AGAMES 討論區

標題: [見習記者] 美的化身 — 牡丹靈姬 [打印本頁]

作者: lamxdxd    時間: 2009-8-3 00:34:43     標題: [見習記者] 美的化身 — 牡丹靈姬

老實說,小記第一次訪問自己的好友,更是第一次做面對面訪問,感覺挺好啊!也十分感謝在場人士的合作,只是小記不太認真,要拍三次才成功,加上要同時訪問兩個人,壓力超大,小記十分抱歉。
  而且,早上要再做一次訪問,避免出錯,所以很累。不過可以聽到一些道理,小記覺得再辛苦也是值得!至於是哪兩個人呢?今天先講一個,她青春無敵,又稱「美的化身」的牡丹靈姬。

lamxdxd=小記,牡丹靈姬=牡丹

小記:好高興請來美的化身牡丹靈姬做這次訪問,丹丹你好!
牡丹:你好~~

小記:每次到AGAMES,你最先會瀏覽哪個版塊呢?
牡丹:當然是曙光吹水區了~然後會到Pandora的論壇專用帖

小記:你對AGAMES《美容版》有甚麼感覺?
牡丹:其實我沒有進入過這個版塊……沒甚麼好看似的

小記:你覺得AGAMES應該設立《會員自貼區》嗎?
牡丹:現在好多討論區都設有自貼區,目的是可以令其他玩家/會員認識對方以及加深印象~「會員自貼區」都可以設立,但一定要良性

小記:AGAMES有甚麼地方要改進?
牡丹:現在挺好啊~配套尚算完善^^

小記:你如何定義「美」?
牡丹:美,不是給自己的,而是要絕對性地得到別人認同,每年MISS HK都有很多個評審了。很多人問:外在美不及內在美?某程度上我不認同,世上每個人(男/女)都喜歡一些美麗的東西。如果一個女孩心地好,但頭油很多,多到臭的,眼屎鼻涕同時間流下,你是男生都不想接近她吧!對嗎?

小記:在你心目中,你的男友(馬龍)帥嗎?他有甚麼地方令你覺得他很帥/不帥呢?
牡丹:帥!要不,我怎會跟他走過5年?好多人都覺得他是一個小男人,永遠都聽我的指揮,但事實上,我才是小女人。他一直都是帶領我向前,有很多事和物,如果我沒有他,我不知道怎樣捱!每當我遇到不如意的事(學業、工作、家庭……)就算他講一句多幼稚的說話,我都已經覺得好滿足^^ 他令我愛上,就是我覺得他最帥的原因

小記:曙光哪一個女性髮型最美?而這個髮型最適合哪種顏色呢?
牡丹:當然是我的髮型吧,微曲、烏黑的短髮加上齊瀏海都很美。而顏色,可能我是個比較保守的人,我不太接受到金/綠/紅/淺紫……都是黑和深紫色最好,較順眼

小記:哪個場景最美?而這個場景有甚麼吸引你呢?
牡丹:草原是陪著我過得最開心的日子,當時我加入神奈不久,有很多團友的回憶,加上我很愛那條瀑布和彩虹,絕配的!

小記:你覺得你的另一半煩嗎?有例子嗎?
牡丹:煩與關心,我想我還未搞清楚……有時明知馬生只想關心的,但他的言行舉止又會令我感到很煩厭……發脾氣過後,才感到後悔。有時候,我工作上要應付大陸方面的同事,那裡的人做事訪法很爛,每日都令我火燒心,放工都只想跟馬生訴說一下怒火……他就會發揮「打爛沙盤問到篤」的精神,令你「更炆更興」

小記:跟馬生一起唱歌的感覺如何?
牡丹:他是一個很好的對手又是一個很好的伙伴

小記:多謝你接受小記的訪問,昨晚的短片,上傳完成後會給你看
牡丹:好~

最後送上當晚的訪問(錄音版):
[YOUTUBE]jChZkveTKCM[/YOUTUBE]

作者: 【夜牡丹】    時間: 2009-8-3 09:26:18

嘩.條片可以做咁cut左把聲出黎?
好神呀!
作者: 火少    時間: 2009-8-3 09:53:08

果2隻人郁都唔郁既= =
作者: lamxdxd    時間: 2009-8-3 12:15:41

原帖由 【夜牡丹】 於 2009-8-3 09:26 發表
嘩.條片可以做咁cut左把聲出黎?
好神呀!

