AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 1217|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

世界第一高人 訪港做善事 毋懼旁人眼光 盼子身高如普通人  關閉 [複製鏈接]

八級將神會員

這樣已經足夠了......

EXP
13600 點

用戶勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章

樓主
【明報專訊】雖然媒體早已報道過世界第一高人鮑喜順的身高,但當記者親眼目睹時仍感驚訝。鮑喜順撐着柺杖步進房間,必須垂頭才能穿過房門,稍不慎便會撞到滿頭灰。這名身高2.36米、比姚明    還高10厘米的蒙古    高人,來港出席慈善活動,為在經濟低迷中的港人打氣。

鮑喜順05年獲健力士世界紀錄總部評定為「世界自然生長第一高人」。「高人」受訪時笑容滿面,提及賢妻及3個月大兒子時更幸福洋溢於臉。但原來「高人」自20多歲身體持續長高後,曾一度因自己的身高而自卑,躲在內蒙古草原與世隔絕,「我以為自己這麼高是有病,不正常,怕別人以為我是怪人,不願走出來」。

直至04年有朋友帶他去做身體檢查,顯示他的腦垂體分泌正常,身體健康,鮑喜順豁然開朗,「心理即時轉了,沒有壓力了。我知道自己健康,跟別人一樣,不再自卑」。現在他已習慣了旁人驚訝的目光,走在街上更不時有人與他合照,他都無任歡迎。

周遊列國參與健力士活動

被封「世界第一高人」後,鮑喜順獲廣告商垂青,先後拍攝醫療儀器及農作物肥料廣告,又周遊列國到英法德日等國出席健力士文化活動,他雀躍地分享見聞:「有人頭髮可長到5米多長!指甲1米多長的都有!甚至有人眼珠可以伸出眼框!真是不可思議,不是親眼見到也不敢相信呀!」

「高人」過去因自卑而不敢談戀愛,直至07年初,在朋友介紹下,結識了比他年輕25歲,身高只到他手肘的內蒙古女子夏淑娟,二人一見鐘情,於1個月後結婚。去年底夏淑娟更為「高人」誕下重10.5磅的超磅男嬰,取名天佑。

身高手長為鮑喜順帶來名利,但他說高人一等對衣食住行皆帶來不便,寧可身高與普通人一樣,希望兒子將來身高可與普通人無異。現時只有3個月大的小天佑,身高已與1歲大的小孩無異,達70多厘米。專家估計,鮑天佑成年後,身高可達7呎5吋,與姚明一樣高。

明報記者 羅素貞
------------------------------------------------------------------------
真係好想睇下佢有幾高同我高到去佢邊度..
不過我有幾個奇怪既感想:
有人頭髮可長到5米多長!
>咁長..點樣打理呢?冬天果陣咪勁打[cake]?
同埋洗頭都唔知點洗,用水,洗頭水一定用得超級多
指甲1米多長的都有!
>咁都唔斷,真係好野,不過唔會搶左d營養咩?同埋點樣做野?我諗咁樣,就算拎d野都難
甚至有人眼珠可以伸出眼框!
>會唔會成個眼球跌出黎架- -?
心......好甜

相7....很甜很溫暖
Alta Multimedia - OnlineGames:http://www.alta.hk

EXP
689 點
哈..
咁長..一定會囧了-_-
梳頭都煩喇..!
打哂"cake`
洗頭水用爆多..
洗哂佢d錢-_-
♥,,`  尒偍禾菂好朋友.偍否吥能曖..!?
星 空 芐 菂 約 定 The Promise Under The Stars

八級將神會員

EXP
13600 點

用戶勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章

原帖由 小冰=) 於 2009-1-10 23:16 發表
哈..
咁長..一定會囧了-_-
梳頭都煩喇..!
打哂"cake`
洗頭水用爆多..
洗哂佢d錢-_-

不過咁樣就連日常生活都會影響到
長到5M..拖晒地,唔紮[邊](我忘記左隻字點寫)既話,頭髮一定會勁比人踩到(但係要視乎點紮,紮得唔好一樣跌)
但係我諗佢應該唔會日日洗頭,如果日日洗,真係會好晒水同洗頭水..
同埋洗頭應該唔會好似平時沖涼咁洗,應該係洗手盤度洗(因為真係長得緊要,好似平時咁洗,都未必洗得乾淨)
梳頭..我諗一個人係絕對搞唔掂,至少要2個人..1個係幫自己梳,另一個就梳其餘果D.

