AGAMES 討論區

標題: 查實呢。。 [打印本頁]

作者: vincentyoman    時間: 2013-1-22 16:28:48     標題: 查實呢。。

查實新s d人講到我地舊s人人都有金,點換金又多幾倍,你地實在知吾知我地收野都系貴d呢?重有話我地合s拎平野,又系未真系會有人放平呢?吾通放個個會有錢吾搵?
作者: fiona6129    時間: 2013-1-22 16:55:21

關於合ser事番去官方開既post
同埋唔清楚新ser唔該唔好亂UP:)

作者: vincentyoman    時間: 2013-1-22 17:35:51

fiona6129 發表於 2013-1-22 16:55
關於合ser事番去官方開既post
同埋唔清楚新ser唔該唔好亂UP:)

同埋吾清楚舊ser吾該吾好亂up:),再加上e個題吾系合s,系金問題,睇清楚d啦:(
作者: qqaazz1998    時間: 2013-1-22 17:50:12

點會有人平放~我地新s d野被人抬高曬d價
作者: 芭比貓    時間: 2013-1-22 17:55:11

只可以講
1係樓主唔係幾色計數
1係樓主唔清楚新ser
Z_Z
作者: 芭比貓    時間: 2013-1-22 18:07:30

$=HKD  包=大部份物品

A地有 1000金 可以食到個包 1000金=$Y
B地有 500金   可以食到個包   500金=$Y
但係無拉拉有一日2個地方可以交易 因為多左B地人賣包 d包平左

假設d包平左 但係又未做到B地咁平
:(500上-1000下金) $Y=(500上-1000下金)

B地人有金=係慘左 只要個包貴左 變相食小左包
A地人有金=係正左 只要個包平左 變相食多左包
包人:價值不變

----------------------------------------
簡單d梨講係 70HKD=1000金 同150HKD=1000金既分別 如果合完SER [[當變左90HKD=1000金 你地都有購]]
而大部份物品價值通常都跟比例 放幾多金都等同 HKD:金  

當我同你都有50G
EG:我地25G=1個WP波  你地50G=1個WP波]  
當合完到時變左1個WP波40G     我地都係貴左 變相你地會平左
但係計反HKD 1個WP=都係等於15點
-------------------------------------------

作者: qqaazz1998    時間: 2013-1-22 18:24:50

芭比貓 發表於 2013-1-22 17:55
只可以講
1係樓主唔係幾色計數
1係樓主唔清楚新ser

見過拉
作者: 芭比貓    時間: 2013-1-22 18:25:25

qqaazz1998 發表於 2013-1-22 18:24
見過拉

暈左未==
作者: qqaazz1998    時間: 2013-1-22 18:26:38

芭比貓 發表於 2013-1-22 18:07

無錯,價值一樣
作者: 芭比貓    時間: 2013-1-22 18:29:10

qqaazz1998 發表於 2013-1-22 18:26
無錯,價值一樣

等我今晚定哂d價佢先(我指我放野個post)

作者: vincentyoman    時間: 2013-1-22 18:30:12

你個比喻吾岩wo,因為冇人會因為合s而平d賣野,所以森s吾系你地口講咁咁多著數,即系a地吾會有著數,一切不變
作者: kelvin5a24    時間: 2013-1-22 18:35:52

用hkd收金 同 遊戲入面用金買野係2件事....唔好夾埋一齊講= =

HKD收金
合完ser其實你地海ser有so wo.... 可以平d收金
你地e家150/1000  我地90/1000 only

買野 係可以合完ser個價會趺小小  森ser d人可以平d買  海ser人會變左貴d  但係唔好輸打嬴要得唔得= =? 賣野就可以跟森ser個價放貴d  買野就話變左海ser貴d咁 = =
雖然買野的確上價錢係貴左 但係海ser玩家收入其實都多左!!!!!

作者: kelvin5a24    時間: 2013-1-22 18:39:07

vincentyoman 發表於 2013-1-22 18:30
你個比喻吾岩wo,因為冇人會因為合s而平d賣野,所以森s吾系你地口講咁咁多著數,即系a地吾會有著數,一切 ...