我用Riva FLV Encoder將段片轉成mp3檔...
之後開movie maker整...再放上youtube
原帖由 火少 於 2009-8-3 09:53 發表
果2隻人郁都唔郁既= =

錄音版點解我要有埋畫........................?
youtube入面,有d人放歌我都好似我咁放.........
http://www.youtube.com/watch?v=8oGAZqZsGJU
作者: ~影~    時間: 2009-8-3 12:46:16

不過唔知點解
我覺得拎網上面既野 係真人講
有點怪~_~
作者: 乂無名乂    時間: 2009-8-3 15:26:38

淨係聽到狂笑...如果你係記者你會狂笑咩.\/.(唔係鬧人o丫)
基本上個記者訪問ok 既
作者: lamxdxd    時間: 2009-8-3 15:57:09

原帖由 乂無名乂 於 2009-8-3 15:26 發表
淨係聽到狂笑...如果你係記者你會狂笑咩.\/.(唔係鬧人o丫)
基本上個記者訪問ok 既

其實d笑聲唔只我一個

p.s不過我果陣都係度勁忍笑.....如果唔忍就大件事

作者: 阿蛋    時間: 2009-8-3 17:07:45

美之化身..點解有呢個卓號既??"
作者: 【夜牡丹】    時間: 2009-8-3 17:54:31

原帖由 lamxdxd 於 2009-8-3 15:57 發表

其實d笑聲唔只我一個

p.s不過我果陣都係度勁忍笑.....如果唔忍就大件事

第一次就係因為認唔住...玩大左!
作者: 疾乂風    時間: 2009-8-3 19:05:35

我想聽丹講呢段:如果一個女孩心地好,但頭油很多,多到臭的,眼屎鼻涕同時間流流下,你是男生都不想接近她吧!對嗎?
作者: 【夜牡丹】    時間: 2009-8-3 19:27:11

原帖由 疾乂風 於 2009-8-3 19:05 發表
我想聽丹講呢段:如果一個女孩心地好,但頭油很多,多到臭的,眼屎鼻涕同時間流流下,你是男生都不想接近她吧!對嗎?

有D補充:
美,不一定要漂亮/樣靚/身材正
美,可以只是乾淨/整潔/順眼/感覺舒服

以上只是比喻,每個人都不會喜愛感覺爛爆的人和事
但,內在美也不可忽視
一個女仔心地奇差,俾幾靚你都冇用
作者: 乂無名乂    時間: 2009-8-3 19:52:15

55牡丹講得o岩"" 點解忍唔住笑""
作者: 雪湘※﹏月    時間: 2009-8-4 00:52:52

笑死我;P
聽到有把男人聲:L
第一句:有排玩咑,,嘿哈,,,巴爸把,,,丫,,,嘿嘻,,打馬喇?!(唔知講咩-__-)
第二句:唔好再講丫.__.(個丫字走左音-3-)
第三句:冇做過丫?!我被屈喇-0-

作者: lamxdxd    時間: 2009-8-4 03:02:40

原帖由 阿蛋 於 2009-8-3 17:07 發表
美之化身..點解有呢個卓號既??"

依個...就要等丹丹答你...因為訪問之前既通知都有傾埋咩標題
作者: faatfaat522    時間: 2009-8-4 10:32:42

原帖由 lamxdxd 於 2009-8-4 03:02 發表

依個...就要等丹丹答你...因為訪問之前既通知都有傾埋咩標題

幾時到注定呀?我一定回佢呀=.=睇下佢講咩都好-0-
作者: 火少    時間: 2009-8-4 21:39:01     標題: 回覆 14樓 lamxdxd 的帖子

丹丹係美的化身,,
咁段天咪帥的化身-333-
作者: 大月    時間: 2009-8-4 22:34:44

真係好認真@____@" 錄埋音
lamlam係出色既designer+professional
作者: 【夜牡丹】    時間: 2009-8-4 22:54:57

