AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 17579|回復: 70
打印 上一主題 下一主題

(見習記者) 大老板配點方法及用途介紹 [複製鏈接]

EXP
993 點
樓主
六年前 六年後 商人的用途有了大大的變化
也因為童話把大老板招式增加了白金卡攻擊
把白金卡攻擊所需花的金錢慢慢調低
由以往商人只用來掛賣 到現在用白金卡帶升
商人已由一個掛機職業變成主打職業了
旦除了帶升打怪外 商人還有其他實用用途

商人>大老板
------
成為大老板需要什麼準備?這便要由配點方式講了

全幸大老板
全幸大老板的配點方法 便是全點數加到幸運
想升出理想的幸商
後期需要準備一套力幸/全幸裝備 及一隻高智慧賜福寵物
請準備約10-15粒屬調
然後把人物等級提升至11級 緊記 是11級 不要多 也不要少
然後看看所有點數值 最好全部點數值1樣
例: 人物共有 體 智 魅 力 幸 敏 6點
假設力為最高 有16點 而其他的點數只有13點 7點 等等
我建議大家把所有點也加到16點 這便可以 吃12粒屬調 把所有點值調到最低的4點了 (請緊記不要加點住 把點數留下)
當然 點數不同 吃丸數目也各有不同;D
而一直把等級提升上去 每1等級都會有3點隨機點數增加 想調盡一點的話
可以準備約20粒幸搗 每升一級便吃一次 吃到的便吃 吃不到的便留回來待下次轉生
當你等級提升到71級(當然越高越好) 你便可以去轉生 轉生後 1LV的點數中 幸運值應是最高
第一次轉生約會有5X-7X幸運 然後就重覆紅字步驟 想變得更強 就要繼續轉生升等囉!
(當轉生次數越高 1LV所保留的幸運值也會越多 太多便有可能不能再食搗蛋丸
那時便可能需要吃大量幸調 把過多的幸運先調出來)
幸商的用途也很多
-可以整裝備(袍.手套.鞋.帽等等...) 會較易做出迷之裝備  
-可以把迷之裝備精煉 幸運越高 精出的數字越高 當然也要很很用的是什麼晶石  
-可以上一套敏裝(成套要加至少最好150敏) 加1只分算 帶升打怪 (幸高易吸寶(當然收集也要高))
-可以更易降級武器 便用防降 武降 高防降 高武降等 幸運越高
  所降數字越高 能降級的次數也會越高 防/武降最高為下降6級 高防高武為10級
  當然不好彩的你 降1下也會有可能爆
-幸商也可以掛賣啊^^

------------------------------
全力大老板
全力大老板的配點方法 便是全點數加到力量
其實本建議玩家們 全力老板不用食丸或轉生 因為升到約60級
全點力量的話 都已有約1萬多負重 該足夠玩家便用
因原料已不需要任何負重 而放左物的物品也只限40件
喜歡的話玩家可準備一套全力裝備
全力大老板用途比較少
-只作掛初階工技(釣魚.農事等等)之用 買工作都需要不少負重呢
-用於掛進階工技(紡織.配藥等等)之用 生量出來的製成品是需要負量
往往玩家也會數SET數SET生產
-當然力商也可以掛賣

-------
全敏大老板
全敏大老板的配點方法 便是全點數加到敏捷
想升出理想的敏商(戰商)
最好最好 準備一套智體裝備(1LV)  體藥 智藥
體 能增加每級所加的HP值
(帶升MISS了也要頂怪)
智 能加每級所加的MP值
每便用一下白金卡需要100MP
後期更需要準備一只分算 最好還準備一套力敏/全敏裝備
及高力寵物(金/光/暗/火系等等)
請準備約10-15粒屬調
然後把人物等級提升至11級 緊記 是11級 不要多 也不要少
然後看看所有點數值 最好全部點數值1樣
例: 人物共有 體 智 魅 力 幸 敏 6點
假設力為最高 有16點 而其他的點數只有13點 7點 等等
我建議大家把所有點也加到16點 這便可以 吃12粒屬調 把所有點值調到最低的4點了 (請緊記不要加點住 把點數留下)
當然 點數不同 吃丸數目也各有不同;D
而一直把等級提升上去 每1等級都會有3點隨機點數增加 想調盡一點的話
可以準備約20粒敏搗 每升一級便吃一次 吃到的便吃 吃不到的便留回來待下次轉生
當你等級提升到71級(當然越高越好) 你便可以去轉生 轉生後 1LV的點數中 敏捷值應是最高
第一次轉生約會有5X-7X敏捷 然後就重覆紅字步驟 想變得更強 就要繼續轉生升等囉!
(當轉生次數越高 1LV所保留的敏捷值也會越多 太多便有可能不能再食搗蛋丸
那時便可能需要吃大量敏調 把過多的敏捷先調出來)
敏商建議最少轉2次生 因為敏捷會影響白金卡的命中
敏商用途不多 旦很實用
-帶升賺錢 因敏商敏捷一般比怪高 白金卡是打全體我巨威力技能 能夠快速秒怪
達到高速打怪完場效果 帶升一流 而且敏捷高 命中高 很小MISS怪

------
((屬調 調丸及搗丸的計算方法在之前的POST已提及過 想知道可到
光術師攻略 參考))

Alta Multimedia - Youtube:http://www.youtube.com/user/altahk

EXP
79 點
+油 好勁啵...:victory:

EXP
53 點
可以講埋關於技能....算....寵果d

EXP
993 點
原帖由 空     於 2009-8-4 12:39 發表
可以講埋關於技能....算....寵果d

多謝你既意見 旦版位吾夠 遲d會出埋架啦:P

EXP
816 點
原帖由 pudding927 於 2009-8-4 22:28 發表

多謝你既意見 旦版位吾夠 遲d會出埋架啦:P

版位唔夠?

