人, 你有冇諗過係咩意思
例如, 有兩個男人, 一個睇起上黎斯文, 另一個就粗獷
公司要請 ...

有句俗語叫"先敬羅衣後敬人",你又有冇諗過咩意思
就係就算內涵有幾差,只要你著得光鮮,比人第一感覺已經唔同,雖然你可以話"金玉其外,敗絮其中",不過你唔能夠否定,事實裝備上係已經有分別
簡單D講,武道會時你會唔會同對手講,喂你唔好著你專用裝呀,夠膽拆哂D裝備出黎隻揪,有冇可能咁做?
以前我玩過一個ONLINE GAME,大家同職對打會有同等裝備,係因為所用技能一樣,咁就真係玩技術喇
如果係咁,咁做咩要2轉分職?
遊戲可玩性係在於唔同技能都可以做唔同既野,各有其優點缺點,遊戲平衡度在於裝備上既調整,封測時人地一定有試過點SET先會做得到點用技術贏人地,如果唔係SET個廢職出黎有鬼人用
靈仙亦有其一定難玩性,因為真係就算幾高攻都好,一下比人秒左咁有乜技都冇意思啦,而且,你亦唔可以話天道攻弱,因為天道打靈仙大部份時間都係補唔切,佢首先暈你一下再出2野,唔洗3秒都香左,咁仲唔夠?

EXP
440 點
無極獅子座 發表於 2012-4-19 13:24
有句俗語叫"先敬羅衣後敬人",你又有冇諗過咩意思
就係就算內涵有幾差,只要你著得光鮮,比人第一感覺已經唔 ...

首先, 唔同裝備係有唔同睇法
不過你以打手裝同補師裝比較就唔恰當
即係你要個男人同女人比較邊個尿藏量多D, 根本無得比
正常男人尿藏量比女人較多, 唔識既話去問老師,
遊戲可玩性係在於唔同技能都可以做唔同既野,
天道可以做既野, 靈仙都可以做, 咁樣做咩要2轉分職?
唯一做唔到既, 只係2轉既技能, 天道2轉技能真係有突出既地方?
因為就算幾高攻都好, 一下比人秒左咁有乜技都冇意思啦,
天道打靈仙大部份時間都係補唔切,
你係用緊天道用打手裝同靈仙用補師裝做例子,
相反, 靈仙用打手裝同天道用補師裝做例子, 一樣係天道大部份時間都補唔切
有一點你誤會左, 點解一定要標纖靈仙做補師, 天道做打手?
靈仙比人暈一下再出2招, 唔洗3秒都死,
相反, 天道一樣都會死,
唔通你想講, 天道暈人有優先權?
其實我想問, 你係想比較裝備, 還是比較天道與靈仙,
如果係咁, 我想問下, 天道用金裝, 靈仙用星空武鬥打手裝,
邊個好D??

EXP
278 點
kalar2112 發表於 2012-4-19 13:45
首先, 唔同裝備係有唔同睇法
不過你以打手裝同補師裝比較就唔恰當
即係你要個男人同女人比較邊個尿藏量多 ...

天道金裝,靈仙打手裝,結果睇下邊個出手快個個都好大機會輸,因為大家都係補唔切

EXP
433 點
其實我覺得0仙做打手唔係唔得既
不過變相加點果度可能會做左半補半打咁
最後變左打又唔係打得多, 補又唔係補得多
所以做0仙都係偏向做全補姐

同埋如果0仙加點全攻少補既話咁同天道又有咩分別呢?
你話0仙會補得多D
其實大家都著打手裝既話點都係2~3下或者秒架啦=_=
點補都補唔切

最後都係先暈人果個就會WIN=口=""
SER:霜之森(我成日都覺得係傷之心=_=)
名稱:阿銘
職業:狂衛(全坦,不過唔識打BOSS~.~)
興趣:動漫打機

EXP
440 點
jim2003 發表於 2012-4-20 11:38
其實我覺得0仙做打手唔係唔得既
不過變相加點果度可能會做左半補半打咁
最後變左打又唔係打得多, 補又唔係 ...

