AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 3438|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

[心得] 俾新手既少少心得同知識   [複製鏈接]

主打遊戲
幻想神域
EXP
15 點
樓主

見開新ser所以返黎重玩 見到好多新加入既新手仲未好明隻game點玩 所以打少少心得幫下大家快D上手啦~

1. (重要!) 女角除左服飾部位既時裝會變左著粉紅色內衣set 本遊戲最正時裝! 而且免費!

2. 商城VIP 打怪+50%exp 解任+25%exp 掉寶+10% 7天49點
如果唔係太抗拒課金可以話係必買 尤其唔係開鐮刀既話 全部主線任既exp +25%係超級勁爆多

3. 因為e+改低左低lv既升級exp 升到60之前可以話係完全唔需要理裝備問題
就算你衝左成套50橘+20 過兩日你已經60 全部變垃圾
奉勸各位新手咪再玩鍛造住 每次見到新手收40/50料就fing頭
黃裝都最少要55lv以上先算"有用"(55lv都係"有用"ja 唔係寶)

4. 公會4級有領地 定時會有源神出現 所以盡快幫你既公會升到4lv吧~
如果禮拜一前升到仲可以打萌到爆既小狐狸添~

5. 武器同甲有屬性 同武器同屬性既技+20%傷
主武技跟主武 副武技跟副武 雙武技事但1把都ok 但2把都同屬都只會+20%
甲同敵人既技同屬性 會減25%傷 所以身上要齊1套6件屬性甲打副本用
當然無屬裝同無屬技唔會有任何加成啦~

6. 用翔天術飛快過任何坐騎 而且可以穿障礙物(穿唔到部分地形)
另外將坐騎放係hotkey 係翔天果陣用坐騎可以騎住隻雞飛(跑速會相加!!)
翔天唔洗放hotkey 跳起按R就會飛 空中連按2下S落地

7. 如果唔記得修裝係副本裡面爆左 可以用招待買雜貨店使用卷 仲可以順便買埋水
雖然武器店都修得裝但係無得買水so, u know~

8. (重要)主線既鍛造任務唔好解,佢吞左你粒裝只會嘔返少少exp俾你 咪做老襯

9. 就算你幾高lv都好 由日輪開始每個地圖都會有每日任
好似5人副本/打怪/收集 仲有南瓜朱古力搵雀種田淫醫bbq等等
同埋按L 成就任務果版拉落去搵"每日XX" 每日都會有唔同既成就可以解
可以拎到唔少exp、招待卷同公會幣

10. 放源神技同雙武技果陣係"全程無敵" 所以雙武技通常唔係用黎打人而係閃招
例如走唔切既紅地板、俾boss追斬
pvp亦都可以用黎呃人技 例如呃到雙手杖既瞬雷你就嬴左大半(暈唔到你但佢自己衝左埋黎)

11. 係聖城右上軍事區 搵返自己對應職業既奧義大師 揀"購買職業秘石"
500銀1粒任抽 唔岩用既回收價50銀 即係450抽1次

12. 就算無打算練都可以開返幾隻鐮刀 用黎打源神殿堂同做倉 或者係卡副本cd果陣接力

13. 唔好見到d野藍色就掉/拆/賣哂去,有唔少值錢貨都係藍色既
例如蝙蝠武(吸血) 祝福(exp) 飛羚(跑速) 天佑(boss減傷)
或者加小情歌、火隕石、旋風斬 或者其他職主力技既飾品/披風
另外因為屬性加成 火杖同暗鐮刀都好值錢
當然以上裝備高%就更好

14. 講到高% 藍裝最高120% 橘130% 黃裝140%
%越高當然越值錢 同一件黃裝100%同140%可以係del同幾千金既分別

15. 非雙武技既奧義(攻防戰術/單職技)、手染時裝、60級非飾品既橘圖、65黃裝等都係寶
唔好錯手掉地下或者俾人昆用10分1市價賣走

16. 每日去1轉天啟,解哂每日成就同送50招待既任 已經夠你每日1抽
(小聲: 天啟其實唔係考記性/知識 而係考打字速度 明既就明)
招待有高卷、源神/時裝禮盒、高寶等可買 以免費game黎講算係唔話得(機率幾多當然另一回事)
另外有張強化轉移卷(賣1蚊果張) 可以將強化值轉移俾同類型既另一件裝 但係降0-4等
衝件1級裝先跟住用呢張野可以慳唔少卷同碎

17. 唔少副本都有源神:
異界漁港/日輪(任何難度 單人都得所有公會領地會出既源神)
望月 - 水洞阿古鬼哭(地)
月神 - 戰神沙殿(地)
莉莉絲 - 3異界(5人)
朱雀 - 3異界(地獄)
海拉 - 天塔18
巴德爾 - 天塔20
炎獄/漩渦(廢話)
龍王(望月/月神/莉莉絲/朱雀)

18. 世界王
以下4隻當日0點必出
"死左之後"4粒鐘後 "有機會"重生 如果無就等多4粒鐘啦
周4 日輪472,653 要飛入去
周5 沼澤677,625
周6 高地461,294
周日 披月515,766

以下2隻日日有 時間唔會重置 一樣係死後4粒鐘
小巴 高原178,757
大巴 雪山243,92

所有世界王係地圖都有金冠,見到可以係公會/交易頻拖馬
打完之後係交易頻留低時間

19. 唔洗咁急升源神住,等有自己心水果隻先一次過爆升佢
或者如果自己隻人唔頂得 可以升隻瓦爾(坦)到50左右頂住先
用技能"源神牽制"可以接近100%令到1隻怪(包括boss)死追隻源神
效果長達12秒 cd都係12秒 所以只要隻源神夠硬淨 打單人副本會變左手指復健game

