AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 4785|回復: 47
打印 上一主題 下一主題

關於26號 調整金裝掉落機制   [複製鏈接]

EXP
476 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

樓主
1.        調整金裝掉落機制,詳細內容如下:
a.        新增金裝碎片,每擊敗英雄副本王怪,隊伍內「每人」可「必得」1個金裝碎片,收集一定數量碎片可直接兌換指定金裝。
b.        新增金裝拆解,透過「裝備粉碎器」,每拆解任一金裝可直接獲得3個金裝碎片。
c.        新增兌換功能,透過「霜之森」座標(214,408)NPC「<巨熊之掌.研究家>芙拉梅爾」可開啟兌換介面,向NPC兌換指定金裝。
d.        為配合金裝碎片系統,正版金裝改為掉落「封蒼盒」、「封穹盒」,開啟同部位封蒼盒或封穹盒時,下一次開到自己職業金裝的機率將大幅提升。
e.        以上機制皆僅適用於「正版金裝」。

Alta 係咪更新之前有冇唸清楚? 依家金裝系統好地地
10月29日先 2.所有英雄副本非異版金色品質裝備掉落率大幅提高,比原來機率提高三倍!
個個玩家都可到金裝 依家又出返盒? 咁又要其他未打齊既玩家又辛苦左? 仲要同人搶盒? 真係隻game未汁alta想踩多腳等快d 玩完?
Alta Multimedia - OnlineGames:http://www.alta.hk

主打遊戲
晴空物語
EXP
1601 點
kennycw 發表於 2013-11-29 15:30
我諗gm係指傳奇推出金裝碎片呢個系統係一定要連埋金裝盒先work掛
所以先唔可能拆開 剩係出金裝碎片唔出金 ...

車...隻GAME係佢地開發架麻 邊有可能金碎連金盒先WORK ..你聽佢亂UP

主打遊戲
晴空物語
EXP
1601 點
可愛兔子 發表於 2013-11-29 11:50
其實金裝碎同入盒有咩關係
唔入盒就剪唔到碎? 件金有分別?

味就係囉...都打橫黎講的...金碎同金盒都冇關係, 咩叫有金碎就一定要有金盒 咪鬼道理黎

EXP
572 點
kennycw 發表於 2013-11-29 15:30
我諗gm係指傳奇推出金裝碎片呢個系統係一定要連埋金裝盒先work掛
所以先唔可能拆開 剩係出金裝碎片唔出金 ...

就係問佢有咩關係 sad

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
207 點
mandyok 發表於 2013-11-29 13:05
sad  gm大人完全無答過呢個問題->出正金碎片同金盒有咩關係?
咩叫做"見到有人提議出金裝碎片+金裝盒,如要 ...

所以先唔可能拆開 剩係出金裝碎片唔出金盒
以上純粹個人理解:x 等gm解話

主打遊戲
晴空物語
EXP
55 點
自從琴日更新後
修改(開唔到自己職業,提高下一個盒開到自己職業既機率)後
本人使用2張掉寶符15%+30%在加貓仗20% 刷3場金副(海神花園)9隻王1個箱都冇

EXP
572 點
sad  gm大人完全無答過呢個問題->出正金碎片同金盒有咩關係?
咩叫做"見到有人提議出金裝碎片+金裝盒,如要出金裝碎片必需出金盒"
意思係咪 如果有人提議出金碎,唔出金盒  就變成 如要出金裝碎片需出金盒?
好難觸摸呀

姐係咁 以前3倍up就好地地
有人輕輕鬆鬆5日內打哂5件
依家....?起碼一定唔會有人可以5日內抽哂5件啦?
何況1日出得3-5個盒

主打遊戲
晴空物語
EXP
55 點
devil1234 發表於 2013-11-29 11:50
GM大人又到我出場時間.你所講
(職業金裝原意係遊戲最後目標裝備,亦唔期望每個玩家都可以儲齊一套)
姐係玄 ...

