AGAMES 討論區

標題: 真實版「電車男」靠網友獻策成功奪得美人歸 [打印本頁]

作者: 我玩曬    時間: 2009-1-4 20:24:10     標題: 真實版「電車男」靠網友獻策成功奪得美人歸

相信好多人都看過電影《電車男》,原來現實版也有「電車男」。重慶市近日出現一名痴情男子,他在網友的幫助下,於平安夜(24日)當晚將自己裝在大禮盒內「送」給心儀女孩,終奪得對方芳心。

大學生劉易在去年11月乘輕鐵時,有一名女孩子在下車時不小心將一個大紙袋遺落車上,劉見狀立刻拾起並成功將紙袋歸還給那名叫張纖的女孩子,她非常感激劉易,並留下自己手機號碼,表示一周內請他吃飯。

可是一周後,劉並沒接到對方電話,於是他把自己的邂逅經歷發到當地網上討論區,大批網友紛紛幫忙,劇情有如電影《電車男》,並建議他應主動出擊。劉易最後鼓足勇氣主動約會張纖,並成功邀請她共進第一次晚餐。

交往超過一年,劉易想向張纖表白,並再次向網友求救,網友「追風」一句「乾脆就把自己裝到箱子裏,送給她」的玩笑,卻令劉靈光一現。

「今晚7點,花卉園西門的湖邊第三棵樹下,有個大箱子,是給你的聖誕禮物」,昨日上午,劉給張纖打了個神秘電話。並給一些長期幫助自己的網友留言,讓他們到時前來見證。

張纖當晚7時到達約定的地方後,發現樹下有個大箱,卻未見劉易身影。在張纖不知所措時,一名陌生男子提醒她拆開箱子看看,當張纖解開這個大禮包後,赫然發現劉易手捧小禮盒從箱子裏站起來,並對她表白:「我喜歡你很久了,想成為你的正式男友,永遠保護你!」張纖聽後非常感動,終於含羞答應。

等待花開結果的故事很快由參加見證的網友發到各大論壇。網友們均稱他為重慶版「電車男」,很多網友在網上留言祝福他們。網友「葉子」就在論壇上發帖,稱如果她的男友也能以這樣的方式去向她表白,她會感動得「嚎啕大哭」。現在網路上,很多戀人再次興起了一股「電車男式網路接力戀愛」,戀人們將自己的困難發網上,讓網友們來幫他們出謀劃策

[我都想做個個電車男  有人咁支持我就好lu~~希望佢地2個可以係埋一起  唔會分開啦xD

其他人就唔好做電車男  做單車男算:em800_137: ]
作者: 小冰=)    時間: 2009-1-4 20:25:21

搶1!!!
甘勁=vv=!!
可能尒都媾到女..;P
作者: 我玩曬    時間: 2009-1-4 20:26:46

有呢種事發身係我身上先算=v="
作者: 小冰=)    時間: 2009-1-4 20:28:05     標題: 回覆 3樓 的帖子

可能會`
學下戈條友0v0
同街幫條友
之後拎佢電話= =
之後有埋我地既幫助下0v0
完美!!**
作者: lamxdxd    時間: 2009-1-4 20:31:24

我要做電車女!!!!!!!!!!!!!!!!!!:L
不過我本行唔係渣電單車,係執貝殼/買貝殼;P
作者: 小冰=)    時間: 2009-1-4 20:32:32     標題: 回覆 5樓 的帖子

哈..
我又做=v=''
作者: lamxdxd    時間: 2009-1-4 20:39:11

原帖由 小冰=) 於 2009-1-4 20:32 發表
哈..
我又做=v=''

電車女唔好渣電單車,搭電車好--
夠平!!!

