AGAMES 討論區

標題: 跟聖劍刷副本真鬱悶 [打印本頁]

作者: 長洲彬    時間: 2014-11-25 21:55:06     標題: 跟聖劍刷副本真鬱悶

為左配合聖劍聖能爆發,要合力引怪到王身邊,結果比以前斧王年代速刷更加速刷,我等弱勢職業,難不成只有在副本門口放buff之用途?
作者: 549524560    時間: 2014-11-25 22:07:37

这年头,太渣,被说,太厉害,被说……还有,这是准削弱的节奏,我还没开始强大起来呢……
作者: manio    時間: 2014-11-25 23:16:35

我都直接無視聖劍
自己打自己 你開聖能關我咩事
作者: 叛逆小方    時間: 2014-11-26 01:22:53

_!聖劍都ON_,又大力又血厚又硬又有BUFF萬能型職業,_你!玩晒啦,原廠根本都冇諗過平衡職業次間ga差距,一味追求暴力,都冇諗一下D舊職業點生存
唔係我話,可以自己睇,由第一隻新職業開始(拳 打後果D)隻隻都係大大力打手(鐮刀都係 大有人在)弓,太刀不在話,依家重黎多個聖劍,_!
之前講咩要打破"打,坦,補鐵三角",打破還打破,點解要破壞職業平衡?原廠都唔知係咪想搞死隻GAME
作者: ChLiu    時間: 2014-11-26 02:09:13

叛逆小方 發表於 2014-11-26 01:22
_!聖劍都ON_,又大力又血厚又硬又有BUFF萬能型職業,_你!玩晒啦,原廠根本都冇諗過平衡職業次間ga差距,一 ...

鐮刀又話大力?= =
佢勝在減全能力,自己血厚又硬.
所以單刷到副本.
但咪又係會比人某啲人拒組...

其次,斧,杖,槍一樣係大力.
我覺得槍仲大力過太刀,好用過弓......

其實都係睇裝啫...
炮都唔弱架!你睇下啲神炮...
下下都大力...
廢炮呢.....一下比怪秒咗....
========================
你話聖劍血厚又硬又有BUFF.

我個人又唔係太認同...
PVP就算把啦!
PVP係有錢人玩,啲聖劍彈電彈,彈到入復活點秒人既.

PVE呢..
全身+20飾品都+20,就20M血架啦....
超土豪到仲有傷2%,3星源神,食晒野果啲,36M傷.

一般土豪血量就15M~10M
32M~25M傷左右.
我覺得火力就差過其他純打.

至於BUFF,我覺得好少咋...
都係+造傷啫....
破邪係比光翼同居合易出啲.
但果下瞬傷又好似無佢地咁多咁==
而且聖爆Buff又維持唔到太奈.

作者: ChLiu    時間: 2014-11-26 02:20:45

會唔會係咁啊==
你打咩副連王殺先?

我組過幾次都唔係幾覺有呢啲劍喎?

仲有聖劍有得自己吸怪喎.
咁鐘意配合佢,做乜唔組個劍盾?

再講...聖劍啲人.
係果個新手劍POST,講到用冰之後吸怪點點...
咁好技術,就唔洗其他人合力啦?

我見到你話"要合力"笑咗笑.....

我覺得...
組個識玩,配過裝既戰弓/杖/斧,清得仲快過聖劍聖爆....
招破邪最快好似5秒,仲要聖爆先有威力.

你睇下戰弓/杖幾秒幾下群清...
邊洗等咁奈....
邊行邊清......
王前得小貓3,4隻小怪.....

作者: ChLiu    時間: 2014-11-26 02:38:17

另外,我好唔鐘意啲人自扁....

聽到劍盾話自己無用處,當自己係上黎吸箱,好炆...
有幾次天塔,啲劍盾話自己唔洗坦....
神打秒晒小怪,我唔介意既...
但秒唔到,都唔該你拉好啲怪先啦= =
一係你POST你件甲,係狙擊裝既,話自己係打盾囉~
反正天塔學佢話齋"唔洗坦"
有次仲有個劍盾話唔洗補師添= =

其實天塔要得個劍盾,即係要佢有作為,可以係某啲位拉怪,帶番個安全感啫.
副本佢吼叫集怪,助攻.

神打團,講到唔洗盾,琴咁.
其實佢地都仲有集怪,小情同琴BUFF啦!
法書係神打團普攻都上咗唔少BUFF比打手啦!