訪問埋大月哥哥都好啵!!!
作者: 雪湘※﹏月    時間: 2009-8-5 00:30:49

原帖由 【夜牡丹】 於 2009-8-4 22:54 發表

訪問埋湘月妹妹都好啵!!!
作者: kennykin6280    時間: 2009-8-5 08:05:33

你講左好多個'咁' -w-
作者: 乂無名乂    時間: 2009-8-5 20:44:34

聽到有個BB仔笑聲咁O既 係咪我聽錯 好似係 3:56~4:00鐘到 應該錯
有BB仔 呀- 唔出奇o既 想證實下係咪我聽錯- -||
作者: 女女    時間: 2009-8-7 13:58:31

哈哈哈哈哈 lam呀
你知唔知上次你整個蛋糕 個段野 有人sd左你個樣比我 到e家仲係到
我想同你講低姐
雖然離題
作者: 乂無名乂    時間: 2009-8-7 19:46:50

我又要"= 講下笑ja"_= lam 答返 點解好似有bb仔聲
係lamlam飯局 第3:56~4:00有bb仔聲咁
作者: 我愛哈圭圭    時間: 2009-8-7 22:43:35

個把男人聱....
都幾好聽-,-(講真的)
作者: 【夜牡丹】    時間: 2009-8-8 10:26:50

回咁多位:
其實果把唔係bb聲,係lamlam小表妹的可愛笑聲~~
果日我地唱k帶埋佢小表妹去玩^^
作者: lamxdxd    時間: 2009-8-8 22:48:01

原帖由 乂無名乂 於 2009-8-5 20:44 發表
聽到有個BB仔笑聲咁O既 係咪我聽錯 好似係 3:56~4:00鐘到 應該錯
有BB仔 呀- 唔出奇o既 想證實下係咪我聽錯- -||

唔係bb聲,而係我表妹既聲
原帖由 kennykin6280 於 2009-8-5 08:05 發表
你講左好多個'咁' -w-

因為我真係好緊張
原帖由 雪湘※﹏月 於 2009-8-5 00:30 發表

訪問埋湘月妹妹都好啵!!!

有機會先...
原帖由 【夜牡丹】 於 2009-8-4 22:54 發表

幾日後訪問佢...我仲未諗到晒d問題
原帖由 火少 於 2009-8-4 21:39 發表
丹丹係美的化身,,
咁段天咪帥的化身-333-

可以咁講,不過做訪問都唔會用「帥的化身」
原帖由 faatfaat522 於 2009-8-4 10:32 發表

幾時到注定呀?我一定回佢呀=.=睇下佢講咩都好-0-

我印象中幾日後就係
原帖由 大月 於 2009-8-4 22:34 發表
真係好認真@____@" 錄埋音
lamlam係出色既designer+professional

其實係將段片轉格式..轉到得返聲冇畫

p.s岩岩落機..........
作者: 【夜牡丹】    時間: 2009-8-13 16:50:03

原帖由 我愛哈圭圭 於 2009-8-7 22:43 發表
個把男人聱....
都幾好聽-,-(講真的)

真係@0@??
老牛黎咖啵...
作者: 愛莫能助    時間: 2009-8-13 19:08:37

lam...真係勁,連錄音都有:em800_89:
作者: 我愛哈圭圭    時間: 2009-8-13 23:05:01     標題: 回覆 27樓 【夜牡丹】 的帖子

我本人覺得幾好-v+
成熟=man麻~~~
(真心的)
作者: 【夜牡丹】    時間: 2009-8-14 16:12:03

原帖由 我愛哈圭圭 於 2009-8-13 23:05 發表
我本人覺得幾好-v+
成熟=man麻~~~
(真心的)

我日日見住佢...都發掘唔到佢呢個優點TIM!!!
要多留意下先!
作者: 我愛哈圭圭    時間: 2009-8-14 18:28:22     標題: 回覆 30樓 【夜牡丹】 的帖子

要珍惜眼前人哦~~~
仲有佢把聱+埋"優雅的坐姿"
一定係個令仔!!!!!!!!!!!
你好有眼光呀~~~~~~~~~~~
作者: 【夜牡丹】    時間: 2009-8-14 22:54:03

