AGAMES 討論區

標題: 本人就「曙光攻略區」「離題事件」的意見 [打印本頁]

作者: dingdong    時間: 2009-4-1 17:59:01     標題: 本人就「曙光攻略區」「離題事件」的意見

本人應曙光總版主godzilla的請求下,希望就最近在「曙光攻略區」發生的「離題事件」,嘗試為各會員作出合理判斷,冀望各位以客觀理性的態度討論本版兩位副版主的處事方法,避免意氣用事,不要將遊戲內之糾紛和恩怨帶入論壇,凡事以客觀證據為先,並以曙光版會員整體利益出發,尊重每一位會員的權利,建立「對事不對人」的良好討論氣氛。

請各位注意,版主的第一個職責,是按照版規維持討論區秩序,保障每一位會員的發言權利。版主擁有使用論壇各項處分工具的權力,但使用上必須公平公正,不可偏私。另一方面,版主不單純是論壇的扣分者、警告者、刪帖者,他們的另一個職責,是要促進討論區的融洽討論氣氛,與會員建立良好的溝通方式,以得到會員的支持和擁護。

本人明白,兩位副版主亦是普通人,和各位會員年紀相若,一樣有自己的缺點,未必可以完美地滿足以上版主的所有要求,在各方面仍有改善的空間。重要的是,他們有為各位會員服務的精神,願意犧牲自己的私人時間,為各位會員維持論壇的秩序;他們的處事方法縱有不完美或值得商榷的地方,但他們的付出,值得各位會員先加以體諒,繼而理性地提出討論,對論壇的版規設定或對版主執行版規的呎度,提出討論和改善的意見。

就各會員對兩位副版主的指控,本人提出以下的意見:

(1) 綜合黎講咩職最勁??
以上帖子由98樓開始一共5個會員及15個帖子共75積分及75A幣被扣,扣分理由主要是討論離題。本人的判斷,是該等帖子的確已是離題,98樓說的,已經不是關於曙光職業,而是會員自己的私人對話。之後的發言,亦已借題發揮,對版主扣分不滿作出揶揄挑釁。本人認為,版主因會員討論離題而按版規扣分,在理據上是合法,然而,版主在做決定時,未能好好考慮會員的動機和情緒反應。版主應該了解,不斷對相同會員就相同主題重覆扣分,未必是最好的解決方法,會員在受刺激下,可能會作出非理性的行為,令版主和會員雙雙陷入惡性循環、互相報復的僵局。

(2) 大家請睇(綜合黎講咩職最勁??)呢個貼既最後一版
以上帖子作者為會員「注定B」,在「曙光攻略區」內發出,已被版主所刪,刪帖理由是帖子與曙光主題無關。本人翻查刪帖紀錄,以下為帖子原文:

大家請睇(綜合黎講咩職最勁??)呢個貼既最後一版
個BE仲口口聲聲話(請勿再離題! 請就著本主題:咩職業最勁 來作出討論)
但系我肯定佢最尾果版自己離曬大題咯!..點解睇唔到有扣分呢樣野既..我地離題就扣5分..版主離題冇事咖? 請版主向大家交代下呢件事吧..唔該

以上帖子,明顯是針對 (1) 的帖子發出,內容亦明顯與「曙光攻略區」主題無關,版主依版規處理,刪帖可以是其中一種合法手段。本人認為,刪帖做法雖然亦是合法,而帖子針對的亦不是該版主,不過,刪帖本身的動作,容易被會員質疑是濫用職權消滅證據,同時,帖子本身被刪了,沒有了證據,版主要與會員爭辯時,便會處於下風,尤其是所刪帖子是關於敏感討論內容時。版主其實無需刪帖,比較好的方法,是關帖、或屏閉帖子,或把帖子移到合適討論版(如吹水區、投訴區等),有關證據便可以保留下來。

(3) 給黑色寧靜的貼!
以上帖子關於 (2) ,版主其實可以按以上理據反駁,不過帖子已被刪了,反駁無從,版主變得非常被動。之後,此帖被令一個版主關了,理由是「嚴禁任何中傷他人,有煽動成份之主題」。本人的意見,是該帖子內容確有人身攻擊成份,例如:

