AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 1259|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

[緊急]食物保質期問題+揮發性有機化合物(應該冇叫錯)問題  關閉 [複製鏈接]

八級將神會員

這樣已經足夠了......

EXP
13600 點

用戶勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章

樓主
1a. 紅蘿蔔(已批皮+切片)放係雪櫃可以儲存幾耐?
1b. 紅蘿蔔(已批皮+切片)放係冰箱可以儲存幾耐?
2a. 薯仔(已批皮+切粒)放係雪櫃可以儲存幾耐?
2b. 薯仔(已批皮+切粒)放係冰箱可以儲存幾耐?
3a. 蝦仁放係雪櫃可以儲存幾耐?
3b. 蝦仁放係冰箱可以儲存幾耐?

p.s紅蘿蔔同薯仔都係用保鮮袋載,蝦仁用盒載
------------------------------------------------------------------------------------
假設我屋企要油油(其實我唔知書面語係咩),買既油係淨味既,
咁我油果陣,d油入面既揮發性有機化合物(應該咁叫,英文簡寫好似係v.o.c!?)又會唔會揮發到落魚缸d水度?
同埋我養左2隻陸寄居蟹,其中一隻懷疑脫緊皮..整隻蟹已經躲藏左係沙底,咁樣d化學物質仲會唔會揮發到d沙入面?對沙入面隻寄居蟹有冇害?如果有害的話咁搬個缸入廁所,關埋門又得唔得?如果唔搬,咁有咩方法可以令果d化學物入唔到落個蟹缸度?
p.s我果2個魚缸都係套缸,所以係有蓋既,只係細缸因為轉左用第2隻濾水,個蓋介左d位,有小小隙
------------------------------------------------------------------------------------
以上果幾個問題都係超級緊急!!
因為依排餵隻寄居蟹主要都係餵紅蘿蔔,薯仔,麵包,蝦仁
但係有1隻脫緊皮,搞到每日餵蟹都只係要放1件食物係個食物兜度
又唔知隻橙紅陸脫到幾時先出關,更加唔知會唔會因為某d干擾搞到突然脫殼失敗而死亡

同埋我呀爺話好似一放聖誕假就油油,但係我對化學既野唔熟,又唔知d油既化學物質又會唔會揮發到落魚缸d水度...所以先請教各位大大><

另外有冇人有d咩牌子既環保油漆介紹一下(最好不含voc)
同埋菊花牌既油係咪真係淨味的?同埋係咪不含voc= =

p.s岩岩上yahoo睇過d資料,真係愈睇愈驚=-=
http://www.mardep.gov.hk/hk/pub_services/pdf/code_swp_27sc.pdf
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7007073000210
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7008091302167
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7008010301336 ←撞正咁岩有人問環保油問題,但係只介紹左2隻...

心......好甜

相7....很甜很溫暖
Alta Multimedia - OnlineGames:http://www.alta.hk

五級富豪會員

浪子回頭

EXP
1939 點
我估你放係雪櫃D野食會硬
但放係朝濕既地方會軟
我都比唔係意見你:(
我番來曙光啦=]
叫做 小璃舞 Siu維
舊FD加番我好友呀!!!!

八級將神會員

EXP
13600 點

用戶勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章

原帖由 維維XD 於 2008-12-16 13:11 發表
我估你放係雪櫃D野食會硬
但放係朝濕既地方會軟
我都比唔係意見你:(

但我餵蔬菜類比隻蟹食一向都係煮熟先至餵的...
所以其實硬唔硬都冇所謂..
心......好甜

相7....很甜很溫暖

EXP
219 點
揮發性有機化合物是向上升的吧(好似酒精金)
如果你的魚缸不是在天花板的
揮發性有機化合物應該黎5到的
但你better 放在你鄰居到會好d
game名:ASZ
LV:56
職業:龍戰士

八級將神會員

EXP
13600 點

原帖由 ASZ 於 2008-12-17 05:37 發表
揮發性有機化合物是向上升的吧(好似酒精金)
如果你的魚缸不是在天花板的
揮發性有機化合物應該黎5到的
但你better 放在你鄰居到會好d

好果我將罐油放係地下呢...(油果陣係打開左放係地下)
加上以前都有過「油完油第2日就死魚」既經驗
同埋我想講...我果層d鄰居..其實係好冇品的
放係佢地度..打爛左都唔知乜事
心......好甜

相7....很甜很溫暖