AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 1224|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

小小的一些感想 [複製鏈接]

EXP
100 點
樓主
想說說由開始到現在的一些感想

第一想說的是金裝問題 很多人說什麼什麼金裝的效果不好
我想說的是 為什麼要有副本裝,PVP裝,金裝?
金裝的效果很強,大家都只用金裝,你打開每一個人都是金裝  這是大家想見到的嗎?
我認為每一套裝的定義應該不同,各有優勢  呢個先係特色 玩家有自由,創意玩出自己的風格 玩法才多樣性

之後我想講下絕影
絕影的定位到底在那? 我真係唔知道  絕影是高攻.低防.少血?
我地睇下絕影2轉技 <天罰之劍> (高攻擊值 4110 點,對目標造成物理傷害,並附加緩速 40% 效果與降低全屬性 18% ,持續 5 秒)
就咁睇的確好似好勁 但只要真正玩過,用過  對比起疾風<風神之絆>,雲狩<流星射擊>,武尊<真空波動拳>爆出黎個傷害
以10000攻左右黎計 300%術傷 天罰加爆都只可以打出6000左右 仲要CD長,單體技
對比起人地大圍技,仲要遠攻 邊一樣比較有用? 流星射擊打出黎 10000攻 300%傷 你可以比較一下
另一招<風魔飛鏢>,呢招我諗有玩過既人一定知道  咩野比垃圾更垃圾 一來加少攻,二CD長 不值一提

絕影比攻,比血,比防 人地武尊有音速勾拳,高防,高血
絕影冇遠攻技,冇<風神之絆>,<流星射擊>等秒殺招數
打霸星,陰陽反傷打不過  打副本絕影絕對不是受歡迎 單刷副本又不可能 戰場沒有遠攻 後期副本更走反傷路線 不滅絕影等招數面對反傷等同自殺

想說一說術刺的裝備  術甲難出是事實 而且為什麼只有一套? 人地物甲有3種
再想說一說PVP塔王裝  玩塔王裝 就知道冇閃冇防  防禦已經係所有中最低
但點解三件效果要係被物理爆擊或術法爆擊時所造成的傷害降低 20% ?  放棄閃避,放棄防禦  追求的應該是攻擊方向
再者對比物甲五件<力量值以10% 比例轉換成閃避值,攻擊時有 25% 機率隨機清除目標一個可解除的正性效果,王怪無效>
但塔王裝五件套裝<命中值提高 75 點 攻擊時 5% 機率令對手獲得疾病效果,生命值上限降低 784 點,維持20 秒>

而家再加上膠囊 陰陽可以過萬HP 你可以話絕影一樣可以沖過萬HP對抗 再唔係沖攻擊 但血多了,反傷的效益愈大 呢個係事實
絕影的優劣就只有更明顯   

雖然知道1999  但都比我發洩下

已有 1 人評分金幣 收起 理由
大覺屋師真 + 5 謝謝分享

總評分: 金幣 + 5   查看全部評分

Alta Multimedia - Facebook:http://www.facebook.com/altahkmm

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
533 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章

支持你一下
我的絕影在50級時就放棄了,完全看不到前景!
我也是被天罰之劍同風魔劍呃左

EXP
732 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 發帖王勳章

根據套裝品質...金裝一定系最強~
但系你要另類效果..就一定要武鬥裝之類去補救啦
就好似閃爆型武尊咁~.~
我覺得你只系打吾到金裝抱怨而已

再講職業問題
每個人一開始真系想玩果隻職...升到最後無論有咩廢技都系會鐘意玩架
我之前玩武者~2轉轉左武尊 個個都話塔皇勁..
但系我用我自己既方法玩到好開心喎~睇你有冇心玩架姐
再者,我正身系靈仙..但系當時個個都推崇陰陽補 靈仙近乎冇咩地位可言
我最後又系冇重升過第2隻丫...
而家仲可以話系公會靈魂補師
沒有最強的職業 只有更強的玩家~你真系有心玩就一定會玩得好
一開始出2轉 如果我有玩刺客我都會轉絕影~就算而家都系:) 實有方法玩到既..
你打副本/PVP吾系為左秒殺架嘛~

EXP
958 點
小生有禮(鞠躬)~ 我陰陽 11000 HP ~ 12800 攻 ~ 92%反傷~ 相信係你文中所講既陰陽吧 ~
不過我對  絕影的看法是..... 驚......