人地三五成群 成堆弱能
擺明串d版主~扣我分丫笨~~~

而家仲邊有公正既板主嫁=.="
我連貼都俾人扣分啦=.=仲要2個貼講既野都唔同~照俾小be扣=.=
成班都不q知所謂=.=

版主依版規關帖,保留證據,亦是合理合法。在此帖子中,版主對於他本人的人身攻擊,表現克制,沒有罵戰,亦沒有扣分,至於他的回應是在該帖被關之後,亦屬可以接受。

(4) 中國人既古語真係無錯!
會員在1樓指控版主官官相衛,縱觀以上 (2) 和 (3) 的分析,除了 (2) 刪帖動作容易引起誤會以外,(2) 和 (3) 都是版主的合法處理方式,針對會員的違規行為作出處理。對於違規帖子,應該是由版主當事人處理,或是由另一個版主代勞,都不是重點,重點是該帖子是否違規,是違規的話,由哪一個版主處理都是合法。

(5) 中國人既古語真係無錯!
會員在1樓指控版主沒有處理2009年1月30日會員連帖違規動作,質疑是版主包庇自己團的朋友。查實該版主正式上任日期為2009年2月2日,試用期3個月,可由該版主的委任書上得到證明。2009年1月30日會員的帖子,不在他的負責範圍。本人認為會員的這個指控無效。

(6) 中國人既古語真係無錯!
會員在23樓指控版主在(1) 之 92樓, 94樓 離題,本人意見是,該2個帖子內容是回覆╱延續上一篇會員帖子的內容,而不是發表一個新意見。上一篇沒有離題,延續上一篇的內容當然也沒有離題了。本人認為會員的這個指控無效。

(7)  中國人既古語真係無錯!
會員在31樓指控版主在違規帖子飛主流炸人沒扣樓主分,反而扣回覆會員積分。這個帖子其實樓主亦有同時被扣分(見下圖),只不過給屏蔽了後,便看不到扣分情況(4月2日按:這問題已修正好了)。這個指控明顯是誤會,指控無效。

[attach]530[/attach]

(8) 中國人既古語真係無錯!
會員在102樓指控 (1) 之 95樓 (見下) 離題而版主沒有扣分,本人的意見是,這個帖子有輕微離題,屬於灰色地帶,可扣可不扣,加上該會員在改主題只發了這一個帖子,沒有再違規,亦相信不是惡意攪事,版主可運用酌情權加以處理。當然,如果該會員連續發表類似的灰色地帶帖子,版主應該加以制止。本人認為會員的這個指控有效,不過可以運用酌情權。

U地個個彈開 = =+
我最勁XD

(9) 中國人既古語真係無錯!
會員在141樓指控帖子「打工仔七言[絕]詩 [轉帖]加多左幾個 54 ~ 56樓」連回,「七言[絕]詩 [轉帖] 3 ~ 4樓」連回而版主沒有扣分。本人的意見是,該幾個帖子確實是連回亦沒有被扣分,不過,曙光的吹水版是無分區,會員無從呃帖,所以版主在該版執行版規會比較寬鬆,亦無可厚非,重點是公平,寬鬆的執法方式亦要所有會員一致。本人認為會員的這個指控有效,不過無分區的執行版規可以寬鬆一點亦無妨。大家對無分區的寬鬆程度,其實可以和版主討論一下,以免大家產生誤會。

(10) 中國人既古語真係無錯!
會員在154樓指控版主在「[洗]禮......」無故扣分,該版是「曙光發洩區」,是無分區,本人同意執行版規上,可以寬鬆一點。至於是次處分原因是「嚴禁引起罵戰」,本人看過原文,認為會員當時未必是蓄意引起罵戰,我認為會員的這個指控有商榷餘地。由於在論壇引起罵戰是嚴重違規,版主對可能引起罵戰的發言,標準上應該要與會員釐清一下,以免令會員有所誤會,亦可令會員明白有關界線。

大致上,有關是次「離題事件」引起的爭辯,會員所提出的證據是上述10個指控。當中,有效的指控是8, 9, 10,其中 8, 9 的指控可以有酌情權,10的指控可以由曙光總版主作進一步研究。

所謂「冰封三呎,非一日之寒」,以上會員對兩位副版主的不滿,亦不是單單這幾星期的事。本人希望兩位副版主能夠檢討一下,積極改善與會員之間的關係。本人就此事有以下建議:

