AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
樓主: yomas
打印 上一主題 下一主題

關於26號 調整金裝掉落機制   [複製鏈接]

EXP
376 點
pgchicken 發表於 2013-11-27 11:43
三倍既時候玩家就好運d,用箱計就黑仔搶唔到箱,你個分析咁唔中立好難討論喎 ...

或者咁講啦
用例子黎證明 你地gm亦應該親自上去試一試E家出盒既機率

3倍左正金(未出盒)
每場副本5隻王 平圴3-4件金裝 如果每隻岩職既王 抽既機會係15份之1 而且機率提高左3倍真係易跌裝好多

異金70盒

首先 異金70盒已經冇左原先3倍既機率 唔計運氣 當你每場2-3個盒 我諗冇左3倍 小1個盒都好公平 每1隻王只會出正金箱同異金箱 2份之1個機會 係2份之1個機會之後 8個人入去打 當1半1半人 每個人要既職唔同 4個人搶1個盒 夠公平啦可? 2份之1個機會之後 再黎就係 4個人搶1個盒 4份之1個機會 經過咁多個機率之後 再係個盒入面抽自己件裝 15份之1既機會 咁請問E個機率唔需要我真係計足個百分比 比你先識計

另外 就當2面都黑仔 正金3倍UP 每日出1件 每日都有15份之1既機率抽中自己件裝 而且唔需要同人搶 避免左4份之1既搶箱情況出現

而70正金盒既機會 冇改變 仲係需要首先抽到2份之1機率出既正金箱 再出現4份之1既搶箱情況
再者就還原到15份之1既抽箱情況

黑仔D 每日搶到0-1個 當你平圴2日先搶到1個箱 我諗跟據以上既機率亦唔過份
每隻王1碎 每日5隻王有5碎(未計有時打唔到隱王) 2日1個箱3碎
姐係10日就會有65個碎片 每件正金180碎片 180/65
如果你唔識計我都可以教埋你 需要28日時間先有182個碎片可以換到1件正金裝

咁請問 如果每日15份之1既機率抽 28日會唔會抽唔到1件?

但係如果跟返異金盒既比例 到底要幾多日先有1件金裝

如果咁樣樣都出現唔公平既情況 請你指出問題錯處

另外帶出1個題外話,
當時你地詢問香港晴空跟唔跟台灣出+15裝
香港玩家幾乎都1致唔讚成出 而當時你地的確係有兌現到承諾
但係以我既記憶 當台灣出完正金箱之後
你地亦有詢問過玩家意見 大部份既玩家亦唔讚成 當時你地既回答 如果冇記錯 你地亦係話HOLD起佢 香港唔會跟

咁點解E家唔通知一聲就會原本每隻王既15件正金變到正金盒
題外話不求回答 只係要求你地表示一下 你地所謂既取得金裝速度係快過就咁出金裝
到底點樣樣可以解釋
Alta Multimedia - Youtube:http://www.youtube.com/user/altahk

EXP
376 點
另外再補充1樣野 我相信玩家都知道 封蒼盒同封穹盒係分別出唔到既職業裝備
以武者為例 塔皇/武尊  開到塔皇正金既係封蒼盒 而開到武尊既係封穹盒
如果係以直接出正金既機會 相信塔皇唔會搶到武尊既裝備
武尊亦唔會搶到塔皇既裝備
而E家既封蒼盒同封穹盒係2面職業都搶到 換言之 武尊為左更快齊金裝 可以搶到塔皇既盒(封蒼盒)分解成碎片 與此同時 塔皇亦一樣可以咁做
總結而言 上一個POST既回覆內容 所謂既4份之1個人搶盒 其實可以有更多人去搶 5份之1 6份之1 7份之1 最高係可以去到8份之1
我諗你所講既公平性討論 亦已經有結果

題外建議:如果唔改 正金依然係直接出正金裝 另外補返1個異金盒係D王到 我諗大部份玩家都唔會反對
就好似未改既60金副咁 每隻王15件正金+1個異金盒 我諗會有多D人支持