你話全身 + 5 ~ 無得好講~ 因為 +10 殺 + 5 好正常~ 當大家 + 10計~
只要我唔小心~ 比絕影埋到身~ 驚魂後~ 我已經差唔多等死了.........
無錯我有火盾~ 不過佢既攻擊~ 最少都 3-4000 吧~ 殺完我~ 佢都有約一半血(因為有hp藥吧)

驚魂左~ 可以話我全無還手之力 ~
所以我一定先殺絕影的 (因為我驚)......... 先冰腳再燒.....因為..佢唔死..就我死

EXP
100 點

樓上的 沒有最強的職業 只有更強的玩家
邊到睇到我有打吾到金裝抱怨..我只係覺得D人話金裝效果唔好想改咩而有感而發
如果我冇心玩 我諗我應該唔會係到打大篇野吧 我唔係+5絕影
我一樣係+10  我冇話自己弱第一 比我一下秒過既人都有好多
只係絕影的確冇遠攻技冇大技 打戰場真係好辛苦 我上面打既都係事實
而事實都反應出冇人玩絕影  
想反問一下絕影如果唔係想玩秒殺咁絕影應該玩咩? 玩反傷?玩高閃?玩單刷副本?玩9人?玩回血?
你對絕影既定義到底係點我反而想知道  
我只知道宜家仲有玩又有裝既絕影都係術爆型  你竟然話唔係玩秒殺.咁應該要玩被秒殺先好玩了

11000 HP的師兄 4000左右的攻擊力 未打死你前絕影已經反死了自己吧
最重要係 4000左右攻擊力 咩人都可以打的出黎
武者3連一定比絕影斬/鬼燄痛 而且血一定比絕影多 防一定比絕影高
咁絕影既優勢係邊呢? 只係單單一招驚魂?  
我想講既係 絕影定位應該係高攻職業
但點解反而絕影冇 <風神之絆>,<流星射擊>..呢D既招數? 絕影打戰場冇遠攻,冇大技
低防,血少 我睇唔到絕影定位係邊到

EXP
958 點
ming123123 發表於 2012-2-15 02:41
樓上的 沒有最強的職業 只有更強的玩家
邊到睇到我有打吾到金裝抱怨..我只係覺得D人話金裝效果唔好想改咩而 ...

師兄~ 你 + 10 應該唔會 4000攻吧 ~

學你甘講~ 你都秒殺唔小人 ~

我見其他+ 10既都 起馬 8xxx - 9xxx ~

秒殺既話~ 反傷係會失效 ~

姐係假設對方 10000血 ~ 100%反傷 ~

你每刀 5000~ 甘你第1刀雙方扣 5000~

第2刀~ 你再5000 已經殺左佢~ 你並唔會受到反傷傷害的 ~

所以~ 雖然佢 10000 血~ 但只會反你 5000

EXP
100 點
<秒殺既話~ 反傷係會失效 ~>
我就係想強調呢樣野 絕影血少要對抗反傷一定要秒殺對手
但我就係想提對點解反而真係既秒殺技 <風神之絆>,<流星射擊>等 反而絕影冇?
你知唔知道 宜家絕影既招數 絕影斬/鬼燄/惡鬼/天罰 呢4招
天罰10000攻 300%術傷先有可能爆得出6000 而且CD長唔可能連發
絕影斬更加好難5000一刀 絕影斬優勢在於出手快,回SP快
惡鬼係疊傷 更唔可能一下爆得出6000
鬼燄有機會爆得出高傷 因為有機會打到2下150%傷害 但一定唔會比得上流星,風神呢D

要知道下下打人5000就算全加10 都不可能 因為唔可能下下爆得起
而且前題係對手0抗  
我唔係話絕影弱  只係比攻擊力連武尊3連,弓手都比唔上
血又比人少 又冇遠攻技 防又比人低 下下戰場要埋身打 仲要一個一個咁打冇大技
副本作用又一定比唔上其他職業 單刷副本能力一定比弓手,陰陽低

我提對既唔係絕影好弱 只係比起武尊 絕影做到既武尊一定做的更好
比起弓手 弓手可遠攻可放流星可單刷副本
我想知道既係絕影係晴空應該放係咩位置 玩得絕影既一定係要術爆秒殺對手既快感
但點解反而冇秒殺對手既招數? 就連疾風都有龍捲風玩

你睇下宜家有幾多絕影係晴空? 有幾多陰陽? 我都有玩過陰陽,有弓手先會講絕影
數字係我最好既論據 戰場殺人最多既職業係? 副本最唔受歡迎係?
如果大家都覺得應該係咁 我相信絕影應該同名一樣 係晴空成絕影了..