本人提議金副每日限刷1或2場/單人模式.
多人限刷3場/這樣大大提高和改善搶箱的情況
單人設比較容易.可限1天只能刷1次.滿足各玩家

主打遊戲
晴空物語
EXP
55 點
GM大人又到我出場時間.你所講
(職業金裝原意係遊戲最後目標裝備,亦唔期望每個玩家都可以儲齊一套)
姐係玄意唔會有80LV.90LV啦??驚魂術5LV都限90LV以下啦 可以修改下

如計金碎收集情況下去換1日3隻王1件金裝=3碎 1日6碎
10日60.20日180.5件=20X5=100日.1星期7日.1個月30日.要3個月
其次係.出正金箱就唔會出異金箱/影響收集箱機率極大.
加上正金箱又設不可交易.要不你設 正金箱可易.正金裝不可易就好了

EXP
506 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章

其實金裝碎同入盒有咩關係
唔入盒就剪唔到碎? 件金有分別?

就算無果個職
件金最後都會跌落地下 自然有人汁

未更新之前打 個機率真係好正
平均一場4件 d fd 都好快齊裝or 差一兩件
時間絕對比12日一件快依家金箱機率大約一場一個 機率真係差好遠

依家要同人搶箱 仲要唔一定係自已個職開到人地個職 個種失落感真係

異金方面無咩異議

如果可以變返以前60 金咁就好

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
5589 點

儲蓄勳章 藍寶石勳章 試帖勳章 麻雀勳章 遊戲狂熱勳章 發帖王勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

jeff3131 發表於 2013-11-28 12:17
1.你所謂既講黑仔睇黎唔算好黑 係e到解釋 2日1個箱既意思可能你唔明 係8個人去搶1個箱 每2日搶到1個 亦姐 ...

係喎,每隻王1碎 每日5隻王有5碎(未計有時打唔到隱王) 2日1個箱3碎
姐係10日就會有65個碎片 每件正金180碎片 180/65

你無忽略,我唔啱

至於你講既野,今次終於有番多少合理既論點,例如:有人為求目的 不擇手段 自己唔岩既箱都搶埋
呢個情況亦都係當初考慮金箱推出與否既基中一個因素
其他野之前既回覆都答左,咁我就講下今次點解要出,相信好多玩家都想知

之前唔出金盒,係因為如大家所講,出金盒,會有搶盒問題。
今次推出有三大因素:
1.金盒經過原廠調整,開唔到自己職業後,提高下一個盒開到自己職業既機率已去到非常合理既數字
2.如先前回覆講,有必得碎片情況下,得到自己想想要金裝機率係高左而又穩定左
3.當初同台灣討論玩家儲金裝速度過慢既時候,曾提出多個方案,包括金裝碎片、金裝掉落率提升等,而營運團隊首推金裝碎片系統
(提議時收到原廠消息話金裝碎片系統暫不考慮開發,唯有提高三倍掉落率,但碎片系統最後佢地自己出左=])

至於點解要提高金裝掉落率既原因如下:
由於遊戲已推出超過兩年,港澳營運團隊評估遊戲部份設定,可以變得更輕鬆,無需要再好似遊戲早期咁困難(唔係講緊副本難度),所以第一個調整,就係遊戲既職業金裝。職業金裝原意係遊戲最後目標裝備,亦唔期望每個玩家都可以儲齊一套,但透過營運團隊對遊戲應該變得更加輕鬆既考量,認為要降低玩家儲齊金裝所需時間,所以先有調高掉落率既調整。

出金裝碎片原因:
金裝碎片除左達成提高掉落率目標外,亦提供一個玩家可預期儲齊一套裝既時間,加上機率較就咁調高掉落率高,所以出金裝碎片。

ps:見到有人提議出金裝碎片+金裝盒,如要出金裝碎片必需出金盒

主打遊戲
晴空物語
EXP
1601 點
講真金裝 你攪個必得碎片出黎 已經冇左打金裝既意義, 姐係等於同你講 你連續買3年6合彩就一定會中咁樣 會有 "成就感/興奮" 的感覺嗎?

