AGAMES 討論區

標題: 打王問題一事 希望官方可以重視 [打印本頁]

作者: 023023    時間: 2009-12-2 19:42:00     標題: 打王問題一事 希望官方可以重視

近一個月黎,天羽討論區都出現左不少關於搶王而不滿的話題。玩家們都各持己見,有人認為部份高等玩家過份獨食,迫使其他玩家無法於打王場地內生存;亦有人認為〝高等 強裝〞就是硬道理,殺人奪王就是他們的權利。

兩大陣型都無法得到共識,形成「高等玩家不肯讓步,低等玩家亦不肯罷休」的局面,整個討論板都充斥著罵戰的風波。遊戲玩家亦無法相處融洽,世頻又經常出現惡言相向的紛爭。

此問題久久未能平息, 玩家與玩家之間的紛爭不斷,希望官方能夠了解問題的嚴重性,亦歡迎各位玩家能在此提出意見, 讓玩家們達到雙贏的局面。

注: 請勿在此引起罵戰,多謝各位!:)

作者: SASA0234    時間: 2009-12-2 20:09:57

終於有個正常的post..
agree...官方應該正視問題...g m 唔好再偷懶...幫手反映

其實我地低lv人..唔係想同人對分d王..好多我地都打唔死..如邪, 100等..
我地只係想佢地唔好趕盡殺絕...連打個佛/烈都要殺...

我地打一只佛/烈, 都要用好多時間, 佢地大可食4~5隻其他勁boss, 何必要清場殺晒我地..?
作者: 023023    時間: 2009-12-2 20:13:15

就先由小弟提出一下意見:)

我認為要將問題解決就先要減低玩家人打人搶王o既機會減少, 有效方法可以係增設道具(不應輕易從

商城中取得), 可以供玩家一種保護狀態, 於80等地圖以上或比武場地能無視其他玩家的攻擊..咁做可以將

玩家之間o既競爭由大部份依賴力量變為加入其他因素,例如運氣和技術..始終搶王係一重額外獎勵,唔應

該令玩家過份依靠食王來升等或賺錢, 亦能避免食王的家玩長期地係同一組人,有效減少玩家紛爭之餘又不會

將高等玩家搶王的有利因素完全抹殺.

當然黎個意見亦有好多不足,希望大家能繼續提出心中o既意見:P

作者: 023023    時間: 2009-12-2 20:22:34

原帖由 SASA0234 於 2009-12-2 20:09 發表
終於有個正常的post..
agree...官方應該正視問題...g m 唔好再偷懶...幫手反映

其實我地低lv人..唔係想同人對分d王..好多我地都打唔死..如邪, 100等..
我地只係想佢地唔好趕盡殺絕...連打個佛/烈都要殺...

我地打 ...

對,而家o既打王系統有唔少o既不便..唔能夠完完全全將責任推比高等玩家.而家真係扼殺左低等玩家o既搶王機會,唔係話唔夠人用得多錢就唔好要求多多咁解,而係天羽團隊唔能夠顧及一下玩家o既需求
作者: 絕對強者    時間: 2009-12-2 20:22:59     標題: 回覆 樓主 023023 的帖子

娜娜狗同五鈴狗呼再吠呀 你地好煩 :lol
作者: SASA0234    時間: 2009-12-2 20:26:09

原帖由 023023 於 2009-12-2 20:13 發表

我認為要將問題解決就先要減低玩家人打人搶王o既機會減少, 有效方法可以係增設道具(不應輕易從

商城中取得), 可以供玩家一種保護狀態, 於80等地圖以上或比武場地能無視其他玩家的攻擊.. ...

我都覺得..高等玩家的確付出了許多$$去令自己d裝勁, 無可厚非, 佢地打得快..打到王係正常,
game都要靠依d人先有收入, 先維持.....

而家game冇的是平衡, 加開特別物品/屬性令玩家都有機會打下王, 我十分agree, 只是天羽hk ser的代理, 事事都要問tw ser, 恐怕難少少...