如果個個神打,咪即係睇邊個打手跑得快= =?
唔係講笑,有啲神輸出跑得慢,連王都未摸到架
咁佢又是咪多膠魚?

最緊要係自己鐘意自己個職,玩得開心,唔會雷到人.
神打唔係到到有,組到個咪當輕鬆玩囉

作者: gonzalo    時間: 2014-11-26 08:15:25

每一個職業都有佢既特色之處~只要裝備夠勁玩咩都勁架啦!
我都是封測開始玩
人物次序 火炮>雙手杖>雙槍>雙手斧>拳刃>戰弓>太刀>聖劍
裝備又可以放在共用銀行的
我現在都全力玩斧和聖劍
玩斧~唔洗技術跳去怪度拖怪去王前轉(冇難度)
玩聖劍~拖怪到王前放冰放聖炎一樣可以快速清怪清怪

其實是不是與到人品不好的玩家打副呀

作者: 甜甜圈    時間: 2014-11-26 09:16:16

聖劍不是有專精技能可以把怪拉到身邊嗎...
作者: `★文儿    時間: 2014-11-26 10:52:37

各職業都有自己長處!請尊重任何一個職業

作者: 天心    時間: 2014-11-26 12:07:39

不好傻啦  平衡不到職業嘎啦    平衡=失去全部職業特色。。。。
作者: 我要蕉袋卷    時間: 2014-11-26 12:09:57

我想問拳刃幾時op過
聖劍唔計pvp還可以
性能6.5秒一發15%機率再一發而已
作者: 白雪限定    時間: 2014-11-26 13:45:29

拳刃雙刀PVP戈方面都幾好既.. 不過遇上豪就.
作者: handsomechu    時間: 2014-11-26 13:55:45

我組過幾次聖劍, 唔同人名, 打42, 風火, 冇斧,都打得好快.
作者: gible109    時間: 2014-11-26 15:04:10

白雪限定 發表於 2014-11-26 13:45
拳刃雙刀PVP戈方面都幾好既.. 不過遇上豪就.

我承認拳起pvp系有存在感…
但系pve……幾時有強勢/上修過?
(其實大約半年前的某一日,台服維修後開服意外解放拳刃嘅潛能~~果兩個鐘武蓮華系數五只2.25,升到5-8左右,超大力!)←只系兩個鐘(開八門有時限TAT)

回番題先,洗鬼突登幫佢引怪上王咩,佢自己又可以吸怪,何況冇聖劍打王用你20秒,多個聖能爆發快左5秒,有咩分別呢?(王怪D前置動畫都半分鐘啦)你話以前要打兩分鐘,幫佢引怪就快成分鐘就合理啦,為左果幾秒要自己辛苦就五好啦!

當然,順便引怪上王就冇問題~要突登幫佢……我就甘聽都攰啦~orz

作者: 叛逆小方    時間: 2014-11-26 15:29:45

ChLiu 發表於 2014-11-26 02:09
鐮刀又話大力?= =
佢勝在減全能力,自己血厚又硬.
所以單刷到副本.

咁都叫唔多BUFF
斬龍-防 +被爆率
霜冰-移動速 -傷 又冰3秒
禁斷+10造傷
EX劍+被擊傷害
雷劍-傷
1金 +爆+爆傷
灰格+造傷+降傷
咁都唔叫多,唔通書果D先係叫多

作者: ChLiu    時間: 2014-11-26 15:37:42

叛逆小方 發表於 2014-11-26 15:29
咁都叫唔多BUFF
斬龍-防 +被爆率
霜冰-移動速 -傷 又冰3秒

要聖爆先出到,但維持唔到落下一招.

可能我玩得書多啦!
啲Buff一打起上黎就成堆.
作者: 叛逆小方    時間: 2014-11-26 15:51:31

禁斷不是15造嗎?

唔係好記得,總之至少有10
作者: handsomechu    時間: 2014-11-26 16:04:27

聖劍+3造傷/-5傷 好勁
而且係全隊+
作者: 叛逆小方    時間: 2014-11-26 16:26:52

係..冇絕對平衡,只有相對平衡
依家係比較平衡都做唔到
D野愈出愈勁,就講下個"蓄力"

蓄力:戰弓職業特色蓄滿有120% (加左成1.2倍傷...好勁)
之後出左專精
杖 右邊:火隕蓄滿有150% (弓先係120%,點解蓄滿仲大力過我)
本月出左聖劍ON_聖能,一蓄滿就有150%傷,仲要有15%再爆多次(戰弓特色何在?)