另外1個問題 可能會有人提出 如果回復到原本正金3倍咁 異金盒咪會好難出?
無錯 異金盒的確會變得超難出 但係點解官方只係改正金機會提高3倍? 唔改埋異金盒既機會3倍 平衡返隻遊戲?
定係官方對異金&正金 有偏見 認為玩家需求正金遠遠比異金多 所以只係提高正金3倍?
之前我地玩家所帶出既問題係 點解金裝掉落機率咁低 我地所講既金裝 係包括埋異金
我相信E 1點亦冇人反對 所以如果異金盒同正金裝 2樣都永久3倍UP 我諗所有玩家都會比較受益

主打遊戲
晴空物語
EXP
1601 點
其實簡單D 正金異金分開副入咪得囉 ..好似簡單人同多人副咁....

睇下佢地做唔做架姐,,,佢依家咁樣整個正金盒出黎擺到明係玩_緊你地..

EXP
376 點
label25000 發表於 2013-11-28 04:57
其實簡單D 正金異金分開副入咪得囉 ..好似簡單人同多人副咁....

睇下佢地做唔做架姐,,,佢依家咁樣整個正金 ...

如果alta肯搞咁多野就好...佢地就係懶 台灣出異金都係出盒 佢地更新個檔咪又係台灣比
廢事搞咁多野 咪一於唔理3 7 21 抄q左佢就算 無謂抄d唔抄d 麻煩到佢地呀嘛

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
5589 點

儲蓄勳章 藍寶石勳章 試帖勳章 麻雀勳章 遊戲狂熱勳章 發帖王勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

1.講黑仔,金裝碎片系統每王必得1塊碎片,每日打15隻王,180/15,12日就必得一件一定岩你既金裝,唔努力既另計。而先前機制,就算提高三倍,你黑起上黎都可以一世都無要既野,我唔知點解你選擇性忽略必得既金裝碎片,亦唔知你所謂既黑仔點解可以兩日換到一個箱咁好運。
2.講機率,金裝碎片系統每隻王必得一塊碎片;開金箱有機會開到自己職;就算唔中,仍然可以增加開到自己職業機率;金裝可以拆。而先前果個只係提高三倍,計算結果係金裝碎片機制,得到指定金裝部位既時間較短,而內部機率不作公開,完。
3.講異金,異金可以交易,營運團隊唔認為建基於可交易既情況下,仍然需要提高掉落率。

hehehahaya  只係睇你努唔努力打:D 同埋睇組員合作性  發表於 2013-11-28 18:33:20

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
5589 點

儲蓄勳章 藍寶石勳章 試帖勳章 麻雀勳章 遊戲狂熱勳章 發帖王勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

label25000 發表於 2013-11-28 04:57

至於你既提議,就好似講緊點解台灣改某職業技能,香港唔同意,有心既可以將技能改做另一個功能一樣,上面講左乜自己參透下。

主打遊戲
星界神話
EXP
2553 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 友誼之星勳章 麻雀勳章 儲蓄勳章 在線勳章 發帖王勳章 藍寶石勳章 用戶勳章

總知幫我齊到金裝咩都得XD

EXP
376 點
pgchicken 發表於 2013-11-28 11:02
1.講黑仔,金裝碎片系統每王必得1塊碎片,每日打15隻王,180/15,12日就必得一件一定岩你既金裝,唔努力既 ...

1.你所謂既講黑仔睇黎唔算好黑 係e到解釋 2日1個箱既意思可能你唔明 係8個人去搶1個箱 每2日搶到1個 亦姐係多3塊碎片 我諗都已經比多左你 因為有人話三倍既時候玩家就好運d,用箱計就黑仔搶唔到箱,你個分析咁唔中立好難討論喎 所以e個建議絕對公平 而且中立 不如咁睇 你要講黑仔 黑仔上黎一世都絛要既野 如果要講到咁盡 咁1日3場金副 每場5隻王 但其中有1隻係隱王 只要8個人入面 拎住開隱王物品既人彈game 錯手拉左d野落地下 又或者過左時間 打得太慢 之類之類種種既原因 而導致冇隱王出現既情況 姐係每日打12隻王 我亦話返比你聽 180/12 15日就必得1件1定岩你既金裝 亦姐係話30日 1個月先得到2件我地想要既金裝 而且你既見解 黑起上黎可以一世都無要既野 係e方面 我都相信有唔小玩家可以企出黎同你講野 佢地自從3倍左之後 到底快左幾多有正金裝著上身 到底係咪真係一世冇金裝 e 1個見解 相信只係可以用 不切實際黎形容 另外1樣野 回應返你個問題 我冇選擇性忽略必得既金裝碎片 或者可能計算上有錯誤 但係e個大程度上 你係咪好似選擇性失明咁睇小左我打d咩? 我諗你可以睇返一次我有冇忽略

