AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 1529|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

蟹缸第4次裝修,大家比下意見  關閉 [複製鏈接]

八級將神會員

這樣已經足夠了......

EXP
13600 點

用戶勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章

樓主
嗚.....隻橙紅陸死左,仲要係死因不明/口\
依加剩返隻灰白陸,唯有將佢養好啦,同改造一下個缸 (話咁快就第4次裝修,希望依次係最後一次,之後就換缸)
不過聽屋企人講話遲下會買個20寸缸比我,開心,不過又要重新規劃一下入面既擺設
打算整個濕沙區,用膠板分隔,洞穴......其實我真係唔知應該用咩洞穴好
唔知係咪個樹洞太吸引d蟹/一開始已經放個樹洞係度,搞到一轉其他類型既洞都唔係好鍾意躲入去
不過出入口真係好細,只要隻蟹一換螺殼,都未必用到,唯有睇下有冇d半圓既樹洞/爬類用既洞穴...

第4次裝修,大家比下意見,之後等下次換缸就做@@
不過果2榛假椰樹真係有d.........算,等下次換缸先拎走

全缸照,真係好想換個透明既膠蓋做食物兜,依加依個粉紅色,好核突 (係舊沉木頂頭度休息緊果隻就係生還者 - 小灰白)

用沉木搭成既「洞穴」,隻小灰白依排都係躲係果度,隻蟹貪新忘舊,唔要樹洞了...嗚..............

隻蟹....其實我真係唔知佢點爬上去同唔知佢爬上去做咩,可能係上去吹風!? (個缸有蓋+果陣屋企冇打開窗的,但個放既隔離就係窗,有時都會有太陽照入黎)

缸周圍既環境,雖然通風,但係好大塵,同埋開左個喇叭後,果邊一定超震= = (幾日後就換鋁窗)

隻蟹......d腳好有力,比佢鉗一下都幾痛,屎又多,食量又勁,幸好d屎唔臭,如果唔係我每次執屎一定臭死(係藝裝蟹度買,48蚊,不過間野真係怪到...下午2點半先開門)

表演時間!!咁都唔跌,好野 (果陣我隻手唔係放係張台度,零空的..)

每次將個螺口向上,佢唔係縮埋就係咁樣
心......好甜

相7....很甜很溫暖
Alta Multimedia - Facebook:http://www.facebook.com/altahkmm

EXP
689 點
lamlam..好可愛a__a;;
得閒買一隻黎玩下先xd
不過我囍蝦多d xd`
♥,,`  尒偍禾菂好朋友.偍否吥能曖..!?
星 空 芐 菂 約 定 The Promise Under The Stars

五級富豪會員

浪子回頭

EXP
1939 點
隻蟹好Q
佢有冇咬過你?
我番來曙光啦=]
叫做 小璃舞 Siu維
舊FD加番我好友呀!!!!

八級將神會員

EXP
13600 點

用戶勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章

原帖由 小冰=) 於 2008-12-29 17:42 發表
lamlam..好可愛a__a;;
得閒買一隻黎玩下先xd
不過我囍蝦多d xd`

不過,如果要養寄居蟹,就一定要遇左荷包會小左好多錢=0=
如果你用礦泉水的話一定用得多錢,仲有買缸(如果用烏龜箱養就要注意放晒所有野後夠唔夠位),
溫度計,濕度計,天然既螺殼(彩繪螺殼絕對唔建議用,對蟹蟹有毒性),
沙(唔洗專用沙,去魚街買包幼幼地既沙都可以,每粒沙既大小最好2-3mm,沙愈厚愈好),
2個水盤(1個鹹水1個淡水,水兜唔洗太大,但唔可以太深,太深會浸死隻蟹,不過水兜可以用水樽個底黎代替)
食物兜(同樣唔洗太大,你搵個薯片/百寶粥/罐裝的龜零膏蓋都冇所謂,我見過有d人用貝殼做食物兜)
洞穴(種花果d膠盤介開1半放入去都得,唔洗太靚,鍾意既可以用爬虫類用既洞穴)
攀爬物(沉木/流木,用前要用熱水煮佢幾粒鐘,等佢完全吐色,之後風乾..先好放入去)
多元化既食物(乾糧只可以係出門果幾日放係度既食物,平時最好餵返d天然既食物比佢地,例如蘋果,紅蘿蔔)
熱毯(個缸低過15度果陣就要用,不過我覺得低過20度都好開熱毯,熱毯係爬類用果d)

差唔多係咁,另外比返個網你睇先http://www.tonycoenobita.com/index.html
另外新手養最好係簡灰白陸,橙紅陸色雖然靚,但係脫完皮後體色都可能會變淡..
原帖由 維維XD 於 2008-12-29 20:55 發表
隻蟹好Q
佢有冇咬過你?

