AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 2611|回復: 25
打印 上一主題 下一主題

魚仔生虫!?  關閉 [複製鏈接]

八級將神會員

這樣已經足夠了......

EXP
13600 點

用戶勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章

樓主
話說琴晚見到有條紅太陽係個缸底..但未死的
見到佢下面有d白屎係度...而且係親眼見佢all白屎的...
之後上某壇睇..原來係體內生虫..奇怪,
條紅太陽同其他熱帶魚一樣係個17.3寸既大缸養...用既都係同一隻水,餵同樣既糧(紅虫),連d金魚都係餵紅虫的,每日都同一個人餵,差唔多時間餵...
但係又點會生活係同一個缸,食同一種野,只會得佢有事而其他魚冇事呢??
如果係水有事通常一獲熟...
心......好甜

相7....很甜很溫暖
Alta Multimedia - Youtube:http://www.youtube.com/user/altahk

八級將神會員

EXP
13600 點

用戶勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章

原帖由 長風傲天 於 2008-12-7 13:38 發表
例如行過無啦啦一拳打落個魚缸到(我個魚缸好硬正)

- -咁有可能係比你咁嚇死-0-
不過..你果個缸係強化玻璃?
同埋其實如果買套缸...係咪aa好用d?
心......好甜

相7....很甜很溫暖

六級天王會員

請不要打我

EXP
2086 點

回復 24樓 的帖子

例如行過無啦啦一拳打落個魚缸到(我個魚缸好硬正)

八級將神會員

EXP
13600 點

原帖由 長風傲天 於 2008-12-7 00:35 發表
我以前養戈陣日日去嚇佢地一大輪==
都唔知係唔係其實比我嚇死曬==

你點樣嚇佢地=0=?
其實我琴晚試過拍下個缸...結果d魚會以為係有野食=0=
心......好甜

相7....很甜很溫暖

六級天王會員

請不要打我

EXP
2086 點
我以前養戈陣日日去嚇佢地一大輪==
都唔知係唔係其實比我嚇死曬==

八級將神會員

EXP
13600 點

原帖由 長風傲天 於 2008-12-7 00:26 發表
加油...
我精神上支持你==

努力緊了...不過都係要慢慢黎..好驚會超養加死魚
不過依加總係覺得,d魚仲係好怕人,特別係d紫班馬...
我用隻手指指住d紫班馬,佢地都好快會游開=0=
但我係某壇度聽人講,餵魚之前拍下個缸,d魚就會慢慢唔驚人,係咪真的?
心......好甜

相7....很甜很溫暖

六級天王會員

請不要打我

EXP
2086 點
加油...
我精神上支持你==

八級將神會員

EXP
13600 點

原帖由 長風傲天 於 2008-12-7 00:21 發表
六角恐龍只產於墨西哥的薩奇米丘湖(Lake Xochimilcho)和巧克湖(Lake Chalco).由於墨西哥蠑螈與北美虎皮蠑螈是同科近親,有很多人把虎皮蠑螈的幼體也稱為六角恐龍,這並不正確,雖然兩者的外型體色類似,但是虎皮蠑螈幼體 ...

好可愛..但係太大條+太貴+太煩了...
都係放棄=v=
繼續尋找我的燈類魚魚!!

心......好甜

相7....很甜很溫暖

六級天王會員

請不要打我

EXP
2086 點

日本最新的魚---白化六角龍(附圖)

六角恐龍只產於墨西哥的薩奇米丘湖(Lake Xochimilcho)和巧克湖(Lake Chalco).由於墨西哥蠑螈與北美虎皮蠑螈是同科近親,有很多人把虎皮蠑螈的幼體也稱為六角恐龍,這並不正確,雖然兩者的外型體色類似,但是虎皮蠑螈幼體是會自行進化為蠑螈的,而且虎皮蠑螈幼體花紋還是與六角恐龍稍有不同.近年來美國業者大量繁殖六角恐龍,野生個體已經少見.同時也培養出純白色的白子,在近兩年更培養出黃金色的白子,大幅提升了六角恐龍的質感.也使得原生體色的六角恐龍反而日漸稀少.