又諗到一個問題:
如果就咁樣唔修又唔乜..D頭髮咪厚到成個獅子頭咁!?同埋唔會聚到個頭側架咩(恕我無知,我冇留長過頭髮,所以我絕對唔知咁長會唔會重到頭都側埋)
心......好甜

相7....很甜很溫暖

EXP
689 點
原帖由 lamxdxd 於 2009-1-10 23:23 發表

不過咁樣就連日常生活都會影響到
長到5M..拖晒地,唔紮[邊](我忘記左隻字點寫)既話,頭髮一定會勁比人踩到(但係要視乎點紮,紮得唔好一樣跌)
但係我諗佢應該唔會日日洗頭,如果日日洗,真係會好晒水同洗頭水..
同埋洗頭 ...

lamlam
尒講到佢好好笑= =`
我笑哂XD
星 空 芐 菂 約 定 The Promise Under The Stars

八級將神會員

EXP
13600 點

原帖由 小冰=) 於 2009-1-10 23:26 發表

lamlam
尒講到佢好好笑= =`
我笑哂XD

其實我都笑左--
不過希望「頭髮長到成5M既人」唔係香港人,如果唔係,出街見到都幾驚--(我係指如果唔紮[邊]果陣,大風一吹,個頭都應該會爆亂)
心......好甜

相7....很甜很溫暖

EXP
689 點

回覆 5樓 的帖子

哈.
大風一吹
個頭都變成囧頭= =!!!
變成爆炸頭先岩-0-`!

EXP
784 點
佢D骨應該幾脆弱下=.=
夠長 易啪斷
伺服器名稱:狐影
角色名稱:凄

EXP
689 點

回覆 7樓 的帖子

甘搵人整斷哂佢d骨= =''{黑心XD}

八級將神會員

EXP
13600 點

原帖由 小冰=) 於 2009-1-10 23:34 發表
哈.
大風一吹
個頭都變成囧頭= =!!!

係..
仲可能D陰會遮晒塊面..(只限大風果陣,平時黎講,應該唔會,除非專登整晒去前面)
原帖由 段天 於 2009-1-10 23:36 發表
佢D骨應該幾脆弱下=.=
夠長 易啪斷

如果係真..咁只要佢跌一跌都幾甘下..(唔通咁就係佢要拎拐杖既原因!?)
但我諗佢D骨咁長..應該會成日飲牛奶/食有鈣質既野去補充鈣質

心......好甜

相7....很甜很溫暖

EXP
689 點

回覆 9樓 的帖子

系.一定專登
以為自己好令女/仔= =

EXP
784 點
我係指緊 打交個時比人打兩拳就訓低之後仲要斷骨=.=
佢有冇甘多錢去醫
伺服器名稱:狐影
角色名稱:凄

八級將神會員

EXP
13600 點

原帖由 小冰=) 於 2009-1-10 23:41 發表
系.一定專登
以為自己好令女/仔= =

就算係專登都應該只係屋企度整..如果係街整會勁比人望

心......好甜

相7....很甜很溫暖

八級將神會員

EXP
13600 點

原帖由 段天 於 2009-1-10 23:43 發表
我係指緊 打交個時比人打兩拳就訓低之後仲要斷骨=.=
佢有冇甘多錢去醫

可能有..篇野都有寫到佢有拍廣告果D..
但係醫唔醫得返先至係一個問題
心......好甜

相7....很甜很溫暖

EXP
689 點

回覆 13樓 的帖子

希望佢醫吾番-\/-+

五級富豪會員

渣古 才是王道!!

EXP
1625 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

我地英文書到有個世界記錄寫住最長ge指甲

好似有成2米幾定3米=-=
本人專用SD名片

八級將神會員

EXP
13600 點

原帖由 我玩曬 於 2009-1-11 09:13 發表
我地英文書到有個世界記錄寫住最長ge指甲

好似有成2米幾定3米=-=

咁長其實唔斷都算好野..
但係平時點照顧自己都成問題..
心......好甜

相7....很甜很溫暖

五級富豪會員

藍藍路!

EXP
1349 點
我記得幾年前鬼佬台(明珠台)有個節目講過有條友既指甲長到去邊- -
我見到佢d指甲卷埋左- -
囧頭