AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 206221|回復: 119
打印 上一主題 下一主題

[官方] ★《幻想神域》意見、BUG 集中回報帖 (官方定期瀏覽)   [複製鏈接]

EXP
4534 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

樓主
法書問題及意見

每次組團或者單刷時總會出現
「已經有更強大的效果作用」
很納悶....

魔之印 X 血之印
感覺有時打群怪的範圍內的範圍很小,
(就是明明眼看到一群的總打不到全體)
傷害和吸血量又不高...

夢魘圖騰
放了打一下怪又醒了,然後免疫...
等30秒....
睡的6秒...用來逃跑啊?

法系的只能和法系有共同技能.
物系的又只能和物系的有共同技能..
雙刀的副武共同技能太白搭.

很不公平.
已有 1 人評分金幣 收起 理由
加斯洛 + 2 讚一個!

總評分: 金幣 + 2   查看全部評分

Alta Multimedia - OnlineGames:http://www.alta.hk

EXP
4534 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿
官方可唔可以改番穩定啲?
每次一到源神時間,就成日彈game,入唔到,等源神一過咗,先入得番....
入去源神已經死咗....

EXP
4534 點

希望官方可以強化主副武器既差別.
市面上太多副琴副書.

特別係副琴既人.
呢類人,首先50LV開始,已經可以單挑地獄副本.
咁玩黎無乜義思.
其次,組隊又唔洗點組主琴,最多係打得快同慢既分別.
最後,PVP時又係一個王道選擇...

而副書,多數人都係要佢"圖騰","縛影","吸魂"
但對於有閃躲免疫既人,圖騰又係用黎逃跑.
縛影唔中又係無用.(對閃躲流黎講)
而且,同場雙法書,就會有一個高LV既法書壓制低LV法書....

琴成為主流.
而書就無論主副,都係次要(主既就最少).

為保公平性.
我認為,副琴理應弱化佢效果.
主書既人理應強化佢效果.
或者,對主武為法書提出多方面既"特效"

例如:
法書武器,可以雙核心..
法書效果可以係原有"更強大作用中",延長該效果時間/增強效益.
主武器為法書時.....
"圖騰"降低被打醒機率及30秒免疫.
"縛影","吸魂"使用速度加快/提高少量命中.
魔/血之印範圍加大等....

加斯洛 + 2 值得嘉許

EXP
4534 點

關於外掛問題

遊戲中經常出現"雙槍"/"火炮",源神為燭龍既玩家.
佢地經常唔洗轉視覺就瞄準另一怪物
我相信官方一定比我地更清楚外掛造成既問題.....

我希望官方能夠派人巡查外掛,
圖片測試根本無用,而且有時連續彈出更妨礙正當玩家玩樂....
圖片測試可以改為如二次密碼的校驗方法,要用滑鼠點擊文字.(中英數符號等)
並且針對"雙槍"/"火炮"玩家,且上線時間長,而又停留同一區既玩家.
官方派人問候或者到場問候,用權力封鎖外掛行為亦是方法.

==================================================

公會問題

1.公會留言無得跟POST留言,且由舊至新.
2.公會領地大而廣,但作用少之又少,希望增設更多功能/特色.(鍛造,卡商,鍊金/小動物互動等)
3.星期三公會源神12點....維護時間又係星期三,但10:00至14:00....請問有咩人打到?
加斯洛 + 2 謝謝分享

EXP
4534 點

天空塔問題
1.可唔可以顯示死亡次數?
2.假如有人係天空塔偷懶,坐係到等打箱?會點處理?

3.可唔可以設計一個小形啲既天空塔?
啫係可以比玩家開一個天空塔比自己人攻略.
難度低既天空塔.

目前既天空塔,乜人都入得.
有啲玩家,唯有選中間無乜人用過既攻略組,組建一個合作攻略組...
但總有啲人特登入去唔聽指揮亂咁黎打亂人...
或者...好不幸,有個玩家亂入咗有組織既攻略組...
佢好想跟佢地合作玩....但又無人理佢........................

若然有個方法...
比玩家自己圍枱組織一個攻略組就好.
咁大家可以自行商議一個全面既對策小組打.
咁玩好玩好多,又唔亂.
獎品少啲或者機率低啲都無問題...
志在過程中既享受.
加斯洛 + 2 謝謝分享

EXP
4534 點

被人攻擊會令到攻擊者降速?
附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?快速註冊

EXP
4534 點

若霧 發表於 2013-10-28 19:47
不嬲都係咁

你睇下前面果幾個奧義....
全部都係"攻擊時"而呢個係"受到攻擊時"
幾個都係打人果陣時發動.
但呢個偏偏係被人打果陣時發動.

我想問,係官方描述有問題?
定佢根本就係被人打就會有25%機率發動.