1. 總版主如副版主共同檢討目前曙光版的處分制度,對各項違規行為,以嚴重程度加以分類,處分盡量以寬容靈活的方式進行,多與會員溝通,避免以扣分作為唯一的懲罰方法。

2. 對於某些熱門的違規行為,例如:離題、重帖、引起罵戰等等,版主應該定下處分標準,統一各版主的執法呎度,並與會員好好溝通,設定大家都可以接受的準則。

3. 版主可考慮設立曙光投訴區,會員可投訴自己受到不合理處分,經總版主審理後屬實,處分可以取消。(4月2日按:曙光投訴區已經設好,會員可利用這個機制上訴)

4. 在無分區內,執行版規上可以較為寬鬆,由於會員不可以呃積分及論壇幣,故有關呃帖的處分,可以酌情地加以放寬,並與會員作出溝通。

5. 由於曙光遊戲內各團的競爭劇烈,為避免版主受到質疑偏袒自己團員,所有申請版主的會員,必須先離開自己的團,以示公正。

6. 版主職責不單單是維持秩序,亦有職責帶動討論區的融洽氣氛,故版主取了扣分以外,亦要對有貢獻的會員加以獎勵,並積極與會員友善溝通,建立良好互相尊重關係。

希望以上能夠幫助會員與版主重新建立溝通和互信關係,如各位對以上有疑問和建議,歡迎提出討論。
作者: *緋雪夜*    時間: 2009-4-1 18:09:48

壇主講咁多廢話講到尾都係想幫住d版主ja:no:
作者: 和!!!    時間: 2009-4-1 18:11:08

係冰封三呎,非一日之寒...唔係冰封一呎,非一日之寒
作者: *緋雪夜*    時間: 2009-4-1 18:15:09

仲有~呀壇主~
你講緊(1)個度第95樓個豬XDD已經開始離題啦~
同埋最神奇係~過左幾日後我地知個小Be同埋個曲奇仔~相愛個時之後先開始扣分
@@?
你又有冇解釋到呀?唔會一個男人比人叉到潛曬水要自己個女人出黎幫手掛,~係唔係男人黎架?咁無能:thumb:

仲有~壇主你講咁多廢話,不如你直接d講下你d馬仔點錯啦~唔係只會愈講愈衰~愈多人怨
作者: 段天    時間: 2009-4-1 18:30:22

係你話規舉無分就唔洗扣- -? 甘叫公平? 甘其他人狂連啦! 洗理你地? 什麼叫公平?
同埋 你可以話有人指我地堆人無部"同團" 但係 個2位板主係大家都知同團 不是官官相衛是什麼? 仲有 我地要既係合理既解釋! 唔係要你D板規 要板規我地自己搵就夠了! 同埋 我係要個2位板主親自出黎講返呢件事 佢地有乜動機!

拿 我有例子!吹水區版規明明寫明「同一個帖子內不可以連續回帖,連帖會被刪除。」
但叮噹兄你又話「本人的意見是,該幾個帖子確實是連回亦沒有被扣分,不過,曙光的吹水版是無分區,會員無從呃帖,所以版主在該版執行版規會比較寬鬆,亦無可厚非,重點是公平,寬鬆的執法方式亦要所有會員一致。本人認為會員的這個指控有效,不過無分區的執行版規可以寬鬆一點亦無妨。」!!

甘唔係咩都你地講晒? 呢個係論壇黎架?神又係你 鬼又係你啦!

版主係義務工作我地都知! 但係義務唔代表可以打橫黎! 佢接受唔到會員既評論自己會唔撈!
佢有冇話頂唔順呀?  一切野都係你假設 你差唔多每段回應都係"本人意見" 但你有冇諗過我地會員想要既答覆唔係呢D!我依家都有點懷疑你既辨事同理解能力

作者: CDD    時間: 2009-4-1 18:40:22

13. 請不要計較論壇給了你多少權力,請先計較一下你如何能夠運用自己最大的權力,來為論壇的朋友們更好地服務。

04. 誠懇地承認自己的錯誤和不足,比起死不認錯,更能突顯你的操守和品德。
05. 不要以為強制手段可以解決一切,動之以情、曉之以理才是最好的解決方法。
07. 制定了規則,就應該從自己開始嚴格遵守,然後公正地執行。
08. 從未得罪過人的版主,不見得就一定是個好版主,有作為就必須先承受壓力。
09. 切記不要參與罵戰,金錢、時間、精力都比你多的人多的是。