佢上面同下面根本2樣野黎=.=
一個咩賣包人:價值不變=.=
簡單d梨講個個又變左 價錢變= =
作者: qqaazz1998    時間: 2013-1-22 18:46:56

我地e+是話價值不變,價錢變是另一回事
作者: 芭比貓    時間: 2013-1-22 18:54:13

kelvin5a24 發表於 2013-1-22 18:39
簡單d梨講個個又變左 價錢變= = ...

廢事你地睇唔明 用最簡單梨講

係新ser個物價 vs你舊ser個物價 (冇人會因為合s而平d賣野 係你地講)
---------------------------------------------
新SER角度 原本 EXP波25金 變左50G  貴1陪
舊SER角度 原本 EXP波50金 變左50G  無變過
---------------------------------------------
當我地原本人人有1000金 物價本身25金有 EXP波 依加變左50G先有 姐係咩 自己諗
作者: 芭比貓    時間: 2013-1-22 19:04:57

kelvin5a24 發表於 2013-1-22 18:35
用hkd收金 同 遊戲入面用金買野係2件事....唔好夾埋一齊講= =

HKD收金

你講話遊戲入面D金同HKD無關 錯      點會無關係 如果係都唔會有金價拉?

當我地$150/1000金  你地$75/1000金

海ser玩家件物品升左值 ^_^ ?  

用1件時裝梨計 <可口史詩小薑薑餅乾面飾>  
原本:一件400G
合完:一件700G

原本:60$
依加:52.5$
點解我睇唔到有升><

只要我地持有金 d物價貴左 我地都有

作者: qqaazz1998    時間: 2013-1-22 19:06:44

芭比貓 發表於 2013-1-22 18:54
廢事你地睇唔明 用最簡單梨講

係新ser個物價 vs你舊ser個物價 (冇人會因為合s而平d賣野 係你地講)

是啦
作者: qqaazz1998    時間: 2013-1-22 19:08:09

芭比貓 發表於 2013-1-22 19:04
你講話遊戲入面D金同HKD無關 錯      點會無關係 如果係都唔會有金價拉?

當我地$150/1000金  你地$75/10 ...

所以先趕住收野
作者: qqaazz1998    時間: 2013-1-22 19:15:10

芭比貓 發表於 2013-1-22 19:04
你講話遊戲入面D金同HKD無關 錯      點會無關係 如果係都唔會有金價拉?

當我地$150/1000金  你地$75/10 ...

大量收exp.wp聽日賣,無人放
作者: 芭比貓    時間: 2013-1-22 19:16:22

qqaazz1998 發表於 2013-1-22 19:08
所以先趕住收野

我係佢公告話合 我放學都虧價收哂EXP波
點知計小左...(借左錢比人) 又用虧虧價收哂EXP波
最小EXP有用又有人放  

(p.s.我份人好有安全意識 所以頭幾日都用 虧價收哂EXP波)
作者: qqaazz1998    時間: 2013-1-22 19:21:34

芭比貓 發表於 2013-1-22 19:16
最小EXP有用又 ...

來5切
作者: 芭比貓    時間: 2013-1-22 19:22:39

qqaazz1998 發表於 2013-1-22 19:21
來5切

你去左邊
作者: qqaazz1998    時間: 2013-1-22 19:23:35

芭比貓 發表於 2013-1-22 19:22
你去左邊

d錢5是我ge  
我同學見到合服5 q玩
ac比我
作者: 芭比貓    時間: 2013-1-22 19:31:59

qqaazz1998 發表於 2013-1-22 19:23
d錢5是我ge  
我同學見到合服5 q玩
ac比我

咁正._>
拿去買哂時裝拉

話說聽人講公會要合 係唔係真嫁
作者: kelvin5a24    時間: 2013-1-22 19:35:08

芭比貓 發表於 2013-1-22 19:16
最小EXP有用又 ...

拿拿拿= =
你地e家未係咁收野聽日搵錢囉= =
咁我聽日可以可以同你地用25金收1粒exp波波啦???頂= =

你地e到賺咁多 我地有無嘈你地= =?有無話唔x公平= =?
又有3經 3防增 5exp   大家都係晴空玩家炸= = 我地咩都無呀
作者: 芭比貓    時間: 2013-1-22 19:37:53

kelvin5a24 發表於 2013-1-22 19:35
拿拿拿= =
咁我聽日可以可以同你地用25金收1粒exp波波啦???頂= =

聽日搵錢 你無病呀麻-_-?