如果d活動(如星期5pk場boss),按天羽玩家等級人數分類, 將玩家分等級, 分時段去打怪, eg 7-8pm係60lv以下玩家進入, 8-9pm係61-100lv, 如此類推....咁樣就唔會出現..1xx lv的人殺 100lv下的玩家
作者: 023023    時間: 2009-12-2 20:26:39

原帖由 絕對強者 於 2009-12-2 20:22 發表
娜娜狗同五鈴狗呼再吠呀 你地好煩 :lol

本post意向係解決一下天羽而家出現o既問題, 而唔係話要支持邊派o既人士:)

注: 本人亦對以上兩位玩家不太熟悉,沒啥好感
作者: SASA0234    時間: 2009-12-2 20:29:39

原帖由 023023 於 2009-12-2 20:26 發表

本post意向係解決一下天羽而家出現o既問題, 而唔係話要支持邊派o既人士:)

注: 本人亦對以上兩位玩家不太熟悉,沒啥好感

本人亦對以上玩家抱中性態度...請不要再此回覆與post無關的言論
作者: 023023    時間: 2009-12-2 20:37:55

原帖由 SASA0234 於 2009-12-2 20:26 發表

我都覺得..高等玩家的確付出了許多$$去令自己d裝勁, 無可厚非, 佢地打得快..打到王係正常,
game都要靠依d人先有收入, 先維持.....

而家game冇的是平衡, 加開特別物品/屬性令玩家都有機會打下王, 我十分agree, 只 ...

分時段進行打王我都有諗過:) 係比武王係絕對能夠實行的..但其他形式就不能採用,始終不能將本來搶王激烈的氣氛都改成滿滿風王那樣
作者: 勤勞的企鵝    時間: 2009-12-2 20:45:26

只要可以解決絕對系官方的福氣:L
因為新手絕對系官方的新收入的來源。
初次之外,中可以令到老手可以交到更加多的FD
作者: SASA0234    時間: 2009-12-2 20:53:02

原帖由 023023 於 2009-12-2 20:37 發表

分時段進行打王我都有諗過:) 係比武王係絕對能夠實行的..但其他形式就不能採用,始終不能將本來搶王激烈的氣氛都改成滿滿風王那樣

滿滿風王係天羽一個好好的活動, 雖然要先付出55元, 但是有機會打到技書, 又一定可以打到王,
分等級等十分好 , 點解唔用同一個idea, 換做世界boss...

出d boss vip, 定時出d boss係不同的map, 咁唔同等級的玩家都打到.., 又不用搶...天羽又可以多點收入..
作者: 023023    時間: 2009-12-2 20:53:31

原帖由 勤勞的企鵝 於 2009-12-2 20:45 發表
只要可以解決絕對系官方的福氣:L
因為新手絕對系官方的新收入的來源。
初次之外,中可以令到老手可以交到更加多的FD

長遠來說, 讓新手玩家能參與其中當然係挽留佢地o既其中一個重要原因:lol

另外娃娃你o既鄉音問題真係愈黎愈嚴重c_a
作者: 023023    時間: 2009-12-2 21:02:52

原帖由 SASA0234 於 2009-12-2 20:53 發表

滿滿風王係天羽一個好好的活動, 雖然要先付出55元, 但是有機會打到技書, 又一定可以打到王,
分等級等十分好 , 點解唔用同一個idea, 換做世界boss...

出d boss vip, 定時出d boss係不同的map, 咁唔同等級的玩家都 ...

我意思係希望能解決問題之餘又不失原來打王的樂趣:) 當然滿滿風王真係一個唔錯o既活動黎:lol
作者: 我最型    時間: 2009-12-2 21:15:46

成日話低lv 無王打無王打,高lv食晒

王人人都有份搶 話咩打既時間有排打
你低d lv實係打耐d 高d lv實係打快d
就算將咩vip boss變世界boss咁 低lv 打咪又係一樣 高lv又係會快d
低lv食隻王就可以好快升lv 高lv 就好似未加過經咁

我想講 你地個個咪又係走去搶佛 又唔見有人留佛俾d 新手?