2. 又係好好聽既一句 內部機率不作公開 無錯 必得1塊碎片可以當係好事黎睇 因為無可否認 真係必得 必得e個字眼我心表同意 因為真係100%有呀嘛 但係後1個句我就唔係好同意你既講法啦 無錯 開金箱係有機會開到自己職既金裝 就算唔中 都可以增加開到自己職業金裝既機率 但係承上題 我唔知到你有冇留心去睇我想表達既野係d咩/唔知你有冇選擇失明/唔知閣下既數學運算係咪有小小問題
係e到重新一次
我地先唔好執著先前3唔3倍
就講1講執到正金裝既機率
先前每隻職業都有各自既金裝 我地又用返武者為例 2轉 武尊/塔皇
我相信 先前既直接掉落金裝系統 如果出左武尊裝 塔皇唔會搶到
同樣 如果出左塔皇裝 武尊亦唔會搶到塔皇件裝
咁樣樣已經避免左 封蒼箱同 封穹箱既問題 再補充一下 gm知唔知封蒼箱係開塔皇既裝 封穹箱係開武尊既裝 如果唔知既 請你係e到留心清楚
出左正金箱之後既問題就係 武尊可以為左碎片去搶左塔皇既封蒼箱 咁當然 塔皇亦可以搶返武尊既封穹箱 同樣係為左金裝碎片
咁e家第1個問題就出左黎 姐係明明之前出左裝 自己1個人先執到 冇問題
而e家出左盒 有人為求目的 不擇手段 自己唔岩既箱都搶埋 已經造成左1個機率既問題 唔係100%汁到件金裝 所以你所講既機率唔成立 因為先要條件係 唔會出現搶箱既情況先會有箱開 而你既說法只係表明左 有箱開既時候係好d 但係當搶唔到既時候呢? 你可唔可以解釋一下
講機率 1個出左正金 個個人拎到件金裝既機率係100% 因為唔會比人搶到
而出盒既話 只係計要搶到個盒 就要計8份之1個機會 亦姐係 1/8 x 100% = 12.5%

有埋數字%睇 應該唔會唔明 當然 如果要計埋先前提高3倍 而 e家又跌返3倍 咁緊係唔止e個數目 不過都係個句 跟返你地所謂既內部機率不得公開 咁我亦唔去執著 3倍到底影響有幾多 但係係玩家既心入面 總會有1個數字 同埋事實亦都放左係玩家既眼前 e d野就由其他玩家黎表示 唔信既都可以開多個post 大家一齊討論下 估計下 掉落既機率 3倍前同3倍後有咩分別

3. e家先唔好講異金裝 先討論直接出正金裝/正金盒e個問題 因為始終 前者會影響到後者
只係可以解釋既就係話 如果變返之前咁直接出正金 正金/異金 2個盒既掉落率係一樣 我承認冇需要調整
但係如果用返之前直接出金裝既制度黎講 到底異金有冇需要調整 我係認為有 不過e d野 再作討論 因為暫時前者不解決 所以講異金e方面 完~

而另外亦想帶出1個問題 請問閣下既營運團隊係建基於收到大量玩家既投訴/某原因 而去決定改變先前既制度 正金裝掉落機率永久提高3倍
站係1個玩家既角度黎睇 係因為營運團隊都覺得先前正金既掉落機率太低 導致玩家好難先齊到1套金裝而去改
咁請問一下 如果因為出左正金箱 e 1個永久提高3倍正金掉落機率既用處去左邊到? 作廢左?
咁先前推出既時候有咩用
e d咁既行為又算唔算係 欺騙玩家 詐騙玩家呢?出左正金箱就代表唔係正金 唔洗3倍返?
我諗e d野包括玩家 心入面都有1個答案~
到底你地出3倍既原因同埋動機係咩 自己返去好好咁搵營運團隊諗返當時點解會有e個決定黎去修改 參透參透下吧~