作者: qqaazz1998    時間: 2013-1-22 19:40:25

kelvin5a24 發表於 2013-1-22 19:35
拿拿拿= =

前提是什麼?前提是要有人放..你覺得個個人ge iq如xx低咩
作者: 芭比貓    時間: 2013-1-22 19:41:04

拿拿拿= =

仲有好心你知小小唔好扮代表拉 你只係重點放係金到 無睇我地本身物價
原本一個exp波25金 依加話會合變左35金
我咁做只係確保我d金唔會因為合SER而虧好多

你地e到賺咁多 咁你聽日用150蚊同我要左1000 我咪用35金 放EXP比你^^
作者: 七夕下的月亮    時間: 2013-1-22 19:43:39

玩海SER既點都唔抵,
好似D金比人蒸法左唔少。

玩森SER的人路過。
作者: 芭比貓    時間: 2013-1-22 19:45:40

kelvin5a24 發表於 2013-1-22 18:39

前提係我地d金價值係150$=1000金
賣反出去d金價值係75$=1000金  

點同呀 大佬
作者: 芭比貓    時間: 2013-1-22 19:47:06

如果你真係1000金=150蚊要左我 我放35金比你又點話呀 大佬

數學差讀多幾年書先好講野拉
作者: qqaazz1998    時間: 2013-1-22 20:01:17

芭比貓 發表於 2013-1-22 19:47
如果你真係1000金=150蚊要左我 我放35金比你又點話呀 大佬

數學差讀多幾年書先好講野拉 ...

1000點240
作者: qqaazz1998    時間: 2013-1-22 20:03:38

聽日合服有人會放?
作者: 芭比貓    時間: 2013-1-22 20:10:51

總係覺得同d maths白痴講野好辛苦

作者: qqaazz1998    時間: 2013-1-22 20:13:48

芭比貓 發表於 2013-1-22 20:10
總係覺得同d maths白痴講野好辛苦

無錯,身都發熱
作者: 芭比貓    時間: 2013-1-22 20:16:09

kelvin5a24  當去到40 1粒 1000/25 x40 = 1600 森ser金價90=1000 1600放出去hkd幾多???^^  發表於 6 分鐘前

1)收價d金用海SER金價梨計
2)放價係用合完SER計
------------------------------------------------
我已經無氣答你-_-..
你問清楚你D fd先好再講野拉

作者: 芭比貓    時間: 2013-1-22 20:19:35

七夕下的月亮 發表於 2013-1-22 19:43
玩海SER既點都唔抵,
好似D金比人蒸法左唔少。

終於有人明我UP咩
作者: 芭比貓    時間: 2013-1-22 20:20:22

qqaazz1998 發表於 2013-1-22 20:13
無錯,身都發熱

佢最大問題係錯係2個SER個金價係唔同
作者: 七夕下的月亮    時間: 2013-1-22 20:26:46

芭比貓 發表於 2013-1-22 20:19
終於有人明我UP咩

唔難明

係海SER越多金就越唔抵

作者: 浪風    時間: 2013-1-22 20:27:48

vincentyoman 發表於 2013-1-22 17:35
同埋吾清楚舊ser吾該吾好亂up:),再加上e個題吾系合s,系金問題,睇清楚d啦:( ...

金既問題?? 我想問 如果[唔合SER] 你post呢個野有咩用?? 2個都唔同SER 你講黎都哂氣~
依家就係合SER 先講 金既問題 你識唔識- -??
加上  你夠僵話舊ser d人唔多錢過我地新SER??
我[親眼]見到有人放1千G=70HKD 係舊SER既霜林擺攤 你覺得新SER 1千G可以70HKD收到?
最小都要150HKD啦 成2陪有多
作者: kelvin5a24    時間: 2013-1-22 20:27:56

聽日物價 金價 一出就知海ser玩家d金會唔會唔見
作者: kelvin5a24    時間: 2013-1-22 20:29:57

芭比貓 發表於 2013-1-22 20:16
kelvin5a24  當去到40 1粒 1000/25 x40 = 1600 森ser金價90=1000 1600放出去hkd幾多???^^  發表於 6 分鐘前 ...

