AGAMES 討論區

標題: 《童話》批評/建議隨您講 [打印本頁]

作者: GentlemanBeard    時間: 2012-5-28 17:25:42     標題: 《童話》批評/建議隨您講

童話是現時少數仍然屹立不倒的遊戲,而且玩家樂於提出意見。不過鑑於意見分佈得比較散落關係,台灣原廠方亦很樂意聽取香港玩家心聲,所以我決定統一意見收集的地方。

各位請不用客氣提出您們認為童話需要改善或不滿的地方,除了粗言穢語是禁止之外隨您說。
(不過我比較建議盡量寫得書面化較好,我轉述給廠方也比較方便。)

作者: kaleunggodf    時間: 2012-5-28 17:29:40

出新資料,and三轉 開放等級去到300lv,當然+新怪

作者: tommyfai0614    時間: 2012-5-28 17:36:54

本人反而希望童話可以比玩家一個重生努力既機會,多鼓勵玩家重新玩吧~
作者: hy恨    時間: 2012-5-28 17:40:00

小弟太耐冇玩,對遊戲現況不太了解
只好利用我既殘存記憶去諗
建議平衡各職業,我記得有部份職業既技能係過份強大
而且都應該加番d新資料片,新增新既幻獸,最好係可以美化一下個介面...好似打次元咁,跟本係為魔獸師特設既...其他職打次玩跟本玩沙...

作者: NY俊    時間: 2012-5-28 17:47:06

甘我用書面語啦
我希望可以盡快出新一版的童話,這樣能令玩家增加趣味性
呢家個係我既意見
作者: 幻乂魂    時間: 2012-5-28 17:47:58

1:請你地清下場,捉下外掛,捉到唔好話比次機會,之後幾日就放人,更新下使用外掛既人名單~比人睇你地有做野!

2:修改下全職某些技能可以係攻城扣多過1點,唔好只係得老板同狂戰,唔洗搞到只有老板打哂~平衡返少少

3:有冇可能開放高lv d怪~現在只有168lv(闇2左),開放係夢奇地(唔洗太高lv~有180lv到夠~當然唔好計平均lv入~有得直接禁npc入180lv區)

4:攻城戰入面用攻分換既物品n年冇變!可以更改下?(火豬都7500分...娃娃機之前勁易中/咖啡現在都唔值錢了~仲比玩家換咖啡?)可以改下開水/奧秘果類物品(當然唔會太低分就換到)
作者: c9988p77    時間: 2012-5-28 17:50:20

我認為之前不少玩家都由於太長期沒有登入而失去帳號,更而放棄童話
如能提供一個有效渠道讓玩家回流,重玩童話,應該會生息不少
另外當然希望多加新資料片以增加趣味性
控制物價也是重要所需要改變之一
雖然請求不少,但希望接納及能令童話有更好的發展
感謝
作者: kingwing123    時間: 2012-5-28 17:51:34

魔c過於強大,其他職好似刀狂,暗c,光c無人用
太耐冇出過資料片新任新寵;
物價太過高,老玩家重玩根本唔夠玩;新手冇人接濟冇可能勁...etc
作者: 小雞不行鳥    時間: 2012-5-28 17:52:55

要有創意...這讓GM們發揮
此外強烈要求增加長任務數量!!!!!!(如20-30步驟)
因為現時的任務數量並不能滿足我...
可增加一些要合作的(關卡)(副本)(地圖)? 讓玩家們能多溝通 不要只單刷單刷.. 一個人就能完事的又有何樂趣?
現時的風氣很差..只有帶升與帶升
玩家們也太強了吧.. 要從頭從做任打怪升級的方式玩
根本沒有可能追上進度..
也可能是因為升等級太困難了.. 指的不是帶升.. 是如自己一個打怪的話,, 幾天也難升高一級
試問香港的玩家又有多少個會享受到固中的樂趣?
還有物價高漲得很..現時香港童話的比率是大約1hkd:70m
試問一位新玩的玩家, 不發現時來買可因.. 如何賺取如此多的可因?
要吸引新玩家就要有方法幫助新玩家..
難關是有很多的... 可是為了維持遊戲 付出是值得的嗎?
我很體諒而且明白妳們的辛苦 不過請繼續支持下去!! 一定有成功的一天!!
請接受我的意見!!
p.s. 童話老玩家

作者: mrmisaki    時間: 2012-5-28 17:54:53

希望童話賭場個度 可以開多幾隻game 例如:大小,21點,百傢樂等 !!!!
咁多年都係得個1個悶左D
作者: kitkit001    時間: 2012-5-28 17:57:48

現時童話要勁必須二轉  新手冇人帶好難玩   有人帶會skip左好多野  所以新增一D系統可以因玩家級別而改變難度  呢樣未諗到具體方案  所以交俾官方啦!  
另外官方可以搵出十個職業既特色去搞日常活動eg某npc隨機公佈收某幻獸   交左果隻幻獸就可以得到高一級既封石或者其他禮物  
作者: nothingkwan    時間: 2012-5-28 18:15:21

建議
1. 畫面更新至 32色彩運行
2.減少WINDOW 7 運行的BUG
3.復古地 用回以往第一代版面 更佳(個人建議)
4.開放新手區 方便新手
5.加設新手裝備
6.改善頭銜 "問號" 的情況(例如 "鹿頭銜")
7.加設內掛(因機械式不斷地作同一動作十分疲倦)
批評
1.遊戲內貧富差距過大  (所以某(些)玩家獨大)
2.遊戲需要玩家投入方可把整個遊戲玩盡(即沒有購入點數或其他包側不能有一些寶物)
3.遊戲版面一代比一代差(除了快捷位)
4.遊戲定位不清  (童話的意思是否有必要介定清楚?)
作者: yipyeuklung    時間: 2012-5-28 18:24:46

出新地方 新怪
有多D新遊戲 好似遊樂卷既方式
作者: siU妍    時間: 2012-5-28 18:29:35

我要... 新技能
我要... 新地區
我要... 在戰鬥有 <重複行動>
我要... 童樂既裝備系統(可以強化,因為E家 戰/旅 玩哂)
我要... 新職
我要... 更多裝備系統 eg, 打洞> 鑲石
我要... 一轉大全體技eg商人    5想再比人帶
我要... 新寵物技, 黎黎去去幾招>悶
我要... 人物造型 eg: 可以買/整 時裝著
我要... 拍賣系統 / 離線掛機 ok?
作者: nothingkwan    時間: 2012-5-28 18:36:45

siU妍 發表於 2012-5-28 18:29
我要... 新技能
我要... 新地區
我要... 在戰鬥有  

不如加埋 愛屋啦A___A
作者: brad    時間: 2012-5-28 18:44:17

仍然屹立不倒的遊戲
+ 舊玩家 的投資及 "資本"  ,   情感上的慣性,熟識感
視覺佳如仙境,"視察上"有人行行下, 伴你於家中
簡易上手, 連點外掛支援

可能要+入非"數字"(以能力 lv ) 的戰略win/lose  。如果唔係冇得玩。
人地玩online 想要d 咩, 你比佢 , 尢其最深層次的情感需要,善有平台。
係好可愛, 創意可以無盡。