只鉗過我,冇咬過我
佢個口唔會大到連手都咬到..而且佢食野果陣係用個鉗將d食物撕成小塊,再放入口
所以佢應該冇牙去咬人...
得閒拎上手睇下都幾好
不過如果怕佢係你隻手度行果陣隻手會痕既就唔好,如果唔係唔小心跌左隻蟹落地就慘

心......好甜

相7....很甜很溫暖

EXP
689 點

回復 4樓 的帖子

thx牙
甘詳細^33^`
旦我第1次養..可能好快死=口=`
我d fd話我系暴力狂-__-v
星 空 芐 菂 約 定 The Promise Under The Stars

八級將神會員

EXP
13600 點

原帖由 小冰=) 於 2008-12-30 08:03 發表
thx牙
甘詳細^33^`
旦我第1次養..可能好快死=口=`
我d fd話我系暴力狂-__-v

講漏!!!!!!!
鹹水要用養海水魚用的化學鹽去開
水兜既水最好日日換,如果唔得就隔日換(我都係隔日換的-0-)
噴霧要噴冇氯氣既淡水
蔬菜類,肉類,麵類既食物一定要搵水煮熟,唔可以調味
栗子可以喂係街買到果d炒栗子/零食店買到的栗子
如果喂莫絲,喂之前就要用冇氯氣既水沖沖..
溫/濕度計買爬虫類用果d (我個缸左右上角果2舊圓圓地既野就係)
脫皮時唔好專登挖佢出黎,仲有果段時間個缸絕對唔可以有碰撞/震,否則好易死..同埋要維持濕度係60-80%
(如果個缸只有一隻,咁脫皮果陣問題都唔大,如果養2隻,咁另外一隻就要隔離)
日日都要檢查一下有冇屎,茶黑色長長地果d就係(有時可能會係其他色,視乎你比咩佢食)
如果有噴開殺虫水/點蚊香既就唔好噴/點,寄居蟹既身體構造用昆虫相似,殺虫等於殺蟹
比寄居蟹用既野絕對唔可以用洗潔精之類既野去洗,對佢地既毒性好強

死就.....................其實注意一下溫濕度,飼養密度,水,食物,仲有拎佢地上手玩果陣有冇摸到佢地個頭胸甲/眼(依2部份真係唔好摸,如果佢地驚,縮埋果陣就會整到),同埋唔好放d螺殼係度佢唔換,就蚊佢出黎迫佢換,會傷到腹部,甚至蚊斷隻腳(螺殼主要放蠑螺...)

心......好甜

相7....很甜很溫暖

EXP
689 點

回復 6樓 的帖子

哦..吾系好明-v-'  甘多字..吾系好想睇= ='
lam一系尒俾尒msn我a__a

八級將神會員

EXP
13600 點

原帖由 小冰=) 於 2008-12-30 14:39 發表
哦..吾系好明-v-'  甘多字..吾系好想睇= ='
lam一系尒俾尒msn我a__a

我諗就算我係邊講都係咁多字
如果你睇果個網,仲多字(不過真係詳細好多)
msn...pm比你

搞掂..你睇下你有冇收到個pm

心......好甜

相7....很甜很溫暖

EXP
689 點

回復 8樓 的帖子

哈..
禾睇到d 甘多字會嘔死v.v

八級將神會員

EXP
13600 點

原帖由 小冰=) 於 2008-12-30 14:43 發表
哈..
禾睇到d 甘多字會嘔死v.v

其實已經算係最簡單...d字都小到冇得再小=口=
另外個msn pm左比你了
心......好甜

相7....很甜很溫暖

EXP
689 點

回復 10樓 的帖子

k
吾該哂牙lamlam~

八級將神會員

EXP
13600 點

原帖由 小冰=) 於 2008-12-30 14:46 發表
k
吾該哂牙lamlam~

搞掂了..我msn名只有3隻字:悶死人
心......好甜

相7....很甜很溫暖

EXP
689 點

回復 12樓 的帖子

悶死人a33a;;
add左尒.__.

八級將神會員

EXP
13600 點

原帖由 小冰=) 於 2008-12-30 14:59 發表
悶死人a33a;;
add左尒.__.

睇到了 (遲左好耐先回返個帖愍=0=)
不過我份人真係好悶..= =
心......好甜

相7....很甜很溫暖