對版主之基本要求:
4. 清晰了解壇規及版規,有良好判斷能力
5. 發言中肯理性、處事公平公正
6. 發言有禮貌,尊重版友,不與版友罵戰
7. 獲所屬版友支持

以上又如何???;P
請問lam又為咩比人炒??
現任版主又會唔會離團?;P
作者: 段天    時間: 2009-4-1 18:42:44     標題: 叮噹版主!係你同我玩捉字的!

如何同曙光online無關?? 我地一直討論緊"曙光online既人物" 黑色乜乜佢應該係話與曙光攻略區無關!
識唔識做版主?  定係佢只識跟版規copy之後貼上? 甘既版主有能力嗎?
同埋 佢明知"del" post係會引起其他會員誤會!就唔應該甘做 甘係咪引起罵戰呀? 引起我地對佢既不滿
係咪佢攪亂個論壇呀? 叮噹兄!
作者: 【夜牡丹】    時間: 2009-4-1 18:57:31

原帖由 dingdong 於 2009-4-1 17:59 發表
本人應曙光總版主godzilla的請求下,希望就最近在「曙光攻略區」發生的「離題事件」,嘗試為各會員作出合理判斷,冀望各位以客觀理性的態度討論本版兩位副版主的處事方法,避免意氣用事,不要將遊戲內之糾紛和恩怨帶入論壇,凡事 ...

叮噹!
你根本一開頭呢個引言都已經係有先入為主既意思

我地講仲咩可以講?

宜家你講一句:2位見習版主有冇錯?
如果有錯,點解仲俾佢地2個在職?
一係你大聲D講2個字:冇錯
唔使係到打咁大段野囉!
作者: *緋雪夜*    時間: 2009-4-1 19:01:15

原帖由 【夜牡丹】 於 2009-4-1 18:57 發表

叮噹!
你根本一開頭呢個引言都已經係有先入為主既意思

我地講仲咩可以講?

宜家你講一句:2位見習版主有冇錯?
如果有錯,點解仲俾佢地2個在職?
一係你大聲D講2個字:冇錯
唔使係到打咁大段野囉! ...

佢打咁大段野由始至終都係幫住版主個邊~
同埋佢狂話我地乜乜,又唔見佢話佢d手下咩咩咁
仲要扮曬好成熟處事~大公無私咁~想笑死人ma
真係公正:thumb:
睇到火都黎
作者: 拉帝亞斯    時間: 2009-4-1 19:03:39

哎呀 哎呀 ~ 今次到管理員保護版主拿 ? "
佢地一個月裹面都做到錦 管理員竟然覺得佢地做得岩b0
即係話d版主亂扣分 亂刪p0都得啦 "
真係好耶囉 ~
咦 !? 錦版主用e d工具黎欺壓我地b0
錦e個做法都岩  
錦我地吹水都扣分啦 即係話唔比人吹水 ?
錦點解出面寫吹水區牙 ?? 吹水都扣分b0
管理員 你d做法就等於古代錦
d官用權欺壓百姓 而皇帝呢就唔理班官做咩錦唷 ~
你e個做法都幾好耶牙 好鬼佩服你:time: :time:
作者: 【夜牡丹】    時間: 2009-4-1 19:04:54

原帖由 *緋雪夜* 於 2009-4-1 19:01 發表

佢打咁大段野由始至終都係幫住版主個邊~
同埋佢狂話我地乜乜,又唔見佢話佢d手下咩咩咁
仲要扮曬好成熟處事~大公無私咁~想笑死人ma
真係公正:thumb:
睇到火都黎 ...

咪係囉,先入為主,官官相衛!!
叮噹,你搞好你內部D野先開個咁好笑既POST啦!!

你連內部既野都未搞得掂,笑大人個口咩壇主!

作者: 段天    時間: 2009-4-1 19:06:29

佢地根本就係你話我岩我話返你岩 完全無反思!