咁e家係要睇合完ser有咩唔同=-=
咁收放價應該用邊2個?
作者: 芭比貓    時間: 2013-1-22 20:31:11

七夕下的月亮 發表於 2013-1-22 20:26
唔難明

係海SER越多金就越唔抵

係呀:(
所以我用虧價都要哂EXP波(最小自己有用)

D金價唔知幾時先定返 廢事虧得更多錢T_T

作者: 芭比貓    時間: 2013-1-22 20:34:50

kelvin5a24 發表於 2013-1-22 20:29
咁e家係要睇合完ser有咩唔同=-=
咁收放價應該用邊2個?

你重點太放係金價個到

新ser 要(15點=25金) 計反 35金1個exp波都虧到喊

合完ser個金價同物價會有關係  金價+物價會重新定位
到時都係計15點=???金  

無論點我都係虧左= =
作者: 芭比貓    時間: 2013-1-22 20:47:34

1.聽日合SER 唔再有咩森SER價
2.你用點評問野好難答

3.咁你係要當森ser係75/1000 整細個數我都無計
森ser 放1千G=70HKD = 未公報合SER價   *75比多你*  
海ser 放1千G=150HKD = 未公報合SER價

未公報合SER價:
海ser150HKD真係最平 原本我未放150HKD d人仲放緊200HKD...
  25金波我都係計左最貴       ( 唔好睇唔明賴人 )

4.仲要聽日應該無咩人90放 姐係你都知你地d金價升左...
------------------------------------------------

當聽日合SER價100金=1000蚊
我地海ser 由原本150~XXX HKD->100HKD
你地森ser 由原本70~90 HKD->100HKD
-----------------------------------------------

咁講會唔會易明d=.=

總之海SER人有金=虧

作者: kelvin5a24    時間: 2013-1-22 20:50:07

芭比貓 發表於 2013-1-22 20:34
你重點太放係金價個到

新ser 要(15點=25金) 計反 35金1個exp波都虧到喊

ok.....
睇下聽日個hkd收金價 同物價變成點啦
淨金hkd黎講就一定虧家啦海ser 希望你地唔洗蝕咁多(150/1000 > ??/1000)
但係希望係d物品到賺多d 補番條數啦
作者: 芭比貓    時間: 2013-1-22 20:53:09

kelvin5a24 發表於 2013-1-22 20:50
ok.....
睇下聽日個hkd收金價 同物價變成點啦
淨金hkd黎講就一定虧家啦海ser 希望你地唔洗蝕咁多(150/100 ...

我講左好多次...計HKD 我地d物品都唔會賺

因為原本物品價值計HKD  係2個SER都係咁上下 只係金價定位唔同

作者: kelvin5a24    時間: 2013-1-22 20:57:15

芭比貓 發表於 2013-1-22 20:53
我講左好多次...計HKD 我地d物品都唔會賺

因為原本物品價值計HKD  係2個SER都係咁上下 只係金 ...

計hkd你地一定蝕 因為hkd金價太唔同
但係計game錢你地就無hkd個情況咁西利  
大家用轉換嘅單位唔同 無得講
作者: kelvin5a24    時間: 2013-1-22 21:07:35

實在太多因素影響海ser d 貶值/金的影響
頭先我都淨係睇左game錢物價個面
有咩得罪講句唔好意思先
作者: 芭比貓    時間: 2013-1-22 21:10:39

kelvin5a24 發表於 2013-1-22 21:07
實在太多因素影響海ser d 貶值/金的影響
頭先我都淨係睇左game錢物價個面
有咩得罪講句唔好意思先 ...

你明我地講咩就好=_=+

作者: qqaazz1998    時間: 2013-1-22 21:19:01

浪風 發表於 2013-1-22 20:27
金既問題?? 我想問 如果[唔合SER] 你post呢個野有咩用?? 2個都唔同SER 你講黎都哂氣~
依家就係合SER 先講 ...