咁叫咩各職業有各特色,原廠有尊重過咩?

新職基本冇乜廢灰格,舊職雙刀劍盾果D廢灰格多到灰...
舊職D技大多都冇乜BUFF,新職就招招都有BUFF
咁係比較平衡都做唔到
作者: 我要蕉袋卷    時間: 2014-11-26 17:09:12

叛逆小方 發表於 2014-11-26 16:26
係..冇絕對平衡,只有相對平衡
依家係比較平衡都做唔到
D野愈出愈勁,就講下個"蓄力"

好快下修XD
不過點修都會勁過盾同拳~
作者: 叛逆小方    時間: 2014-11-26 17:22:33

我要蕉袋卷 發表於 2014-11-26 17:09
好快下修XD
不過點修都會勁過盾同拳~

台服出左聖劍後係冇下修過聖劍
連各職業技能修改都冇
台服更新快2~3個星期,姐係港奧服下幾次更新都唔會有技能修改
目測下年先會有一次ga職業技能修改(怪物技能唔算)
作者: terrytam2010    時間: 2014-11-26 17:49:51

叛逆小方 發表於 2014-11-26 17:22
台服出左聖劍後係冇下修過聖劍
連各職業技能修改都冇
台服更新快2~3個星期,姐係港奧服下幾次更新都唔會有 ...

冇下修過?聖念激發已經下修過一次啦
作者: 5891ymc    時間: 2014-11-26 18:01:03

好多狀態都要爆聖能,唔覺得勁到影響平衡
作者: 叛逆小方    時間: 2014-11-26 22:45:09

terrytam2010 發表於 2014-11-26 17:49
冇下修過?聖念激發已經下修過一次啦

http://ff.alta.hk/gamenews/5314?time=1417008333
http://ff.alta.hk/gamenews/5287?time=1417008333
http://ff.alta.hk/gamenews/5257?time=1417008333
下修過D咩同幾時下修先
港澳服更新睇唔到有下修過

台服就有,我地係玩緊港澳服...
技能
3、修正聖劍施放技能時機率發生角色移動卡住且不攻擊的問題。 <---修正問題
4、修正聖劍技能「劍意凝視」技能敘述中提高爆擊值的效果與實際數值不符的問題。<---修正問題
5、修正聖劍冒險之路主力武器效果「聖能爆發的傷害提昇20%」,沒有正確附加到專精技能的問題。<---修正問題
6、修正聖劍冒險之路效果「凜冽劍意」沒有正常作用的問題。<---修正問題
7、調整聖劍技能「聖念激發」冷卻時間,由25秒調降為20秒。<---好明顯係上修
8、調降聖劍技能「誓約破邪之劍」聖能爆發的聖焰傷害,並將最多6名敵人留下聖焰提昇為8名敵人。<---佢係減少地下聖炎傷害唔係EX劍傷害,由6加至8名                                                                                              如果係清卒:聖炎有疊傷,其實係仲勁左(聖炎係有狂熱)                                                
                                             如果只打王:招EX劍勁係勁在聖炎會有"受到的傷害提高3%(綠奧義)疊5次"提高受到傷害15%(聖炎本身也會加傷),一樣冇變過(聖炎係有狂熱)
9、調整聖劍奧義「聖念激發.不滅」的抵擋死亡效果,持續時間由10秒調降為4秒,回復血量由20/30/40%調降為15/20/25%。<--- 一招冇人會用ga廢奧義,仲要只係復活自己,下修左又有咩用,又有幾多人會長用?
10、調整聖劍專精「神聖十字軍」中「聖軍教條」的效果,新增提昇「霜冰裂」造成的傷害。<---好明顯係上修

就當港澳服有上述的修改
第8點係下修聖炎傷害 但我聖劍63LV 5.5M傷害 67造傷 225爆傷 打禿鷹墨飛聖炎爆擊左扣成4M傷,仲高傷過一個lv73黑炎ga傷害(爆擊-3M)

下修左都係咁痛,你話有冇搞錯呀

作者: 可儿喵喵-3-    時間: 2014-11-26 23:36:46

聖劍感覺係唔好..
作者: gonzalo    時間: 2014-11-27 08:08:35

其實大家覺得聖劍職業係勁
做咩自己唔升隻黎玩呢
每次出新職業都是想吸引新玩家玩架啦!
作者: terrytam2010    時間: 2014-11-27 08:53:17

叛逆小方 發表於 2014-11-26 22:45
http://ff.alta.hk/gamenews/5314?time=1417008333
http://ff.alta.hk/gamenews/5287?time=1417008333
htt ...

