AGAMES 討論區

標題: 尺寸問題+魚缸擺位問題,超急!!!(新加4條問題) [打印本頁]

作者: lamxdxd    時間: 2009-2-7 15:19:32     標題: 尺寸問題+魚缸擺位問題,超急!!!(新加4條問題)

1. 1吋係咪2.54CM?
2. 1尺係咪等於10吋?
3. 如果加多個10吋缸,但沒有櫃放,放一塊板係地下,再放個缸上去得唔得?
4. 10吋缸,濾水用掛濾/頂濾夠唔夠力? (打算養1對三線短鯛,再加多幾條紫班馬/黃班馬/紅米奇,整缸最多養10條魚)
5. 落左水後(無氯氣)即落硝化細菌得唔得?
6. 我個金魚缸(16吋)D水係白白地色,點解會咁? (我仲睇到有D野浮下浮下,不過好細..)
7. 水草變得黃黃地,係咪唔夠溫度/唔夠光/太密?
8. 開缸後,第2/3日落草,第3/4日落魚得唔得?
9. 舖水草泥,應該舖到幾吋?
10. 假如我只放2種水草,洗唔洗加co2?
11. 短鯛養1條以上,會唔會打架? (怕發生命案..........)
12. 邊間買短鯛最好? (只計魚街)
13. 邊間買短鯛最好? (魚街以外)
14. 短鯛點樣分公母? (怕買左雙公/雙母..)

各位救救命,我想加多個10吋缸,但遇上超多問題..

作者: godzilla    時間: 2009-2-7 17:01:44

1尺係12吋
3. 如果加多個10吋缸,但沒有櫃放,放一塊板係地下,再放個缸上去得唔得?
得,但缸底最好加塊發泡膠添
4. 10吋缸,濾水用掛濾/頂濾夠唔夠力?
要睇你養咩魚先
5. 落左水後(無氯氣)即落硝化細菌得唔得?
最好濾下先,養下水先
6. 我個金魚缸(16吋)D水係白白地色,點解會咁? (我仲睇到有D野浮下浮下,不過好細..)
有幾個可能,有菌或者有魚散仔都會
7. 水草變得黃黃地,係咪唔夠溫度/唔夠光/太密?
唔夠光會黃,水質唔適合佢都會黃
8. 開缸後,第2/3日落草,第3/4日落魚得唔得?
可以
9. 舖水草泥,應該舖到幾吋?
一般1吋至1吋半已可以
如果整養水草唔養魚就要加
各位救救命,我想加多個10吋缸,但遇上超多問題..
作者: lamxdxd    時間: 2009-2-7 17:08:19

原帖由 godzilla 於 2009-2-7 17:01 發表

1尺係12吋
要睇你養咩魚先
5. 落左 ...

>發泡膠板係咪放1塊就可以?
要睇你養咩魚先
>三線短鯛,但只打算養1對左右,有想過加幾條紫班馬/紅班馬/紅米奇...整個缸最多養10條魚
>我諗應該係前者,因為我d金魚大多數都唔係好大條
>明白

p.s其實有想過係實惠買料,嵌一個架..放在食飯台隔離..(梳發隔離都可以,不過驚行過撞到會跌..)
不過比唔比買料嵌架又係一個問題......但放左地下仲危險,易比人踢爛......
但如果嵌2-3層..可能又唔同講法,可以放多d野...

作者: godzilla    時間: 2009-2-7 17:47:09

>發泡膠板係咪放1塊就可以?係,最少半吋厚
要睇你養咩魚先
>三線短鯛,但只打算養1對左右,有想過加幾條紫班馬/紅班馬/紅米奇...整個缸最多養10條魚小魚品種十條都可以夠力
>我諗應該係前者,因為我d金魚大多數都唔係好大條金魚品種有好多,不是要大過手掌先會繁殖嫁,我朋友屋企養緊d金魚仔,魚身只係雞蛋咁大隻就繁殖喇。
>明白

p.s其實有想過係實惠買料,嵌一個架..放在食飯台隔離..
不過比唔比買料嵌架又係一個問題......但放左地下仲危險,易比人踢爛......
我都試過一次放個24吋缸落地下養,回家除鞋飛爆左^^,果對係木製拖鞋,好彩只係爆左,未漏水出來,拿拿淋抽起d魚同水,都非常狼狽。
作者: lamxdxd    時間: 2009-2-7 18:15:23

原帖由 godzilla 於 2009-2-7 17:47 發表
>發泡膠板係咪放1塊就可以?係,最少半吋厚
要睇你養咩魚先
>三線短鯛,但只打算養1 ...

係,最少半吋厚
>半吋厚...要睇下附近文具舖有無.......
小魚品種十條都可以夠力
>夠力就ok...至怕唔夠力,搞到d水濾極都唔乾淨
金魚品種有好多,不是要大過手掌先會繁殖嫁,我朋友屋企養緊d金魚仔,魚身只係雞蛋咁大隻就繁殖喇
>明白-0-""
我都試過一次放個24吋缸落地下養,回家除鞋飛爆左^^,果對係木製拖鞋,好彩只係爆左,未漏水出來,拿拿淋抽起d魚同水,都非常狼狽
>唔知有無大到成10吋既膠箱,有的就諗下用膠箱養(不過易刮花),但係三線短鯛咁靚,都係用玻璃缸

但諗諗下都係嵌個架仲好,10吋缸又唔係16吋缸,都應該唔會頂唔住塌...(最盡都係12吋,無理由買咁大個缸養2條魚,又唔係大條,太晒野)
最多我比錢買料,反正逗完利是,有錢剩...

不過又要預算埋魚糧,缸,泥,濾水,燈...但係,拎金魚缸果棧夾燈,買過支魚缸燈比金魚缸咪得
10吋缸係銀河/維港買,應該$70以下會有
泥買ADD I代泥3L,應該$50左右..(參考其他壇的問價)
草我預佢最多加埋$60左右,買2種草..
魚糧打算買易整碎既魚糧,餵埋堆金魚,另一缸熱帶魚又得..不過唔知邊隻易整碎,同幾錢
之後仲有短鯛產卵用既甕......買1-2個(養1對,有公有母,一定要)
仲有濾水,買掛濾......暖管都唔洗買住,都春天......(但預暖管50W左右,再唔係拎金魚缸用果支暖管,發覺堆金魚用左暖管仲衰)
仲有溫度計...應該$40以下,同埋硝化細菌...應該$50以下
不過定水刻都應該唔洗(唔知有咩用),清水劑...可有可無..
仲有白棉...唔知幾多$有3包..

嘩.........即係至少$200,如果唔係都唔洗諗

歡迎光臨 AGAMES 討論區 (http://61.244.113.49/) Powered by Discuz! X2