是lo,
我同芭比貓(應該)新舊通殺
作者: 芭比貓    時間: 2013-1-22 21:21:02

qqaazz1998 發表於 2013-1-22 21:19
是lo,
我同芭比貓(應該)新舊通殺

咩係新舊通殺
作者: kelvin5a24    時間: 2013-1-22 21:26:44

芭比貓 發表於 2013-1-22 21:10
你明我地講咩就好=_=+

hkd係影響合ser後升貶其中1個因素
但係game錢都會影響
太多太多 唔可以單靠hkd/game錢(買賣野)有蝕/賺去決定姐
hkd蝕 但game錢個到可能賺 變做打和 又有可能都係會蝕 甚至賺
(頭先個個例子: 150/1000 250 10個 波 $37.5  如果合完得100/1000 就係得番 $25
但係如果波波可以賣40G=1  就會變左 $40 有賺   **純放金一定蝕)
睇下聽日d價點啦
希望唔會對海之國玩家有太大影響
作者: kelvin5a24    時間: 2013-1-22 21:31:34

kelvin5a24 發表於 2013-1-22 21:26
但係game錢都會影響
太多太多 唔可以單靠hkd/game錢(買賣野)有蝕/賺去 ...

40x10=400
400x100 / 1000=40
錯左:X?

當然 40=1 同100/1000係e家作出黎  要睇下聽日d價點 無37.5 / 100/1000 到最後你地都係會蝕
↑↑↑↑↑↑就係e d因素影響物品貶/賺

作者: 芭比貓    時間: 2013-1-22 21:45:59

kelvin5a24 發表於 2013-1-22 21:26
但係game錢都會影響
太多太多 唔可以單靠hkd/game錢(買賣野)有蝕/賺去 ...

(頭先個個例子: 150/1000 250 10個 波 $37.5
如果合完得100/1000 就係得番 $25 ??
但係如果波波可以賣40G=1  就會變左 $40 ??有賺  )

--------------------------------------------------
(頭先個個例子: 150蚊:1000      250金=10個 波 $37.5
合完
150:1500金 可以賣375G=10個=>變左400=10  就會變左$40...
--------------------------------------------------
睇得明拉...
不過睇埋下面先 - -

純放金唔一定蝕 用反海SER做E.G.

------------------------------
EXP波25金=1
150HKD=600點600點=40個EXP
40x25金=1000金
仲未計紅利... 仲有時點有折
------------------------------

作者: vincentyoman    時間: 2013-1-22 21:51:08

浪風 發表於 2013-1-22 20:27
依家就係合SER 先講 ...

邊個話要合s先講得?一早有人講金問題啦,呀兄弟。查實你知吾知一開始舊s都同你地金價一樣架,如果吾系有人吾玩之後放平金,之後又有人有樣學樣去收平金,先會整低個價,整低個價個陣又吾本身有金個d人同你一樣嘈咁耐,好心你唸下啦,你收金就預左煩架啦,從舊s低金價開始,你都吾識拎教訓,到新s金價都開始低,你都照收冇人迫你,更何況你放錢落隻game就預左拎吾返架啦,你講咁多做咩?
作者: kelvin5a24    時間: 2013-1-22 21:55:03

芭比貓 發表於 2013-1-22 21:45
(頭先個個例子: 150/1000 250 10個 波 $37.5
如果合完得100/1000 就係得番 $25 ??
但係如果波波可以賣40 ...

要玩埋點數 紅利 e d就好複雜:&

算啦 睇下聽日個物價點
希望對你地無太大嘅影響
作者: 芭比貓    時間: 2013-1-22 21:58:11

kelvin5a24 發表於 2013-1-22 21:55
要玩埋點數 紅利 e d就好複雜:&

算啦 睇下聽日個物價點

55 不過我唔計紅利個d都唔會蝕

作者: qqaazz1998    時間: 2013-1-22 22:03:47

買得點都不會想蝕
作者: iamahtung    時間: 2013-1-22 22:04:27

我想講下我對價錢既諗法-,-...
我覺得唔係將兩ser既價錢加埋除二就係...
應該供應量x供應量-,-...
姐係...可能舊ser係2/10(供應量/需求量), 而新ser係5/10...
應該係2/10乘5/10...姐係0.2乘0.5...變左0.1...姐係可能舊ser不減之餘...仲會加價...
因此我唔覺得舊ser既人會汁到平貨...但新ser拎住貨既人就會賺幾倍...