主打遊戲
新晴空物語
EXP
421 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 在線勳章 儲蓄勳章 紅寶石勳章 用戶勳章

以每日打5王黎講 12日必出一件 係比之前靠人品實際得多 最起碼知冇箱骰到都至少60日後可以齊正金
仲記得 第一個職打70正金個 神人品 好快出齊4件 結果 點知最後個件要打成4個月 XD
其實依家咁推出箱制+異金 係差在同街人打既話 出現亂搶箱同出異多過正姐-3-

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
400 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章

討論過程中,這大幅調整,有許多比較爭議性題目,盼望繼續維持理性討論.

正因言論自由,繼續維持善意的筆戰同時,有些字眼都吾好踩過界,保持雙方互相尊重.

《新晴空物語》玩家與營運團隊 攜手維護良好遊戲環境

主打遊戲
星界神話
EXP
2553 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 友誼之星勳章 麻雀勳章 儲蓄勳章 在線勳章 發帖王勳章 藍寶石勳章 用戶勳章

依家咁出
唔洗靠LUCK~
只係睇你努唔努力打:D

EXP
572 點
pgchicken 發表於 2013-11-26 10:34
金裝碎片系統需要連同金箱一齊出,而就算玩家每日打足三場,每場都無金箱,都會有碎片。

取得金裝速度係快 ...

借問聲gm大人 出正金碎片同金盒有咩關係?

主打遊戲
新晴空物語
EXP
38 點

可唔可以唔好成日抽水:(

label25000  唔可以 >3<  發表於 2013-11-29 02:42:41

EXP
376 點
Ailiao 發表於 2013-11-28 12:29
以每日打5王黎講 12日必出一件 係比之前靠人品實際得多 最起碼知冇箱骰到都至少60日後可以齊正金
仲記得  ...

其實我都知道 如果未永久3倍up既時候 我每件都起碼打左成個月先有
但係e家討論緊既係 3倍左之後 其實我平圴每星期都出2個 而且唔係我單單1個人既事
而係好多人都快左出裝 我諗3倍up完有好多玩家都感受到比起之前有幾易出裝
即使人品幾差都好 我相信1個月內 即30日 都一定會齊裝
試下問下其他玩家既意見 其實3倍左直接出金裝 基本上每場都有4-5件金裝出 亦姐係話每隻王都出晒 所以冇辦法同意pgchicken所講既快左齊金裝
重點係:
未3倍 e個機制的確快左
3倍左 e個機制絕對對玩家做成影響 慢左

六級天王會員

黑色詩人

主打遊戲
晴空物語
EXP
2455 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 友誼之星勳章 發帖王勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章 紅寶石勳章 吹水勳章

pgchicken講得好..
但是d人是話之前出金裝如果隊伍中有人是同職業可以知道
e+金箱開到自己隊友職業都比唔到
不過整體來講是好的
e+計你2個月每日打都無金裝到手都可以換到一套

EXP
1037 點
pgchicken 發表於 2013-11-27 11:43
三倍既時候玩家就好運d,用箱計就黑仔搶唔到箱,你個分析咁唔中立好難討論喎 ...

gm諗一諗.
(正金箱)
8個人打一個金副(a.b.c.d.e.f.g.h)
a搶到個正金箱.
開左出黎都唔係以上8個既.實無怨言
但如果係b~h是一個既.咁個7個會有咩反應?
..
(3倍機率直接出裝)
8個人打一個金副(a.b.c.d.e.f.g.h)
打完王出左件裝都唔係以上8個人既
都係無怨言既啦
但係如果出左以上8個人既裝.100%穩陣拎到架bo!
唔係好似正金箱咁.俾隊伍入面既人拎到bo
咁樣夠唔夠中立?