同埋基本上你80lv 打80lv王 根本唔成問題
你地成日搵埋d 60lv話搶唔到100黎講
作者: 023023    時間: 2009-12-2 21:22:44

原帖由 我最型 於 2009-12-2 21:15 發表
成日話低lv 無王打無王打,高lv食晒

王人人都有份搶 話咩打既時間有排打
你低d lv實係打耐d 高d lv實係打快d
就算將咩vip boss變世界boss咁 低lv 打咪又係一樣 高lv又係會快d
低lv食隻王就可以好快升lv 高lv 就好似 ...

問題所在唔係於低等玩家冇能力搶王就唔忿氣
唔通你覺得好似而家咁原封不動係一件好事?你要別人理解你o既同時你都應該先了解下新手,一入到黎唔係比boss打死,而係比玩家秒殺,想參與下都唔得..易地而處,如果你係一個新手發現隻game d人係咁打王o既,你會唔會繼續玩落去呢?玩家流失係一個嚴重問題,你應該要學下點樣學下凡事留一線,好讓大家日後好相見啦:)
作者: 我最型    時間: 2009-12-2 21:25:11

原帖由 023023 於 2009-12-2 21:22 發表

問題所在唔係於低等玩家冇能力搶王就唔忿氣
唔通你覺得好似而家咁原封不動係一件好事?你要別人理解你o既同時你都應該先了解下新手,一入到黎唔係比boss打死,而係比玩家秒殺,想參與下都唔得..易地而處,如果你係一個新 ...

我有個經歷 80lv 果陣日日俾人殺 咪又係照升 可以點姐
唔通俾人殺1,2下就話唔玩咩

星期5打王只是一個普通活動
一星期得一次 而1~日都有王打 果d仲係唔可以殺人..
作者: 心霜乂碎    時間: 2009-12-2 21:30:27

原帖由 023023 於 2009-12-2 20:13 發表

商城中取得), 可以供玩家一種保護狀態, 於80等地圖以上或比武場地能無視其他玩家的攻擊.. ...

hey~如果唔輕易由商城取得 仲有咩方法可以獲得此道具= =.?
同埋既然e樣野係無視其他玩家既攻擊 感不如gm將星期五活動唔好開係比武埸啦...

小弟個人睇法...
其實設有boss保護 e個諗法唔錯
(假設)可以係高過隻王30lv既 打boss既就唔扣
感樣既話 高lv依然可以食100 115  低lv既又可以提高搶到boss既機會
大家都有得升~感米winwin雙羸lor~
作者: 我最型    時間: 2009-12-2 21:32:35

原帖由 心霜乂碎 於 2009-12-2 21:30 發表

hey~如果唔輕易由商城取得 仲有咩方法可以獲得此道具= =.?
同埋既然e樣野係無視其他玩家既攻擊 感不如gm將星期五活動唔好開係比武埸啦...

小弟個人睇法...
(假設)可以係高過隻王30lv ...

咁如果有人149lv可以食咩王?
作者: SASA0234    時間: 2009-12-2 21:32:49

小弟個人睇法...

好呀..over lv就冇經or打王唔扣hp...咁自然唔會去搶..高有得打..低又有得打..好事..
作者: 023023    時間: 2009-12-2 21:36:00

小弟個人睇法...

從罰企中取得都唔錯吧~
你個個真係好問題:lol 其實係為左吸引大家發表意見先會諗左出黎,成效好似唔錯啵:lol 憑各個觀點搵出最受大眾歡迎o既方案,希望能夠比官方睇到:P
作者: 我最型    時間: 2009-12-2 21:38:01

原帖由 023023 於 2009-12-2 21:36 發表

從罰企中取得都唔錯吧~
你個個真係好問題:lol 其實係為左吸引大家發表意見先會諗左出黎,成效好似唔錯啵:lol 憑各個觀點搵出最受大眾歡迎o既方案,希望能夠比官方睇到:P ...