職業非常不平衡, 外掛的有限你要知, 禁唔到就要比例上減外掛的能力。

不過時代真係唔同了, 悟悟空等中國神話

幻獸車快d upupupup.   
作者: Mr_CHuN    時間: 2012-5-28 18:44:57

1.新技
2.攻城戰多d位
3.好似某幻x學園Online咁可以自動打25回
4.物流定期清位(我意思指1個月1次咁就夠)
5.物流o既存貨上限增加
6.物流果到有好多野都係唔值又高lv o既爆曬,,但值o既就空的,,建議可將長期爆倉o既物品拎黎做換娃o既物品等
7.雙經果陣唔好剩係角色同寵物雙倍,,可以o既話唔該技能經驗都可以得閒雙下經
作者: 沁嬡    時間: 2012-5-28 19:37:16

最希望有得重點...就算要比錢.貴一貴都冇問題嫁 當然最好保留1個ac只限重1次!(不過應該無咩可能啦
作者: aa9061425    時間: 2012-5-28 19:40:44

想重點
作者: 幻乂魂    時間: 2012-5-28 19:43:31

沁嬡 發表於 2012-5-28 19:37
最希望有得重點...就算要比錢.貴一貴都冇問題嫁 當然最好保留1個ac只限重1次!(不過應該無咩可能啦 ...

重點?
買包抽藥水啦!
佢當初唔出多次重就係因為咁....
出藥水黎搵錢
作者: 童話天皇    時間: 2012-5-28 20:15:21

強烈要求能兼容WIN7 32,64bit /mac ~
作者: yan135791    時間: 2012-5-28 20:22:15

1.改善下載主程式~>會出現?頭銜的情況(E.g:08年聖誕鹿頭銜, ^_^頭銜 ,O_O頭銜,6週年頭銜)
  ~>使用醜小鴨安裝光碟並沒有此情況
2.出包在7-11岀,並附有安裝光碟等等,可吸引新玩家
3.改善WIN7 怪物無故消失問題
4.增加新職業(如獵人)
5.增加新種族
6.增加新轉職(如魔獸使~>馴獸師)
7.開設小屋系統-V-(自閉發呆好去處)
8.增加新資料片
9.增加新地圖
10.平衡各職業(暗C得個暗字~>暗2暗2)
11.增加新任務
12.增加族LV/族位(60個好像不夠呢)
13.增加商城系统(方便)
14.遊樂場增加遊戲(包剪揼 都好)
15.增加新產物,新商品(如禮盒)
作者: tpms    時間: 2012-5-28 21:30:34

我認為可以平衡所有職業的技能和強度,不能像現在魔c和老板是最強的職業,更新一些新地圖和幻獸,將新更新幻獸的血量提高至玩家不能一下秒殺,因為一下秒殺是我認為童話容易令人乏味的原因之一,因為一下秒殺也令組隊的意義也沒有了,組隊的原因是因為一些幻獸太強大而要令玩家組隊去打或者一些幻獸的屬性對各個職業技能有抗性,例如一些物理攻擊和法術攻擊的抗性,雖然童話有屬性相克但效果不太明顯.
  另外也可以出一些更強的新魔王可以比各玩家挑戰,而且童話也可以更新更多地圖和開放更大的童話世界.
  童話另外也可以做多點宣傳,可以比更多人知道童話的存在,以上是我個人意見,謝謝
作者: 無翔=]    時間: 2012-5-28 22:10:40

1.加設新人種 同新人物造型
2.希望可以加設新職業
3.將D怪變做15隻做上限a0a(因為其實有d技係打十字型 (聖光彈/龍閃
4.改番魔C 獸神 暗c 黑洞 唔扣敏:@(如果唔係團p 商人玩晒  
5.改番獸神唔洗80lv學得好似以前咁!!!!!!!!!!!!!
6.改番最原始既視窗:@ (好重要 冇左童年回憶T_T!!
7.改番32 唔好用 16bpp
8.加設1 D結左婚之後既系統 例如:結婚屋 生仔果D咁啦@@"

4.5.6.點都好易做姐-.-反正都係以前既野黎
7.呢點好重要因為搞到好多野都會彈童
作者: 孫明明    時間: 2012-5-28 23:46:14

以上太多讚同,所以綜合一下

現時最基本系統需要更改的情況:

[1] -  畫面更新至32/64色彩運行 [#12]
[2] - 減少WINDOW 7 運行的BUG
e.g. 改善WIN7 怪物無故消失問題 [#12 & #22)]
[3] -  改善頭銜 "問號" 的情況(例如 鹿頭銜 / 神殿頭銜) [#12]

現有需更新的情況:
[1] - 平衡各職業
[2] - 物流定期清位
[3] - 物流存貨上限增加
[4] - 物品欄/銀行加設格數
[5] - 增加攻城戰名額
[6] - 增加族LV/族位
[7] - 遊樂場增加遊戲
[8] - 更改攻城戰入面用攻分換既物品

主要新增

[1] - 資料片(地圖、幻獸、任務、工技、技能)

以下純粹為建議:

資料片
*傑克與魔豆

幻獸
*技能: 草泥馬(有得騎上去)

工技
*武器: 手槍/弓箭/雙劍/槍
*裝飾品(盾/書既位置): 公仔/傘e.t.c.
*裝飾品(頭部): 頭飾-- 髮夾,草帽,冷帽,畫家帽,牛仔帽,蝴蝶結,兔仔耳e.t.c.
*裝飾品(背部): 天使翼,惡魔翼,書包 e.t.c.
*進階技能: 甜品 (因為烹飪專製鹹野)

新功能建議

[1] - 人物造型  顯示到出黎係大前題啦當然
如果有呢樣,再加埋岩先果d裝飾品,每位玩家既獨特性都大左

[2] - 離線拍賣系統
[3] - 增加新職業 e.g. 槍手,弓手
[3] - 3轉職業
[4] - 增加一些要合作的(關卡)(副本)(地圖)
[5] - 新增更強的魔王
[6] - 寵物造型
之前官網張圖係咁,但吾見遊戲中係咁?

活動:
[1] - 工技雙經
[2] - 技能雙經
[3] - 重點

其他
[1] - 定期清理外掛
[2] - 寵物靈化之作用不大
[3] - 商場的失物招領其實有咩用

作者: 蘋果味牙籤    時間: 2012-5-29 00:34:43

-物流是會清的
每星期維護完後就會清

-離線拍賣系統真的很好

-樓上你那張圖是寵物配件 與玩具有異曲同工之妙
但寵物配件會指定某些寵物才能用
且所加能力值比玩具低得多

-修士系命中一直不高 就算人物和寵物高智慧
效果也不夠一個魔獸使獸化敏寵 或 大老闆用高命算 來得高
看見樓上提及靈化作用不大 可考慮靈化可大大增加修士系命中率
作者: w.uwants    時間: 2012-5-29 01:12:06

金銀城隻討伐大隊長出黎都唔知做乜 根本唔夠時間打 同打次元怪咁無分別
呢啲副本王唔應該出到好似次元咁 根本好難打得入
15分鐘可以挑戰4個魔王。
禮品係好似好吸引 但可以成功挑戰既人大約係0.05%
作者: tatwingk02    時間: 2012-5-29 01:39:58

出家族新功能,鑑於有很多家族成日會出現族人離開既情況,
至於出現族人離開既情況,
主要原因:大多數族人少上線,沒活動,令族人覺得家族沉悶而離開,
所以很多家族要不斷搞新活動,keep住族人唔會流失.