自己都有講有下修過,都可以話冇,真係好難同你討論。
聖念激發不滅響台灣聖劍一出,就比巴哈炮轟話太op,跟住先下修成咁,下修完叫廢招就話冇下修過,真係要比個讚你。
作者: 叛逆小方    時間: 2014-11-27 10:27:58

terrytam2010 發表於 2014-11-27 08:53
自己都有講有下修過,都可以話冇,真係好難同你討論。
聖念激發不滅響台灣聖劍一出,就比巴哈炮轟話太op, ...

你根本唔明我想講明D咩
第3~10點3~6唔好理 7同10係上修 8同9係下修
2比2,你同我講聖劍已經下修左?
巴哈N個廢post唔在再講,巴友廢裝唔勁都係到開PO話自己勁
我眼見好多係咁,所以已經唔睇

第一
第8點話就話下修,睇真D諗清楚其實係上修黎
第9點果招不滅,你唔好只係睇人講,你自己係咪真係對你有用先
有得揀,點解唔用聖炎BUFF而用復活?
聖念主武要十幾秒先出到,又要開聖能先有復活,聖能要8秒回滿
你講到咁有用,比你有10秒時間,你係咪會成日都用或爆速長用先?
打副開晒D BUFF會死,係咪代表你太低裝呢
要用復活?  復活本身係依隻GAME內係冇用,主琴都冇乜用"鳳凰"啦
再講聖念係個人BUFF,有聖能都唔會只用係聖念果到幫自己復活啦(自私),仲有其他技都要用聖能嫁

第二
斧自轉蓄霸氣,就改自轉+少左霸氣   琴一個音符回滿血,就改你PVP回復量...
聖劍OP係聖能禁斷/聖能EX劍秒殺你,
造傷BUFF 爆傷BUFF 被爆BUFF 受傷BUFF...
除左EX劍同禁斷之外,其他技都有不錯的傷害
入第二點正題
你改EX劍ga聖炎傷害有咩用,咁就叫下修?唔好玩我啦
咁咪等於杖火隕太OP,你就改冰暴風ga傷害咁囉
咁係咪同冇下傷過一樣呀

第三
你主見係邊到,巴友大量廢PO,唔好用巴哈同我講
我睇過雙刀,拳刃,太刀ga POST,10個有9個都係PO廢裝之後話好勁果D黎
一出太刀,巴哈數日就出左N個太刀杖,又話咩太刀杖OP,你依家見唔見到有太刀杖出現?
雙刀唔好講,D人根本亂砌裝亂黎
拳刃有個好似好勁咁,但你識玩拳係唔會學佢咁砌囉
我睇到咁已經想像唔到其他職業係點
可能其他職唔會有咁ga情況,但係想帶出ga係 要有主見
我睇唔到你有咩主見,就同我講巴哈版D人點

作者: cskm2005    時間: 2014-11-27 10:49:03

拳刃有個好似好勁咁,但你識玩拳係唔會學佢咁砌囉
我睇到咁已經想像唔到其他職業係點

拳刃我唔知,法書到有個比人當神拜既

好奇一問.
唔係全打裝就勁咩?

近戰應該唔會用到50同40裝上身掛?
作者: terrytam2010    時間: 2014-11-27 10:52:14

叛逆小方 發表於 2014-11-27 10:27
你根本唔明我想講明D咩
第3~10點3~6唔好理 7同10係上修 8同9係下修
2比2,你同我講聖劍已經下修左?

我由頭到尾都只係回你"聖劍出完未曾下修過",並唔係討論上修幾次下修幾次,有下修過就係下修過,並唔係你話果招冇用下唔下修都冇所謂就當冇下修過囉。
作者: ChLiu    時間: 2014-11-27 11:15:24

如果聖念有10秒,可能都仲會用下既.....過渡/單刷用.
最後都係會用5疊果招.