六角恐龍的再生能力非常高強,尤其是幼體,可以在一個月內再生任何斷離的四肢.隨著成長,再生能力會逐漸減弱,無法再生四肢,但是仍然可以再生表皮或手指腳趾等組織.在自然環境中,六角恐龍並不會進化為蠑螈,如果要強迫牠們進化,必須提高水中碘離子的含量或是在食物中添加甲狀腺激素(thyroxine)荷爾蒙.

由於六角恐龍是完全水棲的蠑螈幼體,因此飼養牠們的設備可以比照飼養熱帶魚的魚缸佈置.六角恐龍可以長到30公分長,所以飼養缸以三尺以上較為合適.需要密植水草.最值得注意的重點是,六角恐龍所需的溫度比一般蠑螈更低,因為在原產地的湖水都是由冰雪溶化注入而成的,所以水溫最好保持在20度以下到15度之間.因此不但需要冷卻機,而且還需要冷卻力較高的冷卻機才能在夏天保持這種低溫.六角恐龍的食量特大,任何魚蝦活餌或是各種飼料只要吞得下都照單全收,在群養時不能體型差異太大,以免體型小的個體被吞食.

雌雄的辨別在成體十分容易,雄性體型較苗條,泄殖腔腫大凸起,雌性體型肥大,泄殖腔平坦.幼體是無法辨別雌雄的.在繁殖缸中雄性會先產下精囊,雌性接著將精囊吸入泄殖腔完成交配.雄性在交配後需撈出繁殖缸,雌性在交配後12-20小時內會產卵,數量在200-400顆之間,蠑螈卵與蛙卵一樣都是包覆在一層透明膠質中,最好分別放置於孵化缸中,每缸不超過50顆卵.在室溫下約15-20天會孵化為幼體蝌蚪,幫助蝌蚪脫離膠質後就可以餵食豐年蝦.幼體蝌蚪最好也分離單獨飼養以避免弱肉強食,幼體間都有強烈互相吞食的傾向.蝌蚪成長快速,在充足的餵食下,約一年就可以達到性成熟開始繁殖.六角恐龍體健易養,適合做為新手入門的蠑螈飼養.

八級將神會員

EXP
13600 點

原帖由 長風傲天 於 2008-12-7 00:11 發表
嗯==
我養啦==
好易死==
D資料話唔易死我咪買隻黎玩下LOR...
點知幾日就==

你用淡水養=0=?
不過養蝦我真係唔識...對蝦既認識唔多
唔知佢地洗唔洗暖管,食咩糧,洗唔洗照燈,照幾耐,習性我都唔多知...

仲有你識唔識1種叫「白化六角龍」既生物習性係點,食d乜野的?
今日係魚街見到條...960蚊,好貴
心......好甜

相7....很甜很溫暖

六級天王會員

請不要打我

EXP
2086 點

回復 16樓 的帖子

嗯==
我養過啦==
好易死==
D資料話唔易死我咪買隻黎玩下LOR...
點知幾日就==

八級將神會員

EXP
13600 點

原帖由 長風傲天 於 2008-12-6 23:56 發表
學名:Lysmata amboinensis

俗名:清潔蝦

食性:雜食性

軟體缸合適性:合適

溫度建議範圍: 20~26

飼養難易度:簡單

生物性情: 溫和

清潔蝦大概是所有水族蝦類中名氣最高的了,清潔蝦可以在缸內整群飼養。

雖然清潔蝦是以清 ...