類似聖誕樹活動,係家族會堂新增一個NPC,
任務就要去某一地圖打任務物品.(須新增一種物品,當作任務物品.)
(每天不同地圖)
(任務物品不能keep住下次用,任務物品有限時間,類似送捲軸系統)
要族人合作於指定時間儲齊指定數量,
族人有交物品既就有獎勵,交得越多獎勵越豐富
作者: tatwingk02    時間: 2012-5-29 01:47:40

主要原因:大多數族人少上線,沒活動,令族人覺得家族沉悶而離開,

任務就要去某一地圖打任務物品.(須新增一種物品,當作任務物品.)
(每天不同地圖)
(任務物品不能keep住下次用,任務物品有限時間,類似送捲軸系統)
作者: carl94    時間: 2012-5-29 01:47:55

我認為最基本, 是儘快解決一直以來很多人投訴的lag機/掉線問題
提高童話主程式對新硬體的兼容性, 解決高階硬體產生的遊戲問題(例如, 使用高階顯示卡lag機)
更重要是提高和改善對新作業系統既支持, 解決win7 產生的bug和lag機
解決這些問題是最基本和最重要

其次, 豐富遊戲內容, 增加新幻獸/新資料片/新技能or職業

另外, 我希望官方對嚴重擾亂遊戲的人做出懲誡
例如某些人經常在次元戰內hold王,還有在多人地方放寵唱人等等,  嚴重擾亂各位玩家的行為..
我相信官方不是第一次收到這類型的投訴,
但是為何這些嚴重擾亂遊戲的人可以原好無缺繼續生存
希望官方除了打擊影響遊戲公平性外既行為, 也對這些煩擾性既行為作出懲戒
作者: tatwingk02    時間: 2012-5-29 01:47:56

(每天不同地圖)
作者: tatwingk02    時間: 2012-5-29 01:49:42

(每天不同地圖)
作者: kitkit001    時間: 2012-5-29 01:56:55

B23每隻王都加d小怪入去...佢地出456/毒雲呢d招..而且必中
再令僧侶免疫呢d招..就可以令僧侶變得重要

可以利用類似手法令每個職都好似必須...俾大家可以搵返以前組隊既感覺
作者: GentlemanBeard    時間: 2012-5-29 11:07:35

已將此篇以上的意見轉達至原廠方,如有意見請繼續提供。
作者: 幻乂魂    時間: 2012-5-29 11:48:00

8週年出果個金版王根本冇可能打得死佢(出黎擺係到~得個睇字)
第3/第4隻王..456>毒雲>黑洞....
佢定得玩家~玩家定唔到佢....
仲衰過之前未修改...
未修改之前都仲可以定到佢
如果佢唔出456既話都仲話有機會打得死
就算出都冇所謂~起碼比玩家定到佢就得
作者: 歐陽小王    時間: 2012-5-29 12:36:41

孫明明 發表於 2012-5-28 23:46
以上太多讚同,所以綜合一下

現時最基本系統需要更改的情況:

[6] - 寵物造型

呢樣係幻獸配件...以前真係有樣俾你睇埋的
之後好似改左唔會顯示出黎
作者: 奶白朱古力    時間: 2012-5-29 13:29:16

暗術師自從由童話收費變免費後,完全難以生存
特別沒有重置點數的暗術師,1xx智敏怪都打不了
以下其中4點對暗術師的不公平,特別在收費的時候,不斷開戰娃,天天都在一個人升技的時候

其一、變免費後,愈多人愈多經,組隊低lv更多經驗,使大部份暗術師難以生存,大部份玩家都是用低等級的暗師暗儀如50lv
其二、變免費後,暗術師的黑洞爆發 敏捷/2 ,使暗術師不夠敏捷,因為效果只敏捷1/2   你可能會說魔獸使的獸神都是/1.9  但魔獸使命中是計技和敏的  還有分子武器,先用耐穩洗命中再分子傷害
其三、跟第二點有關,暗術師已經要加很多屬點到敏捷,例如即使我的人物高暗技,1100智慧,寵物1400智慧,命中率都不如大老闆的白金卡,連大老闆30等級的金錢卡攻擊命中率都高不過,難道我要黑洞打月光村嗎?
其四、暗術師的技術死亡宣告一直都沒有效果

戰士最少PK很強,格鬥師PK也不弱 (戰士可以用到分子武器)
魔獸使加全敏會加命中,還可以招加命中升級(可以用到分子武器)
大老闆就算加全幸會比暗術師高很多命中(可以用到分子武器)
修士祭師最少可以加攻,輔助升技/升級
光師跟暗術師一樣沒多大用途,最常見是補血和加攻等
巫師都很強,因為都不用加敏,很易夠攻殺怪
暗術師.....$(*&#@$(*@()%*)(!$&()!@^$)(!%^

還有就是分子武器問題,只有修士/魔杖使用分子沒有用途,魔杖的命中不會增加法術的命中率
真係想講一句,會唔會係咁呀?
online game 本身就與單機的遊戲不同
一直說捉外掛 捉外掛
暗術師在沒外掛 少人玩的時候,一直努力地下室升技你們明白個屁
最大影響是暗術師這個職業

但是,我估官方一直在想暗術師有暗黑儀式又有全體攻擊技黑洞爆發很強對吧?
你要知道online game不是單機遊戲
改到暗術師用途只用於引怪,還有就是引怪,是官方的錯
令到熱愛玩暗術師的人都開了其他職業,使遊戲少了很多趣味
我可以說,我還有心玩的,我玩了8~9年,人魚傳說開始玩,睡美人的
到現在只有暗術師我不斷用時間玩,其他角式都是0轉50~70等級

所以要令遊戲更好,由基本做起,轉免費之後暗術師只能引怪,已經是一個大失誤,個個都淨係識開50lv 暗師拉高一點經濟值,甚致有些在人經,寵經的時候5開升級,都是開些1等級的暗師和平民等等(開愛心不讓1lv的人物升級)
這是online game嗎?不,這只是單機的遊戲。
地下室很多外掛?為什麼全部都是修士?因為修士太弱,最少其他加全敏有分子武器都很強職業
因為計物理攻擊的職業,開暴力娃娃,高級戰鬥娃娃,招祭師加攻,1~2小時,刀技/劍技/斧技/精算/鞕技 都最少100等級了,如果分子武器,寵物比較好,110,120 不難

要解決外掛,先解決部份職業太弱勢問題,商人可以一個月內帶升秒鬼3,暗術師可以一個月內帶升秒月光村^^

係反映意見,不過態度,遊戲一成不變
PS:我估我都會好快盲,真係信你一成,XXXX

作者: 輝輝    時間: 2012-5-29 13:54:36

要求將討伐大隊長系統的4王的法技"456木頭人"忘掉,因王一直不斷地456>黑洞>黑洞>456... 無盡的456 根本不可能成功挑戰
作者: GentlemanBeard    時間: 2012-5-29 14:24:54

拜託各位盡量不要用術語或簡稱,始終我對遊戲祇有新手程度認知。也請指出須改善的地方的細節及如何改善。
作者: cin940308    時間: 2012-5-29 15:08:38