你指靈仙最後變左打又唔係打得多, 補又唔係補得多,
其實天道唔一定會比靈仙補得多打得多,
所以天道就一定要做打手, 靈仙一定要做補師?
實際上, 靈仙技能偏向補, 但係用係打手方面比起天道既技能更有用,
例如, 龍捲風加30%術爆率, 以出招數量一樣既降雷術做比較, 龍捲風打怪/王輸出仲高D
天道有雷之圖騰+9%攻, 靈仙都可以有祖靈神力加攻, 而且仲係全體一齊加
單體+9%傷害, 總唔會比全體加更為有效吧? 而且祖靈神力加攻效果同一個雷之圖騰差唔多,
天道有20%HP以下回血, 180秒一次, 而靈仙可以透過恩惠之雨慢慢回血,
道法本身貧血, 20%HP以下發動, 少之有少, 而恩惠之雨可以不斷打不斷回血之餘, 仲可以幫埋隊友回血

你有冇試過幫天道同靈仙配點,,
幫補師配點好簡單, 唔係法速就係治量HP之類,
幫天道配點, 要學雷之圖騰+9%攻, 就要5點,
要學電脈專精, 就要7點
靈仙做打手配點好簡單, 雷之圖騰唔洗+9%攻, 1點就夠, 用黎減雷抗
電脈唔洗專精, 1點就夠
1lv同7lv既分別係, 遠同唔遠, 既然電脈係慢.. 打唔中遠既怪, 1lv已經足夠
你唔學電脈, 學另外2招範圍都得,
呢D點多出黎又可以加自身血量,
唔加血升龍捲風又得,
道法做打手根本唔需要幾多法速,
祖靈神力夠20%法速就可以效果時間完再放,
唔夠20%法速, 都只係等1,2秒就放得,
如果組隊打副, 打手靈仙+純補靈仙, 絕對係好過打手天道+純補靈仙,

如果靈仙做打手, 會好過天道做打手,
如果靈仙做補師, 會好過天道做補師,
如果靈仙做輔助, 會好過天道做輔助,
以同裝備計, 靈仙唔會差得過天道,
就算天道用金裝, 靈仙用紫/星空打手裝, 天道都唔會好得去邊
你仍然係要以靈仙一定係補師, 天道一定係打手 黎標纖道法職業??
靈仙咁多方面都好過天道, 你唔覺得天道好可憐??

EXP
163 點
隻隻職都唔只1種玩法架啦...但係你會唔會玩格檔陰師...
姐係其實ec都打得架...有套裝咪得

EXP
440 點
heyy01616 發表於 2012-4-20 16:29
隻隻職都唔只1種玩法架啦...但係你會唔會玩格檔陰師...
姐係其實ec都打得架...有套裝咪得 ...

多謝你既意見,
不過唔好意思,
我唔係想表達唔同職有唔同玩法,
如果我想咁表達既話,
我會用同一隻職業, 唔同既裝備做分享;)

我想表達既係,

例如, 神巫唔會比御靈做補師更著數
        御靈都唔會比神巫做打手著數
        霸星高輸出, 狂衛坦得好

天道屬於道法其中一種,
天道可以比另一個自己, 靈仙, 取代,
論補論打論輔助都輸,
係代表職業既問題,
而裝備, 會係問題所在?

EXP
31 點
低防其實唔算重點~~ 雲狩龍犽夠低防啦  仲無補血  

EXP
154 點
武鬥會上比高低吧
用事實證明論點
我凈係見秋ser 靈仙大多數都屠9天道—、—
咁係咪靈仙正常黎講好打過天道呢?

EXP
252 點
vvilson 發表於 2012-4-22 12:25
武鬥會上比高低吧
用事實證明論點
我凈係見秋ser 靈仙大多數都屠9天道—、—

秋SER第1係靈仙?
天道比人屠係咪果位人兄60LV都未夠?

EXP
154 點
60lv吧
第一好似係

EXP
252 點
第1明顯係天道秋ser的話

EXP
154 點
會唔會係天道丫?!