咩意思 唔明-.-

EXP
993 點
原帖由 SeHelibena 於 2009-8-4 22:54 發表

版位唔夠?

咩意思 唔明-.-

我#1個到+埋用左6-7千字位-_-
吾夠位打位~_~

EXP
816 點
原帖由 pudding927 於 2009-8-5 00:33 發表

我#1個到+埋用左6-7千字位-_-
吾夠位打位~_~

o

咁唔好似之前咁係#2打?

EXP
993 點
原帖由 SeHelibena 於 2009-8-5 01:37 發表

o

咁唔好似之前咁係#2打?

比人搶左個#2:'( :'( :'(

EXP
816 點
原帖由 pudding927 於 2009-8-5 01:59 發表

比人搶左個#2:'( :'( :'(

係喎 唔怪得之要開第2個post啦

加油 支持你@@

EXP
993 點
原帖由 SeHelibena 於 2009-8-5 02:09 發表

係喎 唔怪得之要開第2個post啦

加油 支持你@@

有你既支持我會加多幾支油架啦;P
我見到其他game有個人講生日興祝錄埋影片好有心機- -好似都係女仔黎

EXP
816 點
原帖由 pudding927 於 2009-8-5 02:12 發表

有你既支持我會加多幾支油架啦;P
我見到其他game有個人講生日興祝錄埋影片好有心機- -好似都係女仔黎

咁一年一次生日 就梗係要比d心機嫁啦

唔通到死果日先比心機咩

EXP
993 點
原帖由 SeHelibena 於 2009-8-5 02:17 發表

咁一年一次生日 就梗係要比d心機嫁啦

唔通到死果日先比心機咩

佢吾系自己生日=0=係介紹點樣興祝生日=_=((小記者game)
~o~可能佢諗住甘樣興祝

EXP
816 點
原帖由 pudding927 於 2009-8-5 02:21 發表

佢吾系自己生日=0=係介紹點樣興祝生日=_=((小記者game)
~o~可能佢諗住甘樣興祝

o e+比人知道左 咪比人抄考??

佢真係大方

EXP
993 點
原帖由 SeHelibena 於 2009-8-5 02:31 發表

o e+比人知道左 咪比人抄考??

佢真係大方

吾系既 都系有貼叫d人登記做小記者個到up左條link上去
甘岩我禁入去睇到@@v
旦就算想抄都真系好難-_-有機會你都去搵下黎睇:P

EXP
816 點
原帖由 pudding927 於 2009-8-5 02:38 發表

吾系既 都系有貼叫d人登記做小記者個到up左條link上去
甘岩我禁入去睇到@@v
旦就算想抄都真系好難-_-有機會你都去搵下黎睇:P

唔洗啦

我對生日冇咩興趣 我年年都唔慶祝@@

EXP
993 點
原帖由 SeHelibena 於 2009-8-5 02:41 發表

唔洗啦

我對生日冇咩興趣 我年年都唔慶祝@@

做咩吾慶祝下@@幾時生日呀你

EXP
816 點
原帖由 pudding927 於 2009-8-5 02:45 發表

做咩吾慶祝下@@幾時生日呀你

日子都係咁過 慶唔慶祝對於我黎講冇所謂

你想知我幾時生日??

係度講既話 d人就知我係邊個嫁啦~~

同埋~~時辰八字唔可以亂咁比人嫁@@

到我生日前一week通知你@@

EXP
993 點
原帖由 SeHelibena 於 2009-8-5 02:49 發表

日子都係咁過 慶唔慶祝對於我黎講冇所謂

你想知我幾時生日??

係度講既話 d人就知我係邊個嫁啦~~

同埋~~時辰八字唔可以亂咁比人嫁@@

到我生日前一week通知你@@ ...

~_~
甘又係係到講1陣比人汁到你條頭髮拎黎打小人;P ;P
好啦 到時記得pm我;P  飛鴿比我都得架

EXP
816 點
原帖由 pudding927 於 2009-8-5 02:51 發表

~_~
甘又係係到講1陣比人汁到你條頭髮拎黎打小人;P ;P
好啦 到時記得pm我;P  飛鴿比我都得架

唔係嫁 中國既茅山術係真係可以用時辰八字黎控制人做壞事嫁~~

你應該係鴨ser

咁我就鴿唔到你

EXP
993 點
原帖由 SeHelibena 於 2009-8-5 02:52 發表

唔係嫁 中國既茅山術係真係可以用時辰八字黎控制人做壞事嫁~~

你應該係鴨ser

咁我就鴿唔到你

~.~我快ser