EXP
572 點
其實 以前3倍up 差不多每隻王都出金裝
打到自己件裝係有6%

依家平均每3場打出5個正金盒
出中得2%
*如果*3場出10個正金盒
就係4%
認真 唔少tw人都試過 果個所謂「下次開中自己職既機率將會提升」究竟升幾多呢?
如果gm大人你認真想玩家快齊裝
3倍up加金裝碎片唔好?
明顯好過出金盒啦
依家撞左穹蒼職又要爭 爭完開到隊友職又唔好意思
利申:第一日我抽中自己想要件裝
但見到fd出唔到金盒 連裝都無得抽 認真不忍

主打遊戲
晴空物語
EXP
1601 點
講真金裝 你攪個必得碎片出黎 已經冇左打金裝既意義, 姐係等於同你講 你連續買3年6合彩就一定會中咁樣 會有 "成就感/興奮" 的感覺嗎?

咁都算喇, 依家仲要正金封埋盒, 你話唔係多魚我真係切個頭落黎俾你櫈坐

其實要解決個問題極之簡單

就係隻王 就咁 出正金 / 異金盒

至於你話異金同正金機率既平衡其實好易去設定姐, 唔好再整個盒出黎攪到問題複雜化

只需要原來咁既設定, 改少少機率 就係咁

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
5589 點

jeff3131 發表於 2013-11-28 12:17
1.你所謂既講黑仔睇黎唔算好黑 係e到解釋 2日1個箱既意思可能你唔明 係8個人去搶1個箱 每2日搶到1個 亦姐 ...

係喎,每隻王1碎 每日5隻王有5碎(未計有時打唔到隱王) 2日1個箱3碎
姐係10日就會有65個碎片 每件正金180碎片 180/65

你無忽略,我唔啱

至於你講既野,今次終於有番多少合理既論點,例如:有人為求目的 不擇手段 自己唔岩既箱都搶埋
呢個情況亦都係當初考慮金箱推出與否既基中一個因素
其他野之前既回覆都答左,咁我就講下今次點解要出,相信好多玩家都想知

之前唔出金盒,係因為如大家所講,出金盒,會有搶盒問題。
今次推出有三大因素:
1.金盒經過原廠調整,開唔到自己職業後,提高下一個盒開到自己職業既機率已去到非常合理既數字
2.如先前回覆講,有必得碎片情況下,得到自己想想要金裝機率係高左而又穩定左
3.當初同台灣討論玩家儲金裝速度過慢既時候,曾提出多個方案,包括金裝碎片、金裝掉落率提升等,而營運團隊首推金裝碎片系統
(提議時收到原廠消息話金裝碎片系統暫不考慮開發,唯有提高三倍掉落率,但碎片系統最後佢地自己出左=])

至於點解要提高金裝掉落率既原因如下:
由於遊戲已推出超過兩年,港澳營運團隊評估遊戲部份設定,可以變得更輕鬆,無需要再好似遊戲早期咁困難(唔係講緊副本難度),所以第一個調整,就係遊戲既職業金裝。職業金裝原意係遊戲最後目標裝備,亦唔期望每個玩家都可以儲齊一套,但透過營運團隊對遊戲應該變得更加輕鬆既考量,認為要降低玩家儲齊金裝所需時間,所以先有調高掉落率既調整。

出金裝碎片原因:
金裝碎片除左達成提高掉落率目標外,亦提供一個玩家可預期儲齊一套裝既時間,加上機率較就咁調高掉落率高,所以出金裝碎片。

ps:見到有人提議出金裝碎片+金裝盒,如要出金裝碎片必需出金盒

EXP
506 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章

其實金裝碎同入盒有咩關係
唔入盒就剪唔到碎? 件金有分別?

就算無果個職
件金最後都會跌落地下 自然有人汁

未更新之前打 個機率真係好正
平均一場4件 d fd 都好快齊裝or 差一兩件
時間絕對比12日一件快依家金箱機率大約一場一個 機率真係差好遠

依家要同人搶箱 仲要唔一定係自已個職開到人地個職 個種失落感真係

異金方面無咩異議

如果可以變返以前60 金咁就好