一個由「灰姑娘/睡美人」伺服器時代就已經開始玩的小玩家一言:

新職業絕對是大勢所趨
現行在其他遊戲比較流行的職業包括:弓箭手(可加進旅人系)、黑暗牧師(修士系)、刺客(戰士系)、舞者、吟遊詩人等等,童話只要隨便開一兩個都可以令很多玩家回流

三轉未必有需要(童話其實蠻要求team work的,再以上的轉職也未必有用),反而我覺得可以開放新的技能,又或者在某些職業裡採用解任務而習得新技能之類,因為現行的職業技能真的比較少

人物的點數洗置可以只開放在50 LV之前,避免令丸仔和市場供應出現問題

新資料片(個人很希望再開放多些新地區和主城,新資料片如果以中國風/日本風/歐美神話為主也不錯)

中國童話:超級大量無法記載,個人覺得北風太陽很有喜感XD

日本童話:絕對是鬼娃娃花子-_-
搞個新資料片是鬼怪學園也很妙,個人還蠻喜歡日本怪談的……XD
當然經典的還有貓之報恩/輝夜姬

童話裡沒有記載到的童話:
雪之女王(個人很喜歡這個)
長髮公主(惡搞一下弄個長髮公主的脫髮危機的任務也很好玩,其實這任務跟萵苣村那個應該有關係,本來的童話就是說這位長髮少女因為父母去偷萵苣而魔女生氣捉走了長髮公主)
青蛙王子
豌豆公主
羅密歐與茱麗葉

個人很喜歡的神話:
厄洛斯
天琴座的奧爾菲斯
金蘋果
蕾坦與天鵝(其實是宙斯風流史,XD)
英仙座配爾修斯

當然希望亦可以增加新的幻獸,最好可以和台灣同步舉行多一次幻獸設計大賽,最重要是多些宣傳

開放新的任務,可以在舊有NPC裡面直接開放,例如白雪森林的白雪公主和小矮人,微笑森林裡面的糖果屋兄妹,北綠野的紅舞鞋姑娘,甚至搞個「史王的逆襲」,讓玩家幫助史王收集材料令牠變得更強不用再被玩家欺負等等……
還有一些例如,呃,地下王城不是有王嗎?可以解釋一下為什麼牠們會出現,例如一個假說是沙龍八獅原來是矮人族克拉夫大王的寵物,可是後來被流放了,所以有個「復仇計劃」想要玩家幫忙等等……這些在舊有NPC上加任務的做法絕對可以吸引更多玩家往舊/新地區湧

很明顯的例子應該是六大島,當年超級盛行可是後來卻無人問津,可以加任務進去就最好了

其實,青蛙沼澤沒有「青蛙王子」的任務也令人摸不著頭腦……還有豌豆湖沒有「豌豆公主」的任務也一樣,同樣的例子還有沉睡湖/村,睡美人(蘇菲亞不算吧-_-)在哪?!建議再開放一個新地區叫「沉睡碉堡」,放睡美人進去吧XD

然後還有彩虹城的灰姑娘任務(仙杜拉拉)竟然沒有後續也是令人不解的……

除了路加斯王朝(國王的新衣任務)之外,好像沒有哪一個主城的城堡是開放給玩家參觀一下的,建議在青鳥城和金銀城也開放些新任務就是了

總結一下

請出新資料片(最好是北歐/希臘神話XD),然後請出新的見習職業:見習樂家,因為吟遊詩人、歌姬、舞者、音樂家什麼的都和這資料片好配好配XD

作者: w.uwants    時間: 2012-5-29 15:12:34

加多一個類似"遺跡23F"既地方/塔
但怪獸既能力/LV比23F提高;
一黎可以係個新MAP到升LV; 順便打埋王
作者: kitkit001    時間: 2012-5-29 15:17:34

樓上上好資深@@我都認為主資料片中有好多野可以加...主資料用左好多出名故事..不過就好簡略,其實強化呢D內容可以有一種延續既感覺,話唔埋吸引返以前既玩家..而難度最好唔好只為老手而設
作者: WisH    時間: 2012-5-29 16:40:49

其實我本人覺得

魔c等等職這麼強大, 感到是因為帶升的能力強
所以一般玩家只要用錢給這些玩家帶升, 便可以skip很多中間的過程到達高lv了
而魔c等等職相對地可以賺錢,所以造成很強大的說。

首先,為何這麼多人喜歡被帶升
1. 升lv快!
    但為何讓人想到這樣, 因為自己升lv是很難的事~升lv/技能機制過度困難
2. 雖說童話是團體遊戲,但周遭根本沒有近似lv的玩家,很難自己升
  為何會這樣?因為其他玩家也是這種這樣,倒不如接受帶升還更好,所以新手地方的團便愈來愈少

以上2點造成了惡性循環(如有錯誤~請幫更

如是這樣~倒不如大大改正升lv的機制

a.讓(過度)高等帶升低等是不可能的。(這樣便能令一些現在很強勢的職業失去這優勢~最後其他職的優點便會相對地提高)

b.升lv所需的要求下降(其實這不是太重要~只是太長的時間會令局部玩家感到苦悶。即是a點的達成令一堆新手重生組隊)

c.升技能lv的要求也要更改!(即是自己的lv是靠自己組隊一起冒險升的~但久而久之,技能lv變成不相等,幻獸過於強大,讓玩家只能在地下室閉關~<-一堆外掛便出來了)

說真的...本人覺得~最重要的問題不能連根拔起,那麼如何出新的資料片/任務也沒用

還有,要高手照顧新手這問題,為何沒人這樣做? 其實這已經變得很明顯的事了
倒不如高手帶升新手這等事沒了不是更好嗎? 高有高打, 低有低打, 不需要強求新手到達高手的地步
作者: cin940308    時間: 2012-5-29 16:41:51

kitkit001 發表於 2012-5-29 15:17
樓上上好資深@@我都認為主資料片中有好多野可以加...主資料用左好多出名故事..不過就好簡略,其實強化呢D內 ...

雖然我真係玩左好耐
但係唔算資深._.

我覺得任務係一項好吸引我去玩既條件
暫時黎講 童話/晴空物語都唔錯
其他ONLINE GAME既技務比較簡單-_-

延伸任務除左比老玩家新鮮感之外
仲可以令遊戲更豐富
又唔洗加新資料片
真係唔錯(Y)

強烈要求白雪森林應該要有白雪公主既任務-_-
同吉恩村既「詭異紅蘋果」扯上關係就完美了

作者: s2004105    時間: 2012-5-29 17:10:26

絕對要支援32bit色彩
現在極不方便
作者: 笨木    時間: 2012-5-29 21:41:34

取消攻城換童幣,保留換經驗及物品並增加物品的種類
增加新手地區附近每日都可以重覆接的任務,增加新手同舊玩家的互動
Windows7行DirectX 10,11都會lag,要改善