咁都算喇, 依家仲要正金封埋盒, 你話唔係多魚我真係切個頭落黎俾你櫈坐

其實要解決個問題極之簡單

就係隻王 就咁 出正金 / 異金盒

至於你話異金同正金機率既平衡其實好易去設定姐, 唔好再整個盒出黎攪到問題複雜化

只需要原來咁既設定, 改少少機率 就係咁

EXP
572 點
其實 以前3倍up 差不多每隻王都出金裝
打到自己件裝係有6%

依家平均每3場打出5個正金盒
出中得2%
*如果*3場出10個正金盒
就係4%
認真 唔少tw人都試過 果個所謂「下次開中自己職既機率將會提升」究竟升幾多呢?
如果gm大人你認真想玩家快齊裝
3倍up加金裝碎片唔好?
明顯好過出金盒啦
依家撞左穹蒼職又要爭 爭完開到隊友職又唔好意思
利申:第一日我抽中自己想要件裝
但見到fd出唔到金盒 連裝都無得抽 認真不忍

EXP
1037 點
pgchicken 發表於 2013-11-27 11:43
三倍既時候玩家就好運d,用箱計就黑仔搶唔到箱,你個分析咁唔中立好難討論喎 ...

gm諗一諗.
(正金箱)
8個人打一個金副(a.b.c.d.e.f.g.h)
a搶到個正金箱.
開左出黎都唔係以上8個既.實無怨言
但如果係b~h是一個既.咁個7個會有咩反應?
..
(3倍機率直接出裝)
8個人打一個金副(a.b.c.d.e.f.g.h)
打完王出左件裝都唔係以上8個人既
都係無怨言既啦
但係如果出左以上8個人既裝.100%穩陣拎到架bo!
唔係好似正金箱咁.俾隊伍入面既人拎到bo
咁樣夠唔夠中立?

六級天王會員

黑色詩人

主打遊戲
晴空物語
EXP
2455 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 友誼之星勳章 發帖王勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章 紅寶石勳章 吹水勳章

pgchicken講得好..
但是d人是話之前出金裝如果隊伍中有人是同職業可以知道
e+金箱開到自己隊友職業都比唔到
不過整體來講是好的
e+計你2個月每日打都無金裝到手都可以換到一套

EXP
376 點
Ailiao 發表於 2013-11-28 12:29
以每日打5王黎講 12日必出一件 係比之前靠人品實際得多 最起碼知冇箱骰到都至少60日後可以齊正金
仲記得  ...

其實我都知道 如果未永久3倍up既時候 我每件都起碼打左成個月先有
但係e家討論緊既係 3倍左之後 其實我平圴每星期都出2個 而且唔係我單單1個人既事
而係好多人都快左出裝 我諗3倍up完有好多玩家都感受到比起之前有幾易出裝
即使人品幾差都好 我相信1個月內 即30日 都一定會齊裝
試下問下其他玩家既意見 其實3倍左直接出金裝 基本上每場都有4-5件金裝出 亦姐係話每隻王都出晒 所以冇辦法同意pgchicken所講既快左齊金裝
重點係:
未3倍 e個機制的確快左
3倍左 e個機制絕對對玩家做成影響 慢左

主打遊戲
新晴空物語
EXP
38 點
label25000 發表於 2013-11-28 04:57
其實簡單D 正金異金分開副入咪得囉 ..好似簡單人同多人副咁....

睇下佢地做唔做架姐,,,佢依家咁樣整個正金 ...

可唔可以唔好成日抽水:(

label25000  唔可以 >3<  發表於 2013-11-29 02:42:41

EXP
572 點
pgchicken 發表於 2013-11-26 10:34
金裝碎片系統需要連同金箱一齊出,而就算玩家每日打足三場,每場都無金箱,都會有碎片。

取得金裝速度係快 ...

借問聲gm大人 出正金碎片同金盒有咩關係?

主打遊戲
星界神話
EXP
2553 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 友誼之星勳章 麻雀勳章 儲蓄勳章 在線勳章 發帖王勳章 藍寶石勳章 用戶勳章

依家咁出
唔洗靠LUCK~
只係睇你努唔努力打:D

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
400 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章

討論過程中,這大幅調整,有許多比較爭議性題目,盼望繼續維持理性討論.

正因言論自由,繼續維持善意的筆戰同時,有些字眼都吾好踩過界,保持雙方互相尊重.

《新晴空物語》玩家與營運團隊 攜手維護良好遊戲環境