睇你d資料..清潔蝦係用鹹水養!?
如果係的話..咁我一定冇
因為我果個大缸係養淡水熱帶魚的...
而且行魚街都好似唔多見有
心......好甜

相7....很甜很溫暖

六級天王會員

請不要打我

EXP
2086 點
學名:Lysmata amboinensis

俗名:清潔蝦

食性:雜食性

軟體缸合適性:合適

溫度建議範圍: 20~26

飼養難易度:簡單

生物性情: 溫和

清潔蝦大概是所有水族蝦類中名氣最高的了,清潔蝦可以在缸內整群飼養。

雖然清潔蝦是以清潔出名,他可以幫助清除魚類或生物上的一些寄生蟲或是一些有機汙物,不過他也是缸中食物碎屑分解的高手,所以魚缸中常見的狀況是,貝類或是生物一但受傷或是受損都很容易被清潔蝦當成食物給處理掉。這點是飼主需要多留意的,飼養過多的清潔蝦的壞處也是這些,過多的清潔蝦,缸中的生物被騷擾的機會也就更多。在餵食軟體時也要先餵食這些蝦類,不然他可能在搶奪珊瑚口中的食物時不慎的傷害到軟體。

蝦類對於藥劑都是相當敏感的,尤其是治療用的銅,過高的鹽類也是蝦類的威脅,另外缸中碘元素的失衡也會影響蝦類的脫殼生長喔。而對於水質的改變也不宜變化過大,不然這些看似強韌的蝦類有時也會變得很嬌脆而很容易死亡的。

在餵食上,其實不論是人工飼料或是冷凍飼料,清潔蝦都相當容易去接受,所以基本上餵食倒還不是個問題。

現在來為你介紹節肢動物甲殼綱中另一項重要的生物,那就是嬌小玲瓏、迷你可愛的珊瑚礁蝦,也就是我們平日俗稱的「清潔蝦」。

清潔蝦是屬於甲殼綱中長尾類的生物,亦可分類為甲殼動物門中、軟甲綱、十腳目的生物,眾人熟悉的海葵蝦、櫻花蝦等均是此類動物。清潔蝦含有幾丁質的外骨骼,外殼堅硬,有成對的複眼。

它的身體可分為頭胸部八節,腹部六節,共十四體節。牠們的腹肢發育為發達的「泳足」及不分的「尾扇」,能夠非常方便的在水中游泳前進。

珊瑚礁中的清潔蝦,為了能方便進行牠的工作,大多數擁有優雅的外型及鮮艷的色彩。如:有些種類,身上由紅白線條組成,有些則是全身為磚紅色,亦有些呈黑白相間或體色透明的。除此之外,清潔蝦會具有數根細長的觸鬚,常常在水中上下晃動,所以我們稱清潔蝦會藉著舞蹈的擺動方式來吸引附近及遠處水族的注意。

清潔蝦常常喜歡與魚類共生,令人疑惑的是即使是兇猛的肉食性魚類也和它們相安無事,從不加以侵犯。清潔蝦靠它細小的鋏腳替魚類除去身上的寄生蟲及雜物,並把它們當作食物。另外有些種類則游動在珊瑚礁之間,以狹長的腳伸入珊瑚的縫隙或岩石狹縫中,拾取小蟲為食,為珊瑚除去身上的寄生蟲。

在海星身上,有時會有一些體呈灰褐色或紅褐色體型較小的清潔蝦爬來爬去,它們靠海星身上的寄生蟲為食,即使海星不斷的翻滾移動,它們也不會輕易離開,但是因為它們的體型較小,所以平常不太容易觀察到。

現在來看看一些比較有名的清潔蝦。與海葵共生的「海葵蝦」,體色透明,體型嬌小,它們可將海葵身體表面殘留的食物及寄生蟲清除乾淨。因為海葵蝦沒有抵抗能力,便可藉著海葵刺絲胞毒腺來保護自己,除此之外,透明而綴有斑點的身體也可幫助它們掩蔽自己,躲過敵人的攻擊。海葵蝦提供清潔作用,而海葵