我唔係一個商科人士...我真係唔知咁既諗法有無錯...
我只係覺得, 點數就點都供不應求...有升無降...兩邊都供不應求既時侯...我就唔明了:&
作者: 芭比貓    時間: 2013-1-22 22:05:02

vincentyoman 發表於 2013-1-22 21:51
邊個話要合s先講得?一早有人講金問題啦,呀兄弟。查實你知吾知一開始舊s都同你地金價一樣架,如果吾系有 ...

我想講當2個金價唔同地方合SER
已經唔係我地玩家問題
-----------------------------------
而今次合SER最大受害者係我地新SER 要求賠償係合情合理
(單計物價 1係你地賺 1係我地蝕)

而你講個E.G係有玩家整低個價 自然唔關官方事
同埋唔係全個新s人都係收金囉

金價低左咪係因為合SER而你地金價高
作者: 七夕下的月亮    時間: 2013-1-22 22:36:21

芭比貓 發表於 2013-1-22 20:31
係呀:(
所以我用虧價都要哂EXP波(最小自己有用)

有生意頭腦

作者: 芭比貓    時間: 2013-1-22 22:38:06

七夕下的月亮 發表於 2013-1-22 22:36
有生意頭腦

我只係有安全意識 佢未話合ser我都一早諗定=33=
作者: 七夕下的月亮    時間: 2013-1-22 22:40:01

芭比貓 發表於 2013-1-22 22:38
我只係有安全意識 佢未話合ser我都一早諗定=33=

只係今次合SERVER來得太快...
我估唔到...
作者: 芭比貓    時間: 2013-1-22 22:59:47

七夕下的月亮 發表於 2013-1-22 22:40
只係今次合SERVER來得太快...
我估唔到...

我原本估係一年倒;p
作者: 小流    時間: 2013-1-23 01:34:14

來得太突然........
今日最后一晚啦.
原本最多人S8 霜之森. 人少得可憐.  得廿幾個人(仲要有幾隻係我自己開)
而各互頻都靜到......
而賣野既人. 更基乎0
作者: 芭比貓    時間: 2013-1-23 01:43:44

小流 發表於 2013-1-23 01:34
來得太突然........
今日最后一晚啦.
原本最多人S8 霜之森. 人少得可憐.  得廿幾個人(仲要有幾隻係我自己開 ...

最後一日丫麻
作者: 小流    時間: 2013-1-23 02:01:16

芭比貓 發表於 2013-1-23 01:43
最後一日丫麻

好似末日前夕咁.....
作者: 芭比貓    時間: 2013-1-23 02:08:07

小流 發表於 2013-1-23 02:01
好似末日前夕咁.....

奇實聽日係末日
訓教先~!
作者: 00852340    時間: 2013-1-23 10:58:17

我只可以話海ser既人明知森ser既野貴幾倍....
一陣開ser仲要當平時咁賣野既....唔話佢傻仔都唔得= ="

作者: kelvin5a24    時間: 2013-1-23 17:16:25

物價近乎森ser水平-___-
金價仲未睇到     海ser玩家係物品上面唔洗蝕好多姐
作者: carbondioxide    時間: 2013-1-23 17:58:13

如果舊ser200元買到1條女,新ser100元就買到1條女,合左ser d女女平左定貴左?
好簡單,要睇大家手持既女女有幾多,頭一浸時間會拉平左,之後慢慢會跟返舊ser價,
以上係新ser神巫意見,唔岩聽即吊唔好客氣^^
作者: 水水bb    時間: 2013-1-24 22:45:57

其實海ser d物品唔會影響好大
作者: AA8923    時間: 2013-1-24 23:18:24

森SER D野平左呀@@''
作者: vincentyoman    時間: 2013-1-25 00:16:28

AA8923 發表於 2013-1-24 23:18
森SER D野平左呀@@''

鬼有平到,有d野重要貴左。
作者: AA8923    時間: 2013-1-25 15:00:17

vincentyoman 發表於 2013-1-25 00:16
鬼有平到,有d野重要貴左。

平左wo d點呀呀平時要1比3.3 現在 1比2.9都有呀--+

歡迎光臨 AGAMES 討論區 (http://61.244.113.49/) Powered by Discuz! X2