作者: 拉帝亞斯    時間: 2009-4-1 19:09:57

佢地班版主最識講 會要人交代架啦
佢地所講ge公平公正公開呢
「我會要佢地交代」← 叫公平公正公開 ? 好似叫公平公正唔公開b0
我認為 ↑ 得個講 其實冇處理過
依假可以叫 不公平不公正不公開啦 真好耶 :time: :time:
作者: 【夜牡丹】    時間: 2009-4-1 19:11:41

原帖由 段天 於 2009-4-1 19:06 發表
回緊 等等

天兒係我地咁執著既壇主POST離題?
因住封你IP呀!!
(執著當然係指處事態度啦,係人都知我地既壇主出名夠公正,公平,公開!!)
作者: 拉帝亞斯    時間: 2009-4-1 19:14:52

原帖由 【夜牡丹】 於 2009-4-1 19:11 發表

天兒係我地咁執著既壇主POST離題?
因住封你IP呀!!
(執著當然係指處事態度啦,係人都知我地既壇主出名夠公正,公平,公開!!)

依假改左啦 0口0 佢口講 公平公正公開 0口0
心講 不公平不公正不公開 0口0
佢起到好有處事態度 一陣就會唔理 0口0 寫個服字比佢
作者: 段天    時間: 2009-4-1 19:17:42

佢地有理地封我ip我受! 無理地封只會引起其他人既不滿!
佢封我屋企1個 我去網吧! 去其他人屋企再開 那可以點?? 始終都要解決呢個問題!
作者: 【夜牡丹】    時間: 2009-4-1 19:17:56

原帖由 拉帝亞斯 於 2009-4-1 19:14 發表

依假改左啦 0口0 佢口講 公平公正公開 0口0
心講 不公平不公正不公開 0口0
佢起到好有處事態度 一陣就會唔理 0口0 寫個服字比佢

係呀,睇佢一開POST就係威係勢打咁大段野!
唔好話我話,佢之後打落一路都唔會再回CM!!

好!我地開個盤
賭一下我地咁公平公正公開既叮噹壇主會唔會再回佢呢個POST!!
作者: 靚仔99    時間: 2009-4-1 19:19:46

路過~~~~~~XD
作者: ~兒兒~    時間: 2009-4-1 19:26:21

引用:
U地個個彈開 = =+
我最勁XD

單就呢句野,我鬼知佢乜水呀? 佢係人定鬼我都唔知啵;P (對事不對人)咁都叫唔離題,仲話咩灰色地帶=口=

一句講到尾,偏幫成咁,好出面下啵:thumb:

ps: me呢家唔得閒,夜d至上,暫時出住咁多先....

作者: 【夜牡丹】    時間: 2009-4-1 19:36:05

原帖由 注定B 於 2009-4-1 19:32 發表
估唔到呢位呀伯講埋一大堆廢話...不如你叫返果2位版主出交代吧,,,我唔多明你想講咩///你既表達能力有問題?9吾搭8...吾好同我講..你果堆廢話用來交代事件的;P ...

要出黎就一早出左啦!
使咩係到呢個保果個丫!

叮噹只係識口口聲聲講我地D不是
又唔見佢講一句管理層既過失?

都係果句,搞掂你內部D野先啦!公平公正公開!
作者: 段天    時間: 2009-4-1 19:38:37

佢永遠唔識儉討 只識搵會員黎咬 試問一個高層版主都做到甘 點帶領佢D見習版主!
作者: 【夜牡丹】    時間: 2009-4-1 19:40:29

原帖由 段天 於 2009-4-1 19:38 發表
佢永遠唔識儉討 只識搵會員黎咬 試問一個高層版主都做到甘 點帶領佢D見習版主!

E?!
呢D係咪叫『上樑不正下樑歪』
作者: 長風傲天    時間: 2009-4-1 19:40:53

古語有云:
無咁大個頭唔好帶咁大頂帽
無咁大個口唔好含咁大碌(不雅用詞)
(我冇講粗口呀)
無番咁上下品德
就咪同我做版主吧>.<
戈兩位版主下台吧
作者: 我玩曬    時間: 2009-4-1 19:50:29

綜合黎講咩職最勁??
95樓回應...點解5扣分?!