20. 將神域點數focus係你角色既65黃武上面
拎到呢件野既難度同其他可以換到既野係完全唔同級數 唔好浪費珍貴既神域點

21. 就算招技本身放果陣會企左係度 跳起放都可以邊行邊放
鐮刀/炮/杖等遠攻職受益良多

22. 放完1招技之後等約0.3秒先放另一招 之間會多左1下普攻
邊行邊放技既話個間隔會短d 所以唔好企定定9射 要邊行邊打

23. 死人是沒有輸出的 除非你有廿萬血
否則一見到紅地板 就算你岩岩開始放緊魔獄蝙蝠都唔該即閃

24. 將垃圾放上拍賣之後即cancel,系統會寄件野去你信箱,有30日限期
係爆倉塞無可塞又唔想/無錢買包果陣可以用呢招應急
但避免俾人秒拉 唔好用呢招放d太貴重既野

25. 源神好感有極限(下限) 唔好挑戰佢既下限(連結) 如果唔係佢就唔會再講野
至少保持有50以上會安全d
*如果真係太手賤 可以用招待(特殊道具)既"源神能量光珠"救急

26. 餵源神食徽記果陣 將個視窗拉到"贈予"同"確定"2個位對正
就可以連點搞掂 唔洗將隻mouse飛黎飛去搞到人都癲

27. 狂刷單人副本係最快而且唔洗睇運既賺錢途徑 1場3金走唔甩
當然如果你日日扶廿個阿婆過馬路 就當我無講過野啦

28. 蝙蝠武(吸血)對新玩家黎講 比任何黃裝都更加神 而且放係副手都有用
而且就算件野幾低lv效果都係差唔多(主武技能傷害只睇主武)
蝙蝠簡直神裝 蝙蝠簡直神裝 因為好重要所以要講2次

29. 高原60日任順序(個人打法 純參考)

後勤補給1(急救)
穆滿(後勤補給2+獅吼軍戰線1+2)
蘇娜(後勤補給2)
沙依然(獅吼軍戰線)
塔吉娜(獅吼軍戰線)
奧芬(空降)
(更新)先鋒戰線(空降2)->boss->空降解到完
(更新)有吸血/補血技既話可以將空降2既boss拉去水池後面石博度單挑
帕帕爾萊恩(獅吼軍戰線)
達拉斯(自願軍1+後勤補給2)
瑞秋->達拉斯(回任)
班納(自願軍3)->阿蒙
班納->達拉斯(自願軍5)
伊姆(後勤3)->查普斯->伊姆
謝爾(後勤4)->古麗(後勤5)
**雪山有傳陣用所以照順序解即可
***高原同雪山日任俾既章 爆開1個=100神域點

30. 巴哈姆特電玩資訊站 幻想神域哈拉板 / 幻想神域透視鏡

31. (非常重要)lovelive第2季禮拜日hk時間晚上9:30 東京mx首播!!

新ser 公會lovelive會長 STARTDASH

無限期收loveliver 雖然宜家滿人但只要你係loveliver! 我唔介意搵祭品~ 歡迎加入~(宣傳自重)

yiufat1991  完美新手,收嗎0.0,8lv only  發表於 2014-5-22 16:12:16
已有 1 人評分金幣 收起 理由
神域使者 + 20 讚一個!

總評分: 金幣 + 20   查看全部評分

Alta Multimedia - Facebook:http://www.facebook.com/altahkmm

主打遊戲
幻想神域
EXP
4588 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 用戶勳章 紅寶石勳章

跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿
宣傳!?

主打遊戲
幻想神域
EXP
17116 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 麻雀勳章 友誼之星勳章 藍寶石勳章 發帖王勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

把[宣傳] 放在前面好一點...

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
5029 點

在線勳章 發帖王勳章 試帖勳章

先不論是否宣傳,當中的內容是有心幫助玩家的,比個like你!

EXP
1614 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 友誼之星勳章

對我而言,只有第1點先係最重要

EXP
4818 點

用戶勳章 在線勳章 儲蓄勳章 發帖王勳章 試帖勳章 遊戲狂熱勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章

宣傳做重點啦

主打遊戲
幻想神域
EXP
38 點
THX

主打遊戲
晴空物語
EXP
5138 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 友誼之星勳章 麻雀勳章 發帖王勳章 瑪瑙石勳章 藍寶石勳章 紅寶石勳章

WOW第一個最有用

nbhnbh2  不能同意更多  發表於 2014-6-17 18:50:09

主打遊戲
幻想神域
EXP
5573 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 藍寶石勳章

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
7900 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章

主打遊戲
幻想神域
EXP
176 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章

thx for sharing lol

主打遊戲
幻想神域
EXP
4740 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 友誼之星勳章 藍寶石勳章 發帖王勳章 麻雀勳章

@.@第一點...

主打遊戲
幻想神域
EXP
4740 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 友誼之星勳章 藍寶石勳章 發帖王勳章 麻雀勳章

其實這貼為什麼沒精@.@?

主打遊戲
幻想神域
EXP
4588 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 用戶勳章 紅寶石勳章

主打遊戲
幻想神域
EXP
5193 點

遊戲狂熱勳章 麻雀勳章 友誼之星勳章 儲蓄勳章 試帖勳章 在線勳章 藍寶石勳章 用戶勳章

謝謝分享