作者: moonlight    時間: 2012-5-29 23:57:30

我想要職業技能雙經日-_-
作者: kitkit001    時間: 2012-5-30 00:57:16

不如amall e+送多d野  是但咩都好  過下癮先
作者: moonlight    時間: 2012-5-30 01:13:29

kitkit001 發表於 2012-5-30 00:57
不如amall e+送多d野  是但咩都好  過下癮先

(Y)
仲有
其實如果而家7仔出返幻獸卡我諗我都會買-_-

作者: devil0078    時間: 2012-5-30 01:46:44

1.其實7仔幻獸卡我覺得同娃娃機/魔幣抽獎冇咩分別
2.改善WIN7唔見怪情況;WIN7 LAG機情況
3.改善術士(光術/暗術/祭師等)升技點數
4.寵物技能方面:   (寵物)靈化,作用極微~可以轉換其他模式
如A寵物(獸化);B寵物(寵物武化)->加強A寵物攻擊/命中/防守等
5.術士技能強化: (光術+攻/祭師+攻比例上升)
試問新手邊有咁多錢呢....
所以計我話升lv所需可因應該要大大減小
如果做任務先...自己一個又難做
eg.龍宮任(獎勵:+較高聲望)
但係又如何入手做呢一個底lv既新手&職業
往往變左:帶升->做任
唔係做任->升lv
但係由51升52要既經係673988
試問又如何由做任來升LV呢?
所以話帶升唔係問題
不過最好亦可以由做任能到足夠既經驗值升LV
咁就可以Avoid左人人都要靠高lv人物帶升
帶升自己新開ac(1lv)都唔能夠既
如果禁止既話,我認為會較不合理
特定任務可重複再做(只限+聲望&每天/指定日期內有限定次數)
有肋解決帶升既問題
同時亦可增加童話吸引力一舉兩得

作者: 秋仔    時間: 2012-5-30 02:15:12

建議
給回老玩家回憶的伺服器
沒有賭場.沒有商城沒有外掛
只有低Lv玩家的伺服器

依家對我呢一個老玩家黎講
重玩左無數次
但冇一次係留得住我
因為我已經搵唔番有d咩係值得我留戀
作者: 蘋果味牙籤    時間: 2012-5-30 07:05:49

官方可考慮增設一個收費伺服器
設定為收費時代的設定
且不要過份引入虛寶令遊戲失衡

我覺得這樣做一來可以讓玩家選擇
而且在我的愚見下 我覺得營運上也不會太困難
只是加設一個新伺服器 然後改為以前的收費制和設定
作者: GentlemanBeard    時間: 2012-5-30 09:59:36

蘋果味牙籤 發表於 2012-5-30 07:05
官方可考慮增設一個收費伺服器
設定為收費時代的設定
且不要過份引入虛寶令遊戲失衡

其實已經有這樣的安排了,將會新增收費伺服器。收費伺服器已經在調整中但暫未定推出時間,遊戲內容是採用以前的設定。這是經過多次爭取才有的(因為固定收費的伺服器是沒有商城制的伺服器那麼賺錢的,所以其實公司是反對的。)。我雖然對童話可以說是完全不認識(因為我在童話最流行的時候是玩其他遊戲長大的),但我很明白舊遊戲是精心製作的作品而是具豐富人情味。所以要改善的地方由各位已經有一定資歷的玩家提供便可以了,我會付諸我的行動盡可能去替各位實現。
作者: 幻乂魂    時間: 2012-5-30 13:56:26

GentlemanBeard 發表於 2012-5-30 09:59
其實已經有這樣的安排了,將會新增收費伺服器。收費伺服器已經在調整中但暫未定推出時間,遊戲內容是採用 ...

開收費伺服器真的能吸引多d人玩?
之前童話都係收費伺服器~
但都係出現慢慢少人玩既情況~最後要搞到合ser!

點解唔搞好玩在既童話問題先?
使用win7 成日出現bug!
8週年個王的逆襲 出左1年幾到現在都冇人打得死佢
狂出456>黑洞>毒雲>456咁封玩家(算係bug?~唔能夠清左佢招456木頭人嗎?)
其實出呢個活動果時有冇測試過打win佢既可能性?
出得真係得個擺字
作者: 孫明明    時間: 2012-5-30 17:21:28

歐陽小王 發表於 2012-5-29 12:36
[6] - 寵物造型

我好耐之前,岩岩出無耐都有整過一件拉風眼鏡比我隻木波用
點知都係無呢種效果orz

如果寵物都有自己既造型趣味性都大d
作者: 孫明明    時間: 2012-5-30 17:22:59

蘋果味牙籤 發表於 2012-5-29 00:34
-物流是會清的
每星期維護完後就會清

靈化可大大增加修士系命中率 <GD!

但就算係配件我都試過,係無寵物著左上身既效果,都係係個頭銜咁既款ONLY~_~
作者: 蘋果味牙籤    時間: 2012-5-30 17:37:20

幻乂魂 發表於 2012-5-30 13:56
但都係出現慢慢少人玩既情況~最後要搞到合ser! ...

嗯 我也明白
查回網上紀錄
情況是06年 免費伺服器 醜小鴨成立
直至08年 收費伺服器 快樂王子也變為免費伺服器
雖然沒說原因 但可能是收費伺服器賺得不夠多錢或是人太少吧
但管理員可看看在2000fun論壇的討論
當中有一個是問童話應否加設伺服器
而結果是 增設收費伺服器為最多人數
其實官方也可以在官網弄一個投票 試一試水温阿
作者: GentlemanBeard    時間: 2012-5-30 17:43:18

幻乂魂 發表於 2012-5-30 13:56
但都係出現慢慢少人玩既情況~最後要搞到合ser! ...

不一定是為吸引多一點人玩,也有考慮到喜歡舊設定的玩家。

其他您說的問題不是不修正或調整,已經有強烈要求廠方去做了。但始終需要時間吧,請再忍耐一下吧。
作者: GentlemanBeard    時間: 2012-5-30 17:44:34

蘋果味牙籤 發表於 2012-5-30 17:37
嗯 我也明白
查回網上紀錄
情況是06年 免費伺服器 醜小鴨成立

其實我有問過啊,不過當時並沒有太多的迴響。
作者: WisH    時間: 2012-5-30 18:22:22

不過其他職的能力仍然不平衡是問題
例如祭師是以缺乏攻擊性魔法,以輔助型為特色
但是光術師卻能取代這特色
雖說光術師也是輔助型, 但應著重偏向補血以及重生,其他+能力的應該相對弱很多才對
看看祭師~雖說也能補血,但效力上真的是2個世界咁遠。光術師+能力的魔法對比祭師上才沒有這樣遠的距離=.="
作者: yan135791    時間: 2012-5-30 22:31:57

收費伺服器
身為學生,沒$投放在收費ser了._.
買點買一兩次還可以,
如果真係出左我唔會玩,

作者: 笨木    時間: 2012-5-31 00:02:18

GentlemanBeard 發表於 2012-5-30 17:43
不一定是為吸引多一點人玩,也有考慮到喜歡舊設定的玩家。

其他您說的問題不是不修正或調整,已經有強烈 ...

不如你講下有咩問題你反映左啦..
最重要其中一個係改善隻game行Direct X 10,11既問題..
DirectX 9.0好正常..10同11就呢到有bug個到又lag..
作者: kitx    時間: 2012-5-31 01:51:25

殺一警百
BAN左整呢個外掛網既人先LA^_^
myfairyland.freebbs. t w
GAME名:MR軒少
作者: o乂o    時間: 2012-5-31 02:49:09

mrmisaki 發表於 2012-5-28 17:54
希望童話賭場個度 可以開多幾隻game 例如:大小,21點,百傢樂等 !!!!
咁多年都係得個1個悶左D ...