2. 對於某些熱門的違規行為,例如:離題、重帖、引起罵戰等等,版主應該定下處分標準,統一各版主的執法呎度,並與會員好好溝通,設定大家都可以接受的準則。
我地開貼討論  版主都5入黎  要我地如何同版主佢地溝通?!
3. 版主可考慮設立曙光投訴區,會員可投訴自己受到不合理處分,經總版主審理後屬實,處分可以取消。
一定要  5設ge話  2個副版主  咁咪威曬  成個區都大把人不滿佢地ge做法
5. 由於曙光遊戲內各團的競爭劇烈,為避免版主受到質疑偏袒自己團員,所有申請版主的會員,必須先離開自己的團,以示公正。
走左自己個團  呢隻game仲可以點玩  呢隻game係玩團同埋團 之間ge野  為左做版主就離團  點玩先!?
就算離開左個團  都5代表同之前ge團員 好友  畫清曬界線  一筆勾消!!
6. 版主職責不單單是維持秩序,亦有職責帶動討論區的融洽氣氛,故版主取了扣分以外,亦要對有貢獻的會員加以獎勵,並積極與會員友善溝通,建立良好互相尊重關係。
2位副版主  原全冇做過呢d野  除左哥斯拉之外

呢d就係我ge意見

作者: 心亂如茶`    時間: 2009-4-1 19:57:02

叮噹下台!
黑色下台!
小be收皮!
作者: 水之青龍    時間: 2009-4-1 20:07:27

原帖由 心亂如茶` 於 2009-4-1 19:57 發表
叮噹下台!
黑色下台!
小be收皮!

非常讚成!
作者: 【夜牡丹】    時間: 2009-4-1 20:23:04

我想問...叮噹
開左咁多個POINT出黎,冇一個有足夠少少既處理方法既?
係你表達能力有問題?

(1) 綜合黎講咩職最勁??
你講到:本人認為,版主因會員討論離題而按版規扣分,在理據上是合法,然而,版主在做決定時,未能好好考慮會員的動機和情緒反應。
最後,你呢個POINT都冇去講清楚黠解決件事囉,用一句『令版主和會員雙雙陷入惡性循環、互相報復的僵局』作結尾,想點?

(2) 大家請睇(綜合黎講咩職最勁??)呢個貼既最後一版
你又講到:同時,帖子本身被刪了,沒有了證據,版主要與會員爭辯時,便會處於下風
處於下風?討論有分上風下風咩?
你宜家呢句我足夠理由覺得你用職權黎欺壓我地壇眾囉!
強烈要求你向我地作出道歉!

(3) 給黑色寧靜的貼!
你果句:版主變得非常被動
如果唔係2位見習版主所作出既事,惹起民憤?!
佢地2位亦唔會咁平靜囉!(可能係唔敢講咁多野)而呢個POST都唔會出現!
喂,你都係高知識水平份子,大學畢業(聽人講,我就真係一D都唔覺)
好清楚明白咩叫『食得咸魚抵得渴』囉!

(4) 中國人既古語真係無錯!
你話:除了 (2) 刪帖動作容易引起誤會以外
誤會?什麼誤會呀?大家有眼見啦!!
錯就要認啦唔該,呢D叫誤會?
係人都見到BE版主係2個連帖之後講野,又冇扣人分囉!
你讀完大學都唔識咩叫『誤會』呀?

(5) 中國人既古語真係無錯!
你話:試用期3個月
先唔好理佢呢個指控,咁其他呢?又冇效呀?唔見你做野既?
不如你大聲D講:我係壇主,我話事!

(7)  中國人既古語真係無錯!
『(本人會研究改進方法)』
岩呀,呢D咪你地黑箱作業既處事態度囉
查證事件,研究改進?一係你俾個時限黎啦!我地聽都唔只十次
你咁講,研究到你死果日都得咖啦!宜家大家係到玩鬥長命呀?

(8) 中國人既古語真係無錯!
可扣可不扣?酌情權?
岩啦!對同團對FD就用!唔係既就一律照殺!!
我真係睇唔到佢對另一D同樣情況用酌情權囉!你解釋丫!

(9) 中國人既古語真係無錯!
你話:本人的意見是,該幾個帖子確實是連回亦沒有被扣分,不過,曙光的吹水版是無分區,會員無從呃帖,所以版主在該版執行版規會比較寬鬆,亦無可厚非,重點是公平
公平?由你講呀?公信力爭D囉!