P.S如果要做我本行(即執/買貝殼),好食錢!同埋香港好小會執到靚既螺殼
依加香港比較難執到靚既螺殼(就算執到都係超級細粒,不過有次水退,係蝴蝶灣個海灘游水時執到幾個螺殼,不過係水底,要潛落去/用腳夾先得..但係入面係住左寄居蟹--)
通常都係買多....不過去下D無人荒島,應該執到D大隻D既螺殼
但係有生命既蠑螺同芋螺係有毒性的,要執就執D空殼好...
幾年前由西貢坐船去D無人荒島,係海灘只會執到D珊瑚骨- -
之後要係D石灘,返開D石頭搵先搵到D螺殼..

作者: 我玩曬    時間: 2009-1-4 20:40:26

各位唔好做電車男/女.

轉下做單車男/女啦:em800_35:
作者: 小冰=)    時間: 2009-1-4 20:40:41     標題: 回覆 7樓 的帖子

系=v=
系咪叮叮車戈d= =??
好似5蚊內=v=
作者: lamxdxd    時間: 2009-1-4 20:41:59

原帖由 我玩曬 於 2009-1-4 20:40 發表
各位唔好做電車男/女.

轉下做單車男/女啦:em800_35:

不如做埋貝殼男/女--
因為我唔識騎單車=口=
原帖由 小冰=) 於 2009-1-4 20:40 發表
系=v=
系咪叮叮車戈d= =??
好似5蚊內=v=

係,果D夠晒平
作者: 我玩曬    時間: 2009-1-4 20:43:33

原帖由 lamxdxd 於 2009-1-4 20:41 發表

不如做埋貝殼男/女--
因為我唔識騎單車=口=

係,果D夠晒平

唔識騎2個碌...用4個碌xD""
作者: lamxdxd    時間: 2009-1-4 20:44:07

原帖由 我玩曬 於 2009-1-4 20:43 發表

唔識騎2個碌...用4個碌xD""

4個碌,我以前有,不過丟左超級耐
我都係做返我本行算
作者: 小冰=)    時間: 2009-1-4 21:12:41     標題: 回覆 12樓 的帖子

我都吾識嫁-口-'
同類._.v
作者: 武鬥之神    時間: 2009-1-4 21:22:07

好勁丫~希望有雞會試下:em800_47:
作者: 拉帝亞斯    時間: 2009-1-4 21:35:28

我死得啦
我開唔到曙光玩 - - "
算啦 我死左去算啦 "
可以說以後沒可能見到我 - - "
各位再見 .
作者: lamxdxd    時間: 2009-1-4 21:59:08

原帖由 小冰=) 於 2009-1-4 21:12 發表
我都吾識嫁-口-'
同類._.v

我只識騎4個碌;P
不過都冇騎好耐..
要騎既我諗成日要叫晒全屋人去西貢果d地方租架家庭車先得,不過好晒力
作者: 吹水仔    時間: 2009-1-4 22:51:40

我做單車男都得啵- -
我識踩...
但唔知得做唔做到- -
作者: ckwok001    時間: 2009-1-5 00:25:35

咁我試下做機車男先:em800_05:
作者: 長風傲天    時間: 2009-1-5 12:56:14

我做火車男@w@
馬騮做動物管理員好d~
作者: 小冰=)    時間: 2009-1-5 13:26:43     標題: 回覆 16樓 的帖子

我都系;P
小5戈陣時試過~
旦都吾識=v=+
之後再冇試lu~
作者: 吹水仔    時間: 2009-1-5 16:37:32

我就覺得自己踩過癮d喇- -
唔洗比其他人阻住-V-
本人係真正既單車男= =
作者: 小冰=)    時間: 2009-1-6 12:55:40     標題: 回覆 21樓 的帖子

-0-`
尒系真正既電車男`-囧-
作者: 影影    時間: 2009-1-6 13:44:29

我見到個男仔個樣= =~都好似....
(有d智力有d問題個隻= =)
我覺得~我心諗條女一定o晒咀+_+= =~
條女可能唔中意佢先唔打比佢= =~
而佢個fd就送返比佢= =~
一定好想哭= =哈哈...

歡迎光臨 AGAMES 討論區 (http://61.244.113.49/) Powered by Discuz! X2