起返個馬場啦
作者: 幻乂魂    時間: 2012-5-31 13:39:03

有冇可能做到出雙經既時間可以草起係人物到
例如官方出雙經一次出2日(即14粒鐘)
但有些玩家因返工/返學升唔到
咁可唔可以做到可以將d時間草起~到有時間升果時自行點npc變雙經
(咁就唔會局限左玩家一定要果個時間升~當然草起既時間有上限~例如上限有14粒鐘,但玩家只使用左1粒鐘~之後再出雙經~只會增加至14粒鐘既上限)
作者: nanayan    時間: 2012-5-31 15:30:18

其實平衡職業技能有咩用 1向好多GAME都係有職業係協助 有職業係主打.
平衡返 咪又係想自己玩緊既職業可以秒怪. 其實想秒怪大可以玩大老板/魔獸使
其他職業係各有各特點 如果全部都變到神化晒甘玩黎做咩
刀劍斧類別本應就只係應該打1隻(大把GAME都係甘.刀手永遠係最廢範圍技)
術士類別既係圍範技就1定架啦.光C 憎侶不嬲都應該係協助者. 有得打1排E經好夠啦
老板魔使呢D雖然係叫做奇怪既職業 但都只係得呢2個特別職業有勁D既攻擊力JA WO

攻城戰全部改返做打1 對用左好多錢降升寵物既人唔公平. 改到all職可以打多過1 甘我做咩1開始要玩勁大老板呢個job?
我相信gm真係有d野唔係話改就可以改到 改晒做玩家幻想中既根本就係(每人幻想中既童話) 不是符合所有人的期望

最主要能夠修改既就真係唔應該著重係舊有既野 應該要加入新既元素吧?
加新職業都好過改到all職平衡 起馬1開始未有人玩呢個新既職業 大家由0開始 就算新玩家都可以玩啦掛
當然工作技能方面都可以再修改啦 改可以整下d更特別既野lo eg:整d幻獸配件呀人物配件呀(係真係可以帶到上個身唔係係個頭到飛)
所以出新資料片係必需的 而現有玩家咪+d高lv怪比佢地打下囉 但要衡量下wo 整到有200lv怪 甘攻城戰個換exp仲有咩用?
現在打次元講到係老板魔c既天堂 甘可能可以係攻城戰入面+d怪物係要某職業帶隊先可以打既(例如要劍戰士做隊長按隻怪先打得) or整返個比修士打既/劍c專打既都得啦
無理由沒殺左用左好多心機升勁1隻寵物為左打攻城既人

總括而言我認為最重要唔係大改現有既機制 而係需要增加更多樂趣 新增1d未有既野lo
作者: aaron1828    時間: 2012-5-31 18:17:23

本人最希望童話能
1.增設新職業
2.增設新技能
3.增設新地區/新資料片
4.增設新寵物技能
5.增設人物/寵物造型
6.增設新種族
7.增設3轉職業
8.增設新任務
9.增加組隊人數
10.改善遊戲畫質
11.增設新寵物
--------------------------------
希望童話最少能達到我一個要求!!!
作者: 小雯    時間: 2012-5-31 22:03:40

暫時只想到除了我之前發表過一些現時遊戲上之問題外,其實好想童話可否好似魔力學堂般,無須安裝都可以玩呢,除此之外,出新既資料片啦,其他就再想到先再發表
作者: SeHelibena    時間: 2012-6-1 17:45:03

有心做既

第一樣要做既就係同台灣買左隻game黎自己搞

其他等買左先再傾

始於個權係台灣雷爵度 唔知係決策權,版權,擁有權定咩權都

雷爵都話明唔再更新 如果唔成隻game買番黎 alta更有心都冇用 要知道alta只係營運商

我唔係撥冷水 我自己都係美人魚玩到e+ 我對童話既愛不比大家少
作者: 巴奧    時間: 2012-6-1 18:02:48

1.出三轉/新職
2.提高怪同人等線上限
3.出合理新副本
4.新資料片
5.希望改返岩岩出參湯時既娃娃機,唔希望因為某幾位霸權玩家投訴就改到娃娃機咁呃錢
作者: 童話天皇    時間: 2012-6-1 21:21:25

Gentleman先生:
以下為小弟愚見.
1)使童話兼容DXC 9.0以上版本
2)既然商城有娃娃機,為何GAME中沒有相關抽獎機呢?即使有,只是一些普通物品,能否增加物品的多樣性?
3)遊樂場增設新設施,如:像天外一樣有老虎機.e.t.c
4)推出新資料片
5)新手任務給新手更清晰的指示
期待童話的未來
作者: arho123    時間: 2012-6-3 03:07:39

童話, 其實係我第一隻GAME, 係灰姑娘SER爆到不行的時候我已經有玩的了, 對於童話可謂情有獨鍾, 係呢到我都表達下自已對童話的建議吧:

1. 希望童話的職業各有特色, 有唔同的定位, 突顯到職業長處. 最終係希望, 令到大家會為左試唔同的職業而重練一隻角色.
2. 新增職業
3. 新增技能
3. 由於童話的地圖其實頗大, 希望可以基於已有的NPC, 加入更多任務
4. 引入彩虹有使用到的任務系統, 方便玩家解任
5. 令到個人聲望更為重要, 甚至有多元的用途(例如觸發任務, 觸發醫院免費治療機率等等)
6. 新增不同級別的 '王' 怪物  
7. 組隊經驗加倍
8. 新增寵物>_>
作者: climbx55248    時間: 2012-6-3 12:10:44

1.提高物產價格及增加任務獎勵
原因:物產價格太低 令新手負擔不起沖等級 買裝備  買道具(娃娃 寵降物品)的錢
2.平衡各職業的能力

原因:現時打任何王 23f 攻城戰及帶升, 跟本1至2個人已經能秒掉 令部份職業失去獨特性 如光/法/闇師 刀狂等 玩家跟本不用組隊就能打大部份的王 升等級 缺乏當年組隊打怪的感覺  相信老玩家一定感覺到 但遊戲只懂討你的錢 不懂滿足你的想法 差勁 我認系統能加強弱職業(光/法/闇師 刀狂等)的能力 推出需要團體攻擊才能升級等地方 打到的王(不要放在攻城戰 不要象金板那種那樣難打  )等等

3.認真考慮是否需要再推出重點
原因:無疑 各類調整藥水能幫玩家調整屬性 但新手跟本無法與重點既玩家比下落(在屬性能力方面) 其次是現時職業能力太懸殊 特別是幸商 雖然調整藥水令你們賺很多錢 但系統會否在半年/童話有生之年內再推1次重點?

作者: climbx55248    時間: 2012-6-3 12:32:30

nanayan 發表於 2012-5-31 15:30
其實平衡職業技能有咩用 1向好多GAME都係有職業係協助 有職業係主打.
平衡返 咪又係想自己玩緊既職業可以秒 ...