你唔知就當冇件事,都算!
睇到又當睇唔到?又話咩產生誤會?
比較寬鬆?會員無從呃帖?
咁2位見習又多次係吹水版多次扣人分?

『希望以上能夠幫助會員與版主重新建立溝通和互信關係,如各位對以上有疑問和建議,歡迎提出討論。』
拿!係你話歡迎提出討論!

宜家我就仔細咁向你呢個POST既每一個POINT作出我既疑問
請你於呢二十四小時內遂一回答我,若不,則証明你無能!
(你身為壇主!唔好話我知你一日都唔上黎一次)

我們則會強烈要求閣下作出道歉及撤銷2位見習版主『笨BE及黑色寧靜』的一切職權!
作者: 我玩曬    時間: 2009-4-1 21:05:57

原帖由 心亂如茶` 於 2009-4-1 19:57 發表
叮噹下台!
黑色下台!
小be收皮!

下左台  你想玩呢個壇都冇得玩..
作者: 我玩曬    時間: 2009-4-1 22:15:27

原帖由 注定B 於 2009-4-1 22:14 發表
以上版主收擋吧;P  我好肯定冇人服你地處事得手法!
自己下台吧!廢物! 廢物!! 廢物!!!

2個版主  換得啦...

一係我舌低d  做埋佢:em800_52:
作者: 拉帝亞斯    時間: 2009-4-1 22:27:28

原帖由 我玩曬 於 2009-4-1 22:15 發表

太舌啦 0口0 依假連人都冇啦 0口0
真好耶 " 可以講同流合污啦 0口0 " ← 話緊管理員
作者: 心霜乂碎    時間: 2009-4-1 22:38:23

哈哈 官字2把口~我地每人得一把口~so點夠佢黎
作者: 心霜乂碎    時間: 2009-4-1 22:48:36

原帖由 dingdong 於 2009-4-1 17:59 發表
本人應曙光總版主godzilla的請求下,希望就最近在「曙光攻略區」發生的「離題事件」,嘗試為各會員作出合理判斷,冀望各位以客觀理性的態度討論本版兩位副版主的處事方法,避免意氣用事,不要將遊戲內之糾紛和恩怨帶入論壇,凡事 ...

所謂「冰封一呎,非一日之寒」,以上會員對兩位副版主的不滿,亦不是單單這幾星期的事。本人希望兩位副版主能夠檢討一下,積極改善與會員之間的關係。本人就此事有以下建議

1. 總版主如副版主共同檢討目前曙光版的處分制度,對各項違規行為,以嚴重程度加以分類,處分盡量以寬容靈活的方式進行,多與會員溝通,避免以扣分作為唯一的懲罰方法。

3. 版主可考慮設立曙光投訴區,會員可投訴自己受到不合理處分,經總版主審理後屬實,處分可以取消。

4. 在無分區內,執行版規上可以較為寬鬆,由於會員不可以呃積分及論壇幣,故有關呃帖的處分,可以酌情地加以放寬,並與會員作出溝通。

希望以上能夠幫助會員與版主重新建立溝通和互信關係,如各位對以上有疑問和建議,歡迎提出討論。
壇主有冇玩曙光架=.=?感做板主米好蝕底?冇得同自己既團友一齊!!你又有冇諗到板主既感受尼!!?
然而,你有你道理,我有我道理~不過我覺得E條冇咩用~要幫既可以係朋友....
即係話 如果要偏袒唔一定會係團友性
可以係朋友性 
親人性等...
所以我覺得第5條的建議根本冇用==~
令外~請問我個D分有冇得+番!!?
154樓!!!洗禮PO~

作者: 晴月    時間: 2009-4-1 22:48:49

到了現在,我依然最想問一問dingdong,關於你回覆段天對版主的投訴
是否有會員向你報告段天和注定是同團,你便不需要去求證,就可以隨便回覆?
作者: 心霜乂碎    時間: 2009-4-1 22:50:19