原帖由 我愛哈圭圭 於 2009-8-14 18:28 發表
要珍惜眼前人哦~~~
仲有佢把聱+埋"優雅的坐姿"
一定係個令仔!!!!!!!!!!!
你好有眼光呀~~~~~~~~~~~

我當初同佢一齊果時,佢只是一個壞男孩

金毛,食煙...爛攤攤
作者: lamxdxd    時間: 2009-8-14 22:56:56

原帖由 【夜牡丹】 於 2009-8-14 22:54 發表

金毛,食煙...爛攤攤

其實佢金毛個樣係點樣@@?我想知=口=
作者: 我愛哈圭圭    時間: 2009-8-14 22:56:56     標題: 回覆 32樓 【夜牡丹】 的帖子

多數壞男孩=令仔bo
同埋佢e+乖咪得囉~~~~~~~~~~~~~~~~~
作者: ~兒兒~    時間: 2009-8-14 23:05:12

原帖由 【夜牡丹】 於 14-8-2009 22:54 發表

金毛,食煙...爛攤攤

唔讚同~
外表不可代表內心世界,正如廣告都有話:我頭髲長不=是飛仔
再講食煙只是某d人既其中一種喜好而已~
我好中肯講句:see人不可以貌取人,要相處耐左至知個人為人係點,俗語都話,路遙知馬力,日久
見人心!!如果以貌取人似乎太過武斷左......
作者: 【夜牡丹】    時間: 2009-8-15 00:15:39

原帖由 ~兒兒~ 於 2009-8-14 23:05 發表

唔讚同~
外表不可代表內心世界,正如廣告都有話:我頭髲長不=是飛仔
再講食煙只是某d人既其中一種喜好而已~
我好中肯講句:see人不可以貌取人,要相處耐左至知個人為人係點,俗語都話,路遙知馬力,日久
見人心!!如果以貌取人似 ...

霜兒咁激動@0@?
如果我真係以貌取人,就唔會跟佢5年^^
我只係想講:現在,他為了我改變了很多~
作者: ~兒兒~    時間: 2009-8-15 01:03:40

原帖由 【夜牡丹】 於 15-8-2009 00:15 發表

霜兒咁激動@0@?
如果我真係以貌取人,就唔會跟佢5年^^
我只係想講:現在,他為了我改變了很多~

我知丹丹你同馬生一齊都好耐囉@@我亦知丹丹唔係D咁既人,不過我見U講個幾句之後想
表達返自己小小SEE法JA...或者係我SEE漏左D野LA:) 如果我講錯左請你唔好怪-3-
作者: 【夜牡丹】    時間: 2009-8-15 01:06:22

原帖由 ~兒兒~ 於 2009-8-15 01:03 發表

我知丹丹你同馬生一齊都好耐囉@@我亦知丹丹唔係D咁既人,不過我見U講個幾句之後想
表達返自己小小SEE法JA...或者係我SEE漏左D野LA:) 如果我講錯左請你唔好怪-3- ...

哈~講D野俾你地知
其實5年前,我係對佢一見鍾情的^0^
(唔知佢會唔會上黎睇~;P )
作者: 馬龍    時間: 2009-8-15 01:16:12

睇左.......
:hug:
作者: 【夜牡丹】    時間: 2009-8-15 01:36:14

原帖由 馬龍 於 2009-8-15 01:16 發表
睇左.......
:hug:

你岩岩打黎又話訓!?
呃我!!!!!!!:machine:
作者: 我愛哈圭圭    時間: 2009-8-16 10:05:45     標題: 回覆 38樓 【夜牡丹】 的帖子

由此可見...
就算係金毛都好令仔XD
難得你對佢一見鍾情
泥世抱住佢過啦!!!!!!!!
作者: 【夜牡丹】    時間: 2009-8-16 11:02:42

原帖由 我愛哈圭圭 於 2009-8-16 10:05 發表
由此可見...
就算係金毛都好令仔XD
難得你對佢一見鍾情
泥世抱住佢過啦!!!!!!!!

下=-=
抱住佢...會澤死我!!
作者: 我愛哈圭圭    時間: 2009-8-16 23:19:28

比佢見到佢會hurt的-,-:Q :Q

歡迎光臨 AGAMES 討論區 (http://61.244.113.49/) Powered by Discuz! X2