有數據分析

作者: 叛逆小方    時間: 2014-11-27 11:31:06

改D唔關事ga野就話下修左,我唔會認同囉
作者: terrytam2010    時間: 2014-11-27 11:50:03

叛逆小方 發表於 2014-11-27 11:31

你呢種主觀諗法跟本幼稚的,如果人人都咁樣,所有職業都可以話冇下修過啦。
要明白唔係你一個人認為唔關事,就代表所有人都唔關事。
作者: 549524560    時間: 2014-11-27 19:12:50

我想说的是,趁没削弱,赶紧玩下先~话说,双刀有专精没什么改变的感觉,这个没人重视么……
作者: 叛逆小方    時間: 2014-11-27 20:15:46

549524560 發表於 2014-11-27 19:12
我想说的是,趁没削弱,赶紧玩下先~话说,双刀有专精没什么改变的感觉,这个没人重视么…… ...

我有PO過幾次ga雙刀PO,但係冇人理
http://forum.agames.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=110569
http://forum.agames.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=107703
http://forum.agames.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=107606
作者: 549524560    時間: 2014-11-27 20:56:11

叛逆小方 發表於 2014-11-27 20:15
我有PO過幾次ga雙刀PO,但係冇人理
http://forum.agames.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=110569
http:// ...

双刀已经悲剧到没人理会的地步了,差不多……
作者: 叛逆小方    時間: 2014-11-27 21:14:06

terrytam2010 發表於 2014-11-27 11:50
你呢種主觀諗法跟本幼稚的,如果人人都咁樣,所有職業都可以話冇下修過啦。
要明白唔係你一個人認為唔關 ...

我依家講緊有下修重係咁勁,你又唔係討論聖劍,又要下下針住我
下修一個技能唔等於隻職全面下修左囉,小朋友
就只係聖念 不滅入面ga效果ga問題,但其他重要而過強ga問題冇修改
過強問題依舊存在,咁叫下修,唔好講笑啦

我係講緊ga係,你有冇睇嫁?
第二
斧自轉蓄霸氣,就改自轉+少左霸氣   琴一個音符回滿血,就改你PVP回復量...
聖劍OP係聖能禁斷/聖能EX劍秒殺你,
造傷BUFF 爆傷BUFF 被爆BUFF 受傷BUFF...
除左EX劍同禁斷之外,其他技都有不錯的傷害
入第二點正題
你改EX劍ga聖炎傷害有咩用,咁就叫下修?唔好玩我啦
咁咪等於杖火隕太OP,你就改冰暴風ga傷害咁囉
咁係咪同冇下傷過一樣呀

下修一招廢技唔係好似你咁講冇話下修過,原廠都唔係針對過強問題黎下修,咁咪同冇下修一樣囉

作者: 549524560    時間: 2014-11-27 21:35:14

让我说句话吧,如同某游戏,XX职业太强?我们来削弱OO职业吧~XX职业还是太强,没办法,我们削弱AA职业吧~
作者: 549524560    時間: 2014-11-27 21:35:48

对了,之后下水道(最渣渣的)职业还是下水道……神级职业还是神级职业……
作者: terrytam2010    時間: 2014-11-28 08:52:19

叛逆小方 發表於 2014-11-27 21:14
我依家講緊有下修重係咁勁,你又唔係討論聖劍,又要下下針住我
下修一個技能唔等於隻職全面下修左囉,小朋友 ...

我想講聖念之前係超op,官方先下修,並唔係你自己一個話廢招下唔下修都一樣,呢點你仲係未明。
另外你話禁斷同誓約op秒人,我估你係講pvp吧?pvp我冇打所以唔知呢2招有幾op,但我睇巴哈咁耐,所有人都係話聖雷pvp太op,冇見過你講果2招比人話太op,改就應該改大部份認為op既,並唔係只係得你一個話果招op就下修囉。
作者: terrytam2010    時間: 2014-11-28 09:27:58

我再補充少少,可能你冇睇開巴哈,唔知聖念激發不滅之前有幾op,香港更新時可能已經下修左。
聖念激發不滅,死亡後再回血40%(未下修前橙奧義),加埋冒險灰格50%血以下回5%,未計藥水死亡翻生就回左45%血量,另外聖劍本身血量就高(天生15%+冒險灰格15%),聖念激發cd20秒50速就變成10秒,而未下修前聖念激發不滅維持時間就係10秒,所以就變成可以長駐聖念激發不滅呢個狀態,已經差唔多係不死身咁,呢招就係你所講既未下修前既廢招。
仲有我並冇特別針對你的,我由頭到尾都係針對"聖劍出完未曾下修過"呢個重點去討論,如果你之前係話"聖劍出完只作出小小下修",我係唔會留言的。

歡迎光臨 AGAMES 討論區 (http://61.244.113.49/) Powered by Discuz! X2