提供保護場所,使這兩種生物形成了完美的互利共生現象。

最使人印象深刻的,應該是擁有「美人蝦」、「拳擊蝦」、「姬蝦」等封號的櫻花蝦,它們擁有六根長的白色觸鬚,它們藉著擺動白色觸鬚,吸引其它魚類游近它的「清潔站」。平時我們看到的櫻花蝦全身為白色,帶棘刺,第一、二對觸角,肢腳及身體上都有紅色橫帶圍繞,被稱為珊瑚礁海底中最美麗的蝦。

它們的卵是藍色的,所以在雌蝦抱卵時,可由其腹部的藍綠色,明顯的分辨其性別。大自然中,生物間的關係是很奧妙的,珊瑚礁地區的清潔蝦就是造物者悉心的安排。惟有如此,才能保持此區的清潔及水族的健康生長,維持一個平衡的珊瑚礁生態系。

八級將神會員

EXP
13600 點

原帖由 武鬥之神 於 2008-12-6 23:18 發表
天不怕打錯字掛...

ps:lam...睇左我pm未?:em800_08:

其實佢係咪想打清潔劑=0="?
清潔劑..洗魚缸好小用到..始終都係有d毒性
特別係用係寄居蟹既缸..一定唔可以用清潔劑去洗...
另外個pm岩岩回左你
原帖由 長風傲天 於 2008-12-6 18:22 發表
有冇清潔蝦???
我之前養魚果陣...
幾日就X左==

幾日就死左!?點解會咁的=0=?
水有氯氣?水溫太低?魚本身有事?定係其他原因?

另外有冇人知魚街邊間賣d紅蓮燈係比較大條的?
因為今日睇黎睇去都只睇到紅蓮燈既魚毛...

心......好甜

相7....很甜很溫暖

EXP
2767 點
天不怕打錯字掛...

ps:lam...睇左我pm未?:em800_08:
一個人
在獨木橋上行走
即使橋下是死亡
閉上眼
張開雙臂
迎接一切
這一刻
我依然在享受一個人的快樂。

八級將神會員

EXP
13600 點

原帖由 長風傲天 於 2008-12-6 18:22 發表
有冇清潔蝦???
我之前養魚果陣...
幾日就X左==

咩叫「清潔蝦」=0="?
原帖由 frankie28 於 2008-12-6 18:24 發表
有冇得同你呀媽camp番ga= =你出$$買ga wo個缸 a_a

冇- -
因為去之前已經傾好係我比錢買..個缸係唔知乜皇水族度買...16寸,85蚊
有個蓋....不過都係玻璃,而且唔可以放太埋,放得太埋會成個蓋跌落去...
心......好甜

相7....很甜很溫暖

EXP
544 點
有冇得同你呀媽camp番ga= =你出$$買ga wo個缸 a_a

六級天王會員

請不要打我

EXP
2086 點
有冇清潔蝦???
我之前養魚果陣...
幾日就X左==

八級將神會員

EXP
13600 點

原帖由 武鬥之神 於 2008-12-6 18:13 發表
2個方法都要做,你隔左d病魚,之幫d病魚用藥,而本身戈個缸都要落藥,因為怕"走雞"

ok=0=..
今晚落杜虫藥先@v@

p.s今日行魚街...買左個16寸缸比隻蟹@v@ (仲要係玻璃缸..以後拎野都要小心d)
個缸終於可以似樣d了..一陣可能出去食飯,去「蟹x屋」買d假椰子樹同洞穴比佢先=0=

心......好甜

相7....很甜很溫暖

EXP
2767 點
2個方法都要做,你隔左d病魚,之幫d病魚用藥,而本身戈個缸都要落藥,因為怕"走雞"
一個人
在獨木橋上行走
即使橋下是死亡
閉上眼
張開雙臂
迎接一切
這一刻
我依然在享受一個人的快樂。