罰企拎咪仲輕易..隨機咁趺
成效好唔好就唔知
但要諗一個完美既方案唔係咁易
作者: 勤勞的企鵝    時間: 2009-12-2 21:44:49

原帖由 我最型 於 2009-12-2 21:38 發表

成效好唔好就唔知
沒人要完美:P
作者: 023023    時間: 2009-12-2 21:45:47

原帖由 我最型 於 2009-12-2 21:38 發表

成效好唔好就唔知

其實都有第個用途,可以防止埋掛機個陣比人打..
另外,將越等打王o既人作出的攻擊效果減半或者都係一個方法
作者: 我最型    時間: 2009-12-2 21:49:07

原帖由 023023 於 2009-12-2 21:45 發表

其實都有第個用途,可以防止埋掛機個陣比人打..<唔明

即係大家都係覺打王攻擊最大問題-.-
其實100以下既王都唔多血
咪又係keep名就有人幫你打
d人就算點拉都要打隻王先會出自己名 基本上唔驚無攻
作者: 勤勞的企鵝    時間: 2009-12-2 21:51:11

原帖由 我最型 於 2009-12-2 21:49 發表

最贊就是只要有攻擊到王的玩家在打死王之後都可以得到經驗就好
作者: 023023    時間: 2009-12-2 21:51:53

即係80等以上地圖推出一樣道具用黎維持一段時間唔受到玩家作出o既攻擊傷害
大家最想要o既係有得參與呢..話時話大家都好似開始有d離題
作者: 我最型    時間: 2009-12-2 21:52:32

原帖由 勤勞的企鵝 於 2009-12-2 21:51 發表
最贊就是只要有攻擊到王的玩家在打死王之後都可以得到經驗就好

如果咁咪好大獲 當隻王有1千萬經 我30lv黎hi 一下 又1千萬經-.-
作者: 勤勞的企鵝    時間: 2009-12-2 21:54:56

原帖由 我最型 於 2009-12-2 21:52 發表

如果咁咪好大獲 當隻王有1千萬經 我30lv黎hi 一下 又1千萬經-.-
點會- -
你吾知天羽有等級經驗限制嗎?
作者: 我最型    時間: 2009-12-2 21:55:45

原帖由 勤勞的企鵝 於 2009-12-2 21:54 發表
點會- -
你吾知天羽有等級經驗限制嗎?

即係咩
我就係知道經唔可以大過20億
作者: 023023    時間: 2009-12-2 21:57:24

即係大家都係覺打王攻擊最大問題-.-..

其實係希望高lv玩家唔好越等搶低等王,讓一讓步比其他人參與
作者: 勤勞的企鵝    時間: 2009-12-2 21:58:54

原帖由 我最型 於 2009-12-2 21:55 發表

即係咩
我就係知道經唔可以大過20億
30LV打40LV以上的東西就只有1經驗了,
你不知道嗎?
作者: 我最型    時間: 2009-12-2 21:59:48

原帖由 023023 於 2009-12-2 21:57 發表

其實係希望高lv玩家唔好越等搶低等王,讓一讓步比其他人參與

講就易 無咩人做到呢

就睇一隻佛就知有幾多唔岩lv既人去啦
作者: 我最型    時間: 2009-12-2 22:00:52

原帖由 勤勞的企鵝 於 2009-12-2 21:58 發表
30LV打40LV以上的東西就只有1經驗了,
你不知道嗎?

應用係打王到 唔通隻王 就只有相差10lv先有經-.-?
作者: 勤勞的企鵝    時間: 2009-12-2 22:16:02

原帖由 我最型 於 2009-12-2 22:00 發表

應用係打王到 唔通隻王 就只有相差10lv先有經-.-?
唔知呀。
我都吾系好明拒個設定,
你咁高LV去打波比都得1經驗,
1LV去打噬魂鳥都得1經驗
作者: 我最型    時間: 2009-12-2 22:17:56