我唔系幾同意你既講法
你覺唔覺帶升1個鐘 1個老板/魔師秒秒秒秒秒 玩家好悶 加強一d職既能力 令玩家可以組隊升級 打王 我諗會令隻game更好玩囉
作者: 幻乂魂    時間: 2012-6-3 12:40:26

climbx55248 發表於 2012-6-3 12:10
原因:物產價格太低 令新手負擔不起沖等級 買裝備  買道具(娃娃 寵降物品)的 ...

重點就一定唔會推出
如果真係推出既話
神早就出左啦(之前大把人反映過)
呢排又出左藥水~出藥水其實係間接出左重點咁
只不過官方用搵錢方法 去比玩家重點咁解
作者: kitkit001    時間: 2012-6-4 02:43:25

見到好多新手都想靠工技搵錢,不過相信工技冇辦法幫到佢地..不如加個任務鏈系統:一連串繁瑣任務(可重複)經驗同金錢獎勵依等級改變,另外仲有機會出寶物..呢個唔睇LV  咁俾新手一個機會&盼望
作者: kcps20045a6    時間: 2012-6-4 11:55:56

加入以中國神話為題,如西遊記
童話非只有西方有
又或者在節日令相關人物以npc登場
作者: aexmak    時間: 2012-6-4 12:48:30

nanayan 發表於 2012-5-31 15:30
平衡返 咪又係想自己玩緊既職業可以秒 ...

我都唔同意你的講法

有樣野我覺得好唔公平

睇你語氣知你無玩修士

你有無留意
分子對商人/魔師 幾有用
佢地想捉升攻擊力=分武+武化寵+精算+卡技

但修士呢!?
分子無用/ 棒技無用 得XX魔法同人智

你唔覺得有問題?
所謂平衡
最小都要令每種職業有接近的方法去深詣

所以我認為第1樣要變的係 加多招技俾修士(類似閃躲) 被動增加魔法命中
第2樣係要將魔法傷害同棒傷掛鉤

咁先叫公平
分子唔應該淨係俾旅人戰士用

作者: 幻乂魂    時間: 2012-6-4 12:57:39

aexmak 發表於 2012-6-4 12:48
我都唔同意你的講法

有樣野我覺得好唔公平

商人有加精算武器?(so用分子去加強傷害力)
但修士有+技能既武器(間接加左魔攻~)

作者: nanayan    時間: 2012-6-4 19:42:15

我都唔同意你的講法

有樣野我覺得好唔公平

睇你語氣知你無玩修士
唔好意思 我有玩闇使打夢地有凸光師過埋千啦巫師都有但相對無咁勁姐

如果樣樣都分子有用你覺得隻game會好玩好多?
你覺得有咩問題-.-?
講真啦 隻隻職都勁咁玩黎做咩?
e+都出到參湯啦 你想修士勁咪降隻寵囉無問題架wo 想再勁你咪升高d技囉

(所以我認為第1樣要變的係 加多招技俾修士(類似閃躲) 被動增加魔法命中
第2樣係要將魔法傷害同棒傷掛鉤)
要將魔法傷害同棒傷掛鉤
如果係咁算盤要有+精算技同鞭要有+鞭技既技先得wo
棒有得+魔法技能係咪唔公平呀=]

改職改職 改到點都係唔會有人完全滿意
由1開始祭c有456 d人又diu祭c玩晒封怪用寵打
闇使有洞爆 d人又diu佢可以全秒怪
去到老板有白金-.- 又diu話攻擊力太強
之後咪整多個魔使有獸神囉-.-玩家都係唔滿意架wo? 可以點姐?
整到全部職都可以有1技秒全場呀? 咁仲on7+2啦 帶升團都唔洗啦...
個個可以單機秒怪啦=]

作者: nanayan    時間: 2012-6-4 19:46:33

climbx55248 發表於 2012-6-3 12:32
我唔系幾同意你既講法
你覺唔覺帶升1個鐘 1個老板/魔師秒秒秒秒秒 玩家好悶 加強一d職既能力 令玩家可以 ...

其實如果唔係玩家想快 大可以唔搵人帶升自己去慢慢升lv架wo....
1隻game出左成9年啦~ 再整返好似岩岩出個陣咁組隊合作打怪?
你覺得會有甘多新血加入呢d game 可以去返9年前甘咩
作者: 童之重案    時間: 2012-6-4 19:53:57

幻乂魂 發表於 2012-5-31 13:39
有冇可能做到出雙經既時間可以草起係人物到
例如官方出雙經一次出2日(即14粒鐘)
但有些玩家因返工/返學升唔 ...

洗唔洗出埋個雙倍工作EXP比你草牙?
升唔到咪唔好升囉
有時童話唔係一定要升LV架下話
好多人都拎黎傾計啦
唔好成日計埋D縮數啦

作者: 童之重案    時間: 2012-6-4 19:57:29

我都唔同意你的講法

有樣野我覺得好唔公平

收湯降寵啦
邊個話無人用分子分棒?
有人用黎分,你都唔識啦
修士洗唔洗加多招交易+收集,
唔係吸唔到寶?
作者: 童之重案    時間: 2012-6-4 20:05:01

climbx55248 發表於 2012-6-3 12:10
原因:物產價格太低 令新手負擔不起沖等級 買裝備  買道具(娃娃 寵降物品)的 ...

1.重點我覺得係BONUS黎架者,
係比D一直支持童話既人
D新手半途出家就話想重點,
轉多幾次啦依家又唔係無得轉生,
調水都出埋,再勁就要再出錢整勁架啦
2. 勁你又嘈,廢你又嘈,你想點?
洗唔洗咁多隻職全部打10個位?

作者: 童之重案    時間: 2012-6-4 20:06:46

kitkit001 發表於 2012-6-4 02:43
見到好多新手都想靠工技搵錢,不過相信工技冇辦法幫到佢地..不如加個任務鏈系統:一連串繁瑣任務(可重複)經驗 ...

初初咪賺唔到錢囉,無人叫你半途而廢,
童話係一隻咁多年既GAME,好多人都200工技,
如果佢岩岩新玩,咁只怪佢點解唔早D玩童話
作者: nanayan    時間: 2012-6-4 20:08:15

提高物產價格
原因:物產價格太低 令新手負擔不起沖等級 買裝備  買道具(娃娃 寵降物品)的錢
??????!!!

你覺得高到幾錢先正常呢?  洗唔洗100m/set產物? 買件武器都閒閒地幾千萬 勁d就幾億
你又要諗下
提高左產物既價錢 整武器防具既人都係1產物生產d野出黎
咁成本係咪上升左呢? 上升左就可能變成閒閒地買個武器都億億聲 勁d就要10億10億甘叫架啦wo
咁提高物產價格有咩用......................
作者: 童之重案    時間: 2012-6-4 20:09:16

巴奧 發表於 2012-6-1 18:02
1.出三轉/新職
2.提高怪同人等線上限
3.出合理新副本

頭1-4我覺得無問題
第5,你咪又係為左自己利益..
你咪又係想玩炒賣參湯..
作者: 童之重案    時間: 2012-6-4 20:11:03

tommyfai0614 發表於 2012-5-28 17:36
本人反而希望童話可以比玩家一個重生努力既機會,多鼓勵玩家重新玩吧~

送埋200LV AC比你好唔好?
作者: 童之重案    時間: 2012-6-4 20:21:24

幻乂魂 發表於 2012-5-28 17:47
1:請你地清下場,捉下外掛,捉到唔好話比次機會,之後幾日就放人,更新下使用外掛既人名單~比人睇你地有做野!