原帖由 我玩曬 於 2009-4-1 22:15 發表

你話換就換咩
官字2把口丫==!做定功課〔==寫定投訴信再講野-=-V
作者: 【夜牡丹】    時間: 2009-4-1 22:50:59

原帖由 心霜乂碎 於 2009-4-1 22:38 發表
哈哈 官字2把口~我地每人得一把口~so點夠佢黎

叮噹一把口都夠照起晒佢地啦!
我地咁多個人佢有理過我地咩?
為左果幾個版主,而失晒成壇人既信心!
佢數口好差囉!
估唔到自:神奈。桃園。夜血。非主<來自同團(唔識中文)
佢連數都唔多識計=口=""
作者: 心霜乂碎    時間: 2009-4-1 23:03:44

我雙煞的==!xddddd
作者: 吹水仔    時間: 2009-4-1 23:06:40

路過...不想參與此事.
但2位副版主所做的"好事"
在下也和各位一樣認同呢...
作者: 心霜乂碎    時間: 2009-4-1 23:08:52

=.=本人對笨be冇咩野==但那黑色寧靜扣我分==不爽!!!!屈機==!
作者: 聲聲    時間: 2009-4-2 06:50:44     標題: 比我搵到D新罪証= =+

事先聲明,我是對事不對人的

http://www.agames.com.hk/viewthread.php?tid=21390&extra=page%3D1&page=1

點解
4樓 "be 你唔玩曙光啦?放正身既" ,
7樓 "=0=放棄曙光la ?  問埋+定性有咩用" ,
8樓 "不嬲都放棄-_-!!!
定....+魔防同埋冇咁易MISS=]
仲會加魔會..不過好似要好多定先加1魔會"
離題又唔洗扣分= =?黑色寧靜可以話睇唔到嘅...
咁請問點解13樓離題又要扣分= =?唔好同我講你睇post睇D唔睇D@v@"

作者: 段天    時間: 2009-4-2 09:49:11

呀機械式既貓 你會唔會做D解決性既野?? 我地都表晒態了! 什麼是公憤!
你始終未講返個兩位板主既錯! 佢地既失職! 佢地既無能! 我夠膽做都夠膽講!
依家係你地亂左呢到既規舉! 唔係話論壇你地係版主就大Q晒!
甘多個會員 都覺得有問題 反思下啦 無腦既機械貓!

仲有呀 我依家報串呀 我嘟雪架!你信嗎??

作者: 晴月    時間: 2009-4-2 10:37:05

究竟幾時先出現ga?

我真係好想知道,係唔係有人報告ga就係事實丫?

出來負下責任好喎!
作者: 【夜牡丹】    時間: 2009-4-2 12:22:02

原帖由 晴月 於 2009-4-2 10:37 發表
究竟幾時先出現ga?

我真係好想知道,係唔係有人報告ga就係事實丫?

出來負下責任好喎!

晴晴!你錯了
有人報告,都要睇下報告果個係咩人
佢地只睇自己人既『事實』
其他人?當你廢UP囉!
你地又唔係佢自己人,使鬼睇你呀?!
作者: 絕仔    時間: 2009-4-2 13:47:50

一句講曬啦-_-只有lam姐先明我地想咩 但其他果d版主只係一路-我地d分!
d版主一錯 個總版主就出黎幫佢地 定係總版主想針對我地 針我地冇人幫!?
作者: 段天    時間: 2009-4-2 13:52:03

佢地只識話我地針對版主 版主只係義務性質之類既肺話!
無會員你個論壇再大都無用! 依家係要你黎解決呢件事!唔係要你講D肺話!引D肺字!
機械貓! 你地D做事方式都十分有趣十年回一次 回既野都係copy D版規 無用腦!
完全唔明白會員想點 做咩版主??
仲有 重申一點 佢地受唔到氣就唔嘟好做版主 出得黎做預左就有呢一日!做得唔好我地唔反對得?
作者: 【夜牡丹】    時間: 2009-4-2 15:19:34

原帖由 段天 於 2009-4-2 13:52 發表
佢地只識話我地針對版主 版主只係義務性質之類既肺話!
無會員你個論壇再大都無用! 依家係要你黎解決呢件事!唔係要你講D肺話!引D肺字!
機械貓! 你地D做事方式都十分有趣十年回一次 回既野都係copy D版規 無用腦!
完全 ... 做得唔好我地唔反對得

你有你反對,佢有佢處事!
冇腦貓繼續話之你!好野!!:time:

歡迎光臨 AGAMES 討論區 (http://61.244.113.49/) Powered by Discuz! X2