原帖由 勤勞的企鵝 於 2009-12-2 22:16 發表
唔知呀。
我都吾系好明拒個設定,
你咁高LV去打波比都得1經驗,
1LV去打噬魂鳥都得1經驗

呢個係正常
lv差太遠丫嘛
但boss唔同的...
作者: 勤勞的企鵝    時間: 2009-12-2 22:18:43

原帖由 我最型 於 2009-12-2 22:17 發表

呢個係正常
lv差太遠丫嘛
但boss唔同的...
叫拒+埋BOSS入這個規定就得啦
作者: 我最型    時間: 2009-12-2 22:21:30

原帖由 勤勞的企鵝 於 2009-12-2 22:18 發表
叫拒+埋BOSS入這個規定就得啦

無可能吧我估
烈好似70lv..即係得60~80左右人先有經@@
作者: SASA0234    時間: 2009-12-2 23:05:16

原帖由 我最型 於 2009-12-2 22:21 發表

無可能吧我估
烈好似70lv..即係得60~80左右人先有經@@

睇天羽整唔整姐..
好多ONLINE GAME都係咁...同boss相差太多lv會得1/5經or少至..1經
作者: 我最型    時間: 2009-12-2 23:27:49

原帖由 SASA0234 於 2009-12-2 23:05 發表

睇天羽整唔整姐..
好多ONLINE GAME都係咁...同boss相差太多lv會得1/5經or少至..1經

天羽係區王到做左
世界boss可能差太遠啦d實力
作者: 心霜乂碎    時間: 2009-12-2 23:50:55

原帖由 023023 於 2009-12-2 21:45 發表

攻擊效果減半 可是沒有用的 因為就連武士大吸 扣隻王1 都會出個武士名
即係話出邊個名 唔關扣幾多事~
作者: 我最型    時間: 2009-12-3 01:12:01

原帖由 心霜乂碎 於 2009-12-2 23:50 發表

攻擊效果減半 可是沒有用的 因為就連武士大吸 扣隻王1 都會出個武士名
即係話出邊個名 唔關扣幾多事~

一向都話最緊要係個名
作者: joensr250    時間: 2009-12-3 02:06:07

如果改左高lv打冇經....佢地咪係會去搶....
因為你地搞到高lv果d冇得打..所以冇經都會去搶好過益人地!!...我估會發生呢d情況;P

P.S我係屬於低等果群:em800_82:
作者: SASA0234    時間: 2009-12-3 12:39:48

原帖由 joensr250 於 2009-12-3 02:06 發表
因為你地搞到高lv果d冇得打..所以冇經都會去搶好過益人地!!...我估會發生呢d情況;P

P.S我係屬於低等果群:em800_82: ...

咁如果高LV寧為玉碎, 都唔俾其他玩家得益...咁依個係佢地的品德問題,
但起碼天羽俾人知道佢係有正視個問題, 有心去改善
比什麼都不做好吧..?

你是低等的一族, 你應該都想天羽為我地爭取一下....所以不要想得太負面,
現在是希望天羽聽到我地的聲音..

作者: wongkingwai    時間: 2009-12-3 13:26:46

佢聽鬼到咩 =.= 我之前SD左個E-MAIL比ALTA~成個月都未覆...
作者: 心霜乂碎    時間: 2009-12-3 15:57:01

原帖由 joensr250 於 2009-12-3 02:06 發表

P.S我係屬於低等果群:em800_82: ...

我之前既意思係 高過boss30lv既人 打隻boss係無效
即係唔會出佢地名
..可能我之前表達得唔夠長盡..sor~~^^
作者: whoisgamki    時間: 2009-12-5 16:28:34

滿意:cheer:  有時打big f 剛到隻f就die了,鷹該限定咩LV打那D boss:eeeee: :em800_111:
作者: 千里    時間: 2009-12-8 16:43:12

其實大家係到講咁多野,都係打王有經ge物題.解決方法好簡單,取消打王有經驗,好似之前咁燒卷做任昇.
第2,gm把打王掉物品+以限制,呢點咪聽取我地ge意見lo,仲嘈咩呢?:o

歡迎光臨 AGAMES 討論區 (http://61.244.113.49/) Powered by Discuz! X2