...

1.你自己都有用外掛啦,憑咩叫GM捉人..?
你依家升LV會手動?我唔信囉,你仲話草EXP時間
2. GM想考你數學者,你平時咁好數口,唔係唔識計下話?
3.洗唔洗換埋參湯,雞精?
4.乜你隻老闆仲未秒到3咩?
作者: 童之重案    時間: 2012-6-4 20:24:09

w.uwants 發表於 2012-5-29 01:12
金銀城隻討伐大隊長出黎都唔知做乜 根本唔夠時間打 同打次元怪咁無分別
呢啲副本王唔應該出到好似次元咁 根 ...

係咪你隻寵同算唔夠勁咋?
收定多D湯同3XXX傷算啦
作者: nanayan    時間: 2012-6-4 20:27:15

奶白朱古力 發表於 2012-5-29 13:29
暗術師自從由童話收費變免費後,完全難以生存
特別沒有重置點數的暗術師,1xx智敏怪都打不了
以下其中4點對暗 ...

睇完你個post我由頭到尾只係睇到你想暗師變左最勁 1野幫你變左200lv 勁過闇夜飛鷹ok未呀?

人地1開波整個暗c出黎唔係諗住比你自己秒怪架wo-.- 個個職都無黑暗儀式 咁係咪應該要整到所有職都有先公平

洗唔洗整返黑洞爆發智慧x2比你呀

修士祭師最少可以加攻,輔助升技/升級
光師跟暗術師一樣沒多大用途,最常見是補血和加攻等
巫師都很強,因為都不用加敏,很易夠攻殺怪
暗術師.....$(*&#@$(*@()%*)(!$&()!@^$)(!%^

下?暗師同光使祭使相比起e經好好啦wo?!
點解要係 暗術師.....$(*&#@$(*@()%*)(!$&()!@^$)(!%^

還有就是分子武器問題,只有修士/魔杖使用分子沒有用途,魔杖的命中不會增加法術的命中率

咁你不如講埋算盤類武器無+精算等級效果呀 修士d棒係咪都唔應該加魔法技

你好似上闇技榜架wo? 你無用外掛呀?

到現在只有暗術師我不斷用時間玩,其他角式都是0轉50~70等級
係因為你自己鐘意玩姐-.-姐係你鐘意既野就要gm改到最勁?

因為計物理攻擊的職業,開暴力娃娃,高級戰鬥娃娃,招祭師加攻,1~2小時,刀技/劍技/斧技/精算/鞕技 都最少100等級了,如果分子武器,寵物比較好,110,120 不難

人地唔洗用時間升既 修士大把外1掛腳本wo 你上左闇技榜都唔係好難咋wo?!
如果分子武器,寵物比較好, 呢d全部都係人地用錢買返黎架wo
修士只係需要付出高戰就1路屈技升lv
其他職係要寵物 武器

唔該你發表意見之前唔好只係偏向想自己鐘意玩or唯一一個自己玩得最勁既職業

作者: 幻乂魂    時間: 2012-6-4 20:57:24

童之重案 發表於 2012-6-4 20:21
1.你自己都有用外掛啦,憑咩叫GM捉人..?
你依家升LV會手動?我唔信囉,你仲話草EXP時間
2. GM想考你數學者, ...

你隻屎眼見到我有用外掛?
你覺得我有用你咪用你隻神手打上客服 叫gm捉我lo
定係你個AC係呢2日比人捉左
e+係到發皮氣啊?

作者: 童之重案    時間: 2012-6-4 21:01:33

幻乂魂 發表於 2012-6-4 20:57
你隻屎眼見到我有用外掛?
你覺得我有用你咪用你隻狗手打上客服 叫gm捉我lo
唔好得個講啦 神手! ...

嘩,你講野咁粗魯架
仲話玩童話?
不如你轉行玩其他啦
如果你無用,咁激動做咩!?
講一講就咁激動,乜你EQ咁低架
作者: 幻乂魂    時間: 2012-6-4 21:05:17

童之重案 發表於 2012-6-4 21:01
嘩,你講野咁粗魯架
仲話玩童話?
不如你轉行玩其他啦

呢到係比意見比官方版主睇
唔係比你睇
你句句疾住哂
仲要係到洗版+分
作者: 童之重案    時間: 2012-6-4 21:09:06

幻乂魂 發表於 2012-6-4 21:05
唔係比你睇
你句句疾住哂

你講野抵比人插,
你連人地意見都唔肯接受?
憑咩比意見人?
咩出新活動出比較好既獎品,
咪又係將自己利益作為大前提
出丸有用咩?咪又係比人自己食/炒賣
我挑,懶清高話幫新手?
你係幫新手就派錢啦
得個講字,行動又無
自己野又賣咁貴

作者: 幻乂魂    時間: 2012-6-4 21:17:47

童之重案 發表於 2012-6-4 21:09
你講野抵比人插,
你連人地意見都唔肯接受?
憑咩比意見人?

你自己窮買唔到就話人地貴?
你回覆人地句句話人地邊到唔岩邊到唔著
又唔見講你既意見
我都想睇下你既意見有幾神有幾好
作者: nanayan    時間: 2012-6-4 21:18:21

幻乂魂 發表於 2012-6-4 21:05
唔係比你睇
你句句疾住哂

其實我都唔係太認同出丸係幫到新手......
大家都只係發表意見 任何人都有比意既權利
疾唔起真係唔應該比意見
就好似受唔起批評既人唔好發表偉論
官方係希望收集所有玩家的意見 意見有所不同當然要反駁
作者: 童之重案    時間: 2012-6-4 21:20:53

幻乂魂 發表於 2012-6-4 21:17
你自己窮買唔到就話人地貴?
你回覆人地句句話人地邊到唔岩邊到唔著
又唔見講你既意見

我意見只係出新資料片,完
起碼簡單又實際
唔似某D人只係掛住自己利益,
點解你自己個POST要關起佢^^?係咪驚比人串你?
唔好玩啦,我買唔起..
我D檔多過你N倍啦

作者: 幻乂魂    時間: 2012-6-4 21:22:42

nanayan 發表於 2012-6-4 21:18
其實我都唔係太認同出丸係幫到新手......
大家都只係發表意見 任何人都有比意既權利
疾唔起真係唔應該比 ...

其實你有冇睇返佢既回覆....
佢係到暗串緊d人....
佢都可以用返d好d既文字講返
但佢句句.....請你睇返先
可能每個人意見唔同
大家都係比下意見

丸方面每個人都唔同睇法..
新手因為冇重點 屬性比較少
如果有丸幫~轉生出黎會高dd
較容追上~起碼入攻魔c都易快d夠敏打先
我呢個只係比意見~官方唔一定會接納的!!!!!

作者: 童之重案    時間: 2012-6-4 21:26:25

幻乂魂 發表於 2012-6-4 21:22
其實你有冇睇返佢既回覆....
佢係到暗串緊d人....
佢都可以用返d好d既文字講返

比心果句啦
你係為新手定為自己?你自己先知啦

歡迎光臨 AGAMES 討論區 (http://61.244.113.49/) Powered by Discuz! X2