S&M既問題....

加斯洛  經確認後是受到攻擊時有機會發動,並沒有出現描述錯誤  發表於 2013-10-29 09:50:04

EXP
4534 點

給版主一個防外掛的最好方法
http://forum.agames.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=105599&fromuid=199613

這是跟外國遊戲mmorpg反外掛的方法一樣.
就是在每個地圖每個地方的出怪位附近都加設一隻名字相同的怪
那隻怪的設定是(不死)的
那外掛Tag到的時候就只會不停打那隻怪

加斯洛  關於這個方法官方也有考慮過,只是經詳細討論後成效不大, 原因如下:外掛可以計算對某怪物攻擊的次數或時數,發現該怪物未能殺死時,轉移另  發表於 2013-11-4 12:05:47

EXP
4534 點

有時打天空塔.
飛天落地死亡.
復活直接死亡.

到底係天塔有即死陷阱?定係中咗bug?

加斯洛  很抱歉,我方未能理解閣下的提問。  發表於 2013-11-4 12:06:58

EXP
4534 點

天塔5F BUG咗. 無怪,晒大家時間.
官方點賠?

加斯洛  因我方在測試時並未出現閣下所說的情況,請玩家提供詳細流程,讓營運團隊盡快確認修正  發表於 2013-11-4 12:15:58

EXP
4534 點

1.可唔可以出主武重置卷?
2.可唔可以將綠色奧義掉落率提高?
3.可唔可以出真正既幸運護符,打寶易啲出高級物品?
4.請問屬性係點相克?
5.請問如果我主副武都破防,有無加成?
6.如果隊友都破防,又點計?會唔會好似法書咁因為人地高LV或先出招,令到自已既破防無效?

加斯洛  此帖為意見、改善方案、BUG集中回報,如有關遊戲內容煩請玩家親身試驗  發表於 2013-11-5 18:30:06

EXP
4534 點

1.可唔可以出主武重置卷?
因為玩到本身果隻主武悶.
但又唔想重練.

2.可唔可以將綠色奧義掉落率提高?
依家橙奧因為無綠奧前置技,造成目前遊戲價格比例不均.
橙奧平過綠奧.
而綠奧抽寶出唔要既,又賣唔出.
打怪,又因為低LV關,多玩家刷,掉寶機率自然都低.
其實建議出多幾個高難關卡比人打綠奧/職業奧義咁.

3.可唔可以出真正既幸運護符,打寶易啲出高級物品?
如2提問,因為難出物品,希望有個提高機率既道具
加斯洛 + 2 感謝玩家熱心提供遊戲意見

EXP
4534 點

圖片來源巴哈

希望官方今日更新後,能正視法書問題...

已有更強大的狀態在作用中

假設有5名主武法書.
但佢地DOT作用只會計最高等級??lv既人.
其他人只能實報實銷,完全沒有DOT輸出.

同行如敵國.
一山不能藏二虎.
甚至連副書玩家高主書3級都會出現紅字.
或者自己單機都會被自己紅字.

功高蓋主.....

如果法書們之間要團結合作.
簡直係同族內閧...

咁都未夠......
天空塔40人,假如全服買少見少既主書們,
都眾首一堂.....
哇哈哈!
全場只計生存中而又最高lv既法書既dot囉!!!

唔通官方法書呢個職業,
只有65金書樣靚吸引人?
定係因為有眠技,定身技,吸血技,其實只係比人拎黎做長期副業?

官方啊官方,傳奇啊傳奇....
法書無錯少人玩...
好多人都開始焚書啦...
但都唔好忽視啊?
出埋新職而唔理舊職咁唔係幾好喎...?

而且啊而且...
點解唔區分好主書同副書既差異?
睇睇人地主琴的"小情歌"補全體;而副琴"小情歌"就只有自已啊?
但法書"再生真言"就連副書都群體囉!!(搞到有副書,就唔洗主書囉!)

唔該....
可以考慮將"咒之印"改做若法書為主業則全體都能享有buff;而副書"再生真言"就改做自身且無"咒之印"效果.
或,將主書施放技能速度加快...

我好希望官方唔好單靠新職業取代舊有職業.
同時要改善現有職業問題,改善舊有職業都係一種創新...

加斯洛 + 2 有關武器法書的問題,官方將會轉交原廠深入.

EXP
4534 點

更新完之後,
法書吸魂術技能好像大不如前....
回血量好似唔係傷害的10%
甚至回唔到血.

其中一項明顯吸唔到血既清況係:敵人中招死咗.
其實我出招打死佢,都有傷害,點解果傷害唔計入吸血果10%?

如上圖.
打出咗三四下吸魂術.
但無一下吸到血
平時係第二下先吸血既.(呢到其實都幾離奇?每次都有傷害但無回血,要第二下先有?)

