AGAMES 討論區

標題: 衛署推小吃紅綠燈名單 小學供應小食 九成「學童不宜」 [打印本頁]

作者: lamxdxd    時間: 2008-11-8 17:29:39     標題: 衛署推小吃紅綠燈名單 小學供應小食 九成「學童不宜」

【明報專訊】面對每5個港童便有1個是小胖子的警號,衛生署調查更發現,現時學校供應的小食竟有逾九成是少吃為佳或限量選擇的類別,署方首度推出小學生小食「紅綠燈」名單,讓家長、校方更懂為學童選擇健康小食。依據這分類,椰汁、加糖涼茶、雪糕、威化餅及一切炸品統統列入「紅燈區」,學童全不該吃,連乳酸飲料如益力多和牛油粟米等,最好每星期只吃兩次。
衛生署今年1月初隨機抽樣調查了本港51間小學合共9135名小四、小五學生及8232名家長,當中68%學生稱有吃小食習慣,近九成人更是每周也會吃高糖、高脂、高鹽小食。
而現時學校供應的小食,竟多達47.4%屬於少選為佳的「紅燈」小食,43.5%屬限量選擇的「黃燈」小食,餘下只有9.1%屬宜多選擇的「綠燈」小食。
每周吃六種零食 一學期後增5磅
衛生署營養師胡燕柵說,5歲至13歲學童每日所須熱量約1800千卡,脂肪和糖分攝取量應分別佔總熱量的三成以下和一成以下,即約60克和45克,鈉攝取量少於980毫克,故學童每周即使只吃五六種零食,一個學期後也足以增加5磅。除了肥胖外,胡稱攝取過量鈉(鹽分指標)更可導致高血壓,增加心血管負荷,這亦造成近年心血管疾病年輕化的現象。
「紅燈」應少吃 「黃燈」每周不宜吃超過兩次
雖然衛生署早於2006年推出過小食營養指引,但校方指仍難分辨哪些是健康小食,胡燕柵舉例說﹕「他們會問﹕純味餅乾脂肪含量高,還是消化餅乾含脂肪高一些?哪一種才健康?」故署方首次以「紅綠燈」為小食詳細分類,並就其定義提供具體數據參考。如餅乾每食用分量的總脂肪含量超過3克,飽和脂肪逾1克,更含有高糖餡料,便屬「紅燈」食品;在果汁成分表,若糖分排在首一二位,則代表糖分含量高,亦屬紅燈。
根據有關標準,除了一切油炸食物、牛角包、芝士蛋糕和高糖高鹽零食全列入學童不該吃的「紅燈」小食外,被視為「健康飲品」的加糖涼茶,如銀菊露、夏枯草、參蜜等也屬「紅燈」食品。雪芳蛋糕、奶鹽梳打餅、動物餅、牛油粟米、魚蓉燒賣等均屬「黃燈」,每周不應吃超過兩次。胡燕柵強調,不少人誤會健康小食一定較昂貴,但其實提子乾、餅乾、水果等價錢,也不及朱古力、汽水貴,但營養價值高得多。不過,紅綠燈計劃只屬建議,校方、家長和小食部會否跟從仍是關鍵。
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
感想:
衛生署推行埋依d所謂既「紅綠燈」名單真係不知所謂!
連麵包都列入「紅燈」...屬於五穀類食物都可以係「紅燈」..我冇野好講,佢咁做即係話食麵包冇益姐!
仲有連牛油栗米咁健康都「黃燈」...都傻傻地,唔加牛油咪得囉...我真係唔信食小小牛油都咁唔健康
最搞笑係涼茶都「黃燈」..嘩..咁我咪好唔健康?呀麻成日都煲黎叫我飲wo,既然係黃燈..咁d大人又飲加糖涼茶?好笑..唔通大人飲就冇事,細路飲就有事@@?
好似益力多依類咁有益既飲品都「黃燈」...飲左對腸臟有益+有益生菌都可以黃燈...咁死啦
我一定好唔健康啦!!事關我呀麻成日都買1-2set益力多返屋企...
同埋冇好似可樂咁冇益既果汁都可以「紅燈」..嘩!!!咁我一定超唔健康囉..我成日都買果汁先生飲...
總言之衛生署既「紅綠燈」等於叫我地乜都唔好食姐...咁健康咁不如日日食清菜豆腐呀!一定好健康!!
作者: 長風傲天    時間: 2008-11-8 17:54:01

慘...
我一日都已經六種零食...
我成日都係7仔買燒賣食...
作者: lamxdxd    時間: 2008-11-8 17:57:34

原帖由 長風傲天 於 2008-11-8 17:54 發表
慘...
我一日都已經六種零食...
我成日都係7仔買燒賣食...

