AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 1074|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

電腦節今落幕料割價促銷  關閉 [複製鏈接]

EXP
545 點
樓主
([url=]星島日報
[/url]報道)電腦節今日落幕,市民能否衝刺「掃平貨」仍屬未知之數,因為多個攤位的熱賣貨品已被搶購一空,改賣其他貨品,甚至有參展商見人流不絕,昨乘勢加價,主辦單位則相信參展商將割價促銷。昨日場內繼續逼爆,共十一萬五千人進場,人龍處處,但附近店鋪則生意慘淡。
  深水埗電腦節主辦單位香港電腦商會估計,今日參展商將會割價促銷,要錢不要貨。微思數碼有限公司市場主任鄧宇榮指,攤位內多款記憶卡及記憶棒已「斷貨」,會否再補貨要視乎今日反應及待公司決定,因需預留存貨於門市銷售,但僅售二十九元的2GB記憶棒則仍有存貨,故市民尚有機會「執平貨」。
  貨品搶手即加價
  另一間售記憶棒攤位,亦因多款貨品售罄,今日會改為售賣手提電腦,售價約三千至七千元不等,有攤位加推售價約一千一百元的相機,依然受到市民「排長龍」拿籌支持。
  不過,卻有參展商將貨品售價「不減反加」,其中一檔將兩款液晶電視的售價牌以新的顏色紙覆蓋着,並寫上新售價,由約一千五百元改至一千六百九十元。記者佯裝顧客詢問加價原因,店員稱因缺貨,所以將售價抬高。另一攤位出售的廿二吋液晶顯示屏,亦由原本約一千元增至接近一千二百元,更聲稱只剩餘十件貨品,但當記者查問加價原因時,店員卻支吾以對,更着另一店員將新售價貼穩,以免脫落。有攤位將藍牙耳機,由原本九十九元增至一百五十九元。
  入場人次及生意額均減
  特意從東莞前來的何先生說,預備兩三萬元「掃貨」,目標貨品有顯示屏、流動硬盤、相機及十張記憶卡等;亦有市民空手而回,帶同六歲兒子前來的陳先生稱,「原打算花五千元買手提電腦及顯示屏,不過太多人,行又行唔到,乜都睇唔到!」他補充,今日會獨自再來作最後衝刺。
  電腦節人財兩旺,但會場旁邊的店鋪則生意慘淡。椰汁店店員陳先生概歎,近日生意比平日少三成。熟食檔黃先生則稱,平日靠熟客購買飯盒賺錢,但近日「生意少了一半」,幸飲品及小食銷量亦有增加,拉上補下後仍增一成盈利。昨日共十一萬五千人次進場,較前日減少半成,市民平均輪候最少半小時才能進場,至晚上人潮才減退。昨總營業額共五千八百萬元,比前日跌一成。
  記者:劉嘉裕
==========================
我既感想:
星期六個日我同屋企人一齊去左~~
哇~~長沙灣個度d人龍~~
我地下車左...係咁搵人龍尾...
搵左好耐終於見到啦~~~
---------------
入左去之後...水泄不通..人山人海...大人細路都
講今日几咁開心
---------------
我地星期六去個時平到死死下~~
但係以d價比抬高~
d人番工汁唔到平野~~
星期一去汁~
點知佢抬過價...咁逼去為左D咩???
你以咖抬高價..D人去到唔係汁平野~係要汁你D貴野~
我認為D商人唔應該抬高價...
已有 1 人評分EXP 收起 理由
lamxdxd + 5 新聞+30字感想會加分作鼓勵

總評分: EXP + 5   查看全部評分

主動既人先可以稱霸被動既人永遠比人恰左先會去恰人
PSP3000支援ISO/CSO..5.03GEN-A(FULL)
Alta Multimedia - OnlineGames:http://www.alta.hk

五級富豪會員

永遠等妳`

EXP
1100 點
-.-咁有冇比你老弓毛手毛腳?

EXP
711 點
原帖由 心亂如茶` 於 2008-12-8 16:08 發表

有冇比人毛手毛腳?

我老公馬龍會保護我嘛~^.^

五級富豪會員

永遠等妳`

EXP
1100 點
原帖由 【夜牡丹】 於 2008-12-8 15:48 發表
琴日我同馬龍去...
迫到我真係有D缺氧咁...
又頭暈,又作嘔
俾人推/踩/撞/拉!!!以後都唔去>"<

不過都用左一千蚊黎買野

有冇比人毛手毛腳?

EXP
545 點
我買左BenQ10M相機=0=
10M=一千M像素
主動既人先可以稱霸被動既人永遠比人恰左先會去恰人
PSP3000支援ISO/CSO..5.03GEN-A(FULL)

EXP
711 點
琴日我同馬龍去...
迫到我真係有D缺氧咁...
又頭暈,又作嘔
俾人推/踩/撞/拉!!!以後都唔去>"<

不過都用左一千蚊黎買野