其次係,有時吸到血,但量唔夠多....
請問是次更新,是否有調高副本怪物的防衞力?

加斯洛 + 2 感謝玩家熱心回報,有關問題將會轉交相關部.

EXP
4534 點

吸魂術回血量問題
這次終於抓到回血量變少的圖片了..
加斯洛 + 2 讚一個!

EXP
4534 點

幾時學日本幻想神域咁,除消三天時裝同一星尋寶護符?

加斯洛  請問玩家提出此建議的目的為何,好讓營團運隊參考  發表於 2013-11-11 12:58:32

EXP
4534 點

使用橙色殺意前:(已除裝)

使用橙色殺意後:(已除裝)

橙色殺意係加爆擊值9%
但依圖看,好似先加得1,2%

加斯洛  感謝玩家方希解答有關問題!  發表於 2013-11-11 13:03:13
方希  奧義好似係計你數值上既總數黎加9%上去 即係如果你係100爆 裝左就會變成109爆.. 唔知係咪佢整錯呢..  發表於 2013-11-10 23:09:46

EXP
4534 點

"米德爾萬事通"成就獎勵問題
已經睇晒所有信箱,係最早創建人物
都係無任何獎勵,台港都有同樣問題.

加斯洛  請閣下提供伺服器及角色名稱,讓官方可盡快為閣下處理。  發表於 2013-11-11 13:07:21

EXP
4534 點

"夢魘圖騰"呢招既定位係點?
PVP?PVE?SOLO PVE?
無錯,呢招一出即中,PVP要玩家逃走咁避先得,中咗只要唔打就唔醒,又可以扣人血,的確有少少屈機.
但組隊打怪或者5V5既時侯,往往因為被隊友攻擊,而令頭目怪同敵對玩家被打醒而免疫.
令呢招係團隊層面大打折扣.
呢方面官方點睇?

其次,
建議官方望下每個職業既最後一招,即係"
強擊真言",""活化經脈"果類
提高周圍隊友的XX值 N 點 ( 持續 30 分鐘 )
要出錢先出到既招式.
呢類招式,因為死咗,轉地圖,或者唔知點解...會無咗.
而且價格不一.(如:"
火力支援"要2金幾,"強擊真言"則4百銀左右)
因死咗會無效果,所以無信心一定全活既話,好少人會用.
呢方面官方會否考慮改善?

EXP
4534 點

我想問,點解雙槍新冒路,
攻擊1次就加3%傷害,最多疊5次,
合計最高傷害:15%,持績10秒.

而法書舊冒路,
攻擊1次破防1%,最多疊15次,
合最高破防:15%,持績6秒.

===============================
以上顯示有差別待還之嫌

例如法書打怪時陷入"昏迷狀態"持續6秒.
咁佢一直疊加既15%破防,就化為烏有.

反觀雙槍新冒路,即使陷入"昏迷狀態"持續6秒.
一醒番,都仲有4秒比你多15%攻擊力打怪維持....

===============================
明明官方話法書係輔助3星.
但要破防就要1%1%咁加上去,仲要不停維持住.
先唔講法書血,魔,死,印既效益有幾追唔上時代............
"弱點識破"呢招15層破防,聽落幾型...

但人地打5次就加自己15%攻擊力,
法書要打足15次先有果15%......
更重要係...雙槍出招快過法書多多聲...
15層破防,講出黎,好似一個笑話....

另一方面,
"破防核心"20%機率,破防10%,持續8秒
藍色"防禦突破"奧義25%機率,破防10%,持續8秒
雙槍奧義"精準砲轟"100%機率,破防10%,持續10秒(可於奧義NPC購買,有別於其他同類職業破防技能需要打怪)

法書15層破防要打足15次,但持續得6秒.

人地一粒核心,或者一個新手防禦突破奧義,就己經有8秒.(如果唔講機率,或者同類相沖)
雙槍去NPC買本奧義"精準砲轟",就即時10秒破防10%,其他職業反而要去打怪掉奧義,而本奧義就好難掉出黎.(仿間最多雙武賣,但單一奧義少之又少)

在此,我想問官方係咪對某啲職業有不公平,不合理既待遇?
法書既輔助3星在那一方面?
另一方面,雙槍呢個職業,有大部份都係外掛開黎用既,是次更新又係咪助長外掛快速殺怪?

神域使者  而有關意見,我們官方會作出考量,再轉交至開發的!  發表於 2013-11-28 11:09:33
神域使者  有關技能上的問題...的確在遊戲上,有特定的職業會比較有優勢,這是什麼遊戲也會遇上,但是遊戲原廠會不時考量...作出調整,先感謝上述詳盡意見!!  發表於 2013-11-28 11:08:53
跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