我咪仲「死」!
1星期食2-3次m記,星期6/日間中食下波仔飯...
早餐食公仔麵/通粉/烏冬做早餐..
咁我實「死」啦...我一定「好唔健康」啦...
作者: 愉悅鈴鈴=]    時間: 2008-11-8 18:30:29

@__@
-0-我朝早通常都吾食野,,
搞到第一個小息就好肚餓+__+..
就會落去小食部到買2包魚彈-VV-..1包有4粒,,同埋一包野飲,,
食飯,,因為冇得出去食飯..要訂飯,,超難食-.-
所以..我照例會落去買壽司手卷,,餃子,,汽水-VV-||
~3~跟住我放學打排球,,
又會買野食-0-買野飲,,
返屋企既途中,,仲會買零食+__+..
通常係薯片,,-vv-..死啦!!
我實死冇生+____+ v

-vv-不過我每日都打1粒半鐘排球vv
星期3就打成2個鐘-0-v...不過如果我入左校隊之後,,
應該係會打成3粒鐘-     -v

作者: 長風傲天    時間: 2008-11-8 18:42:34

我每朝7:45起身...
汁一汁自己先...
之後再食個包...
然後行返學...(澳門細ge唯一好處=3=)
之後買兩包蝦條or牛肉乾
上堂果陣食...
食食下九成都會訓著...
之後午餐返屋企食...
下午放學就係殺生時間. \ / .
首先一個箭步沖入7仔買一個公仔面and燒賣
緊住如疾風如雷霆殺入壽司店買壽司(11蚊5件抵呀!)
最後再用神行百變飛入泰國餐廳買野食
一路食一路返屋企或去傾傾@w@
作者: 愉悅鈴鈴=]    時間: 2008-11-8 18:45:13

-0-呵呵呵..
-0-放學買咁多野食,,,
有米. /_\  .!!  食肥您a___a||
洗吾洗飛曬d 4字詞語出黎.___.||  我暈架._.v
作者: lamxdxd    時間: 2008-11-8 19:27:36

原帖由 長風傲天 於 2008-11-8 18:42 發表
我每朝7:45起身...
汁一汁自己先...
之後再食個包...
然後行返學...(澳門細ge唯一好處=3=)
之後買兩包蝦條or牛肉乾
上堂果陣食...
食食下九成都會訓著...
之後午餐返屋企食...
下午放學就係殺生時間. \ / .
首先一個 ...

上堂食野..壞學生!!
不過我小學果陣都有上堂食野= =v
作者: 卍砵仔糕卍    時間: 2008-11-8 19:56:16

我食野仲西西西利""""一定多過你地!!!但我食(極)都唔肥!勁想肥!
作者: lamxdxd    時間: 2008-11-8 20:40:36

原帖由 卍砵仔糕卍 於 2008-11-8 19:56 發表
我食野仲西西西利""""一定多過你地!!!但我食(極)都唔肥!勁想肥!

e...同我一樣wo
我都係食極都唔肥
作者: 長風傲天    時間: 2008-11-8 20:50:50

我都唔係好肥姐...
如果我真係要用GE話一定睇死你...
上堂食野已經變成我地學校GE正常之事
作者: 愉悅鈴鈴=]    時間: 2008-11-8 21:17:29

-__-上堂食野,,正./_\.
可惜我做吾到-0-v
~3~又係得小學做過..x__x||
作者: 長風傲天    時間: 2008-11-9 12:00:29

樓上...
你果個頭像係你?????

歡迎光臨 AGAMES 討論區 (http://61.244.113.49/) Powered by Discuz! X2