AGAMES 討論區

標題: 雙刀的吐嘈(純粹個人意見) [打印本頁]

作者: 水月璃花    時間: 2014-8-23 22:33:21     標題: 雙刀的吐嘈(純粹個人意見)

本人用緊65天空金雙刀啦,姐係黑沼魔刃。
禁樣既,把雙刀其中一個能力就係將雙刀成名技紫電疾走(紫電疾走。狂)延長10秒中,
但係主雙刀既同伴係會多一個副加效果叫紫電防衛,效果係減傷20%,但係得20秒。
姐係雖然招技係紫電疾走副加效果,但係都叫做紫電疾走分裂,禁應5應該比埋果10秒呢?
在我立場而言,雙刀唔算係輸出特別高,但係用勝在自保能力唔差得去邊,
但係都算係比較脆脆地(除非你玩血防既姐)(如有得罪,請見諒)
其實最主要係想講果減傷20%對雙刀好重要,
若果做唔到下下都RE(指50%速),果十幾秒空窗期好難頂過去。
唔知大家有冇同樣感受呢?

作者: 煜夜君    時間: 2014-8-24 00:14:11

雙刀係比較食個人技巧
作者: cskm2005    時間: 2014-8-24 01:07:24

雙刀用上巨下噬魂比較萬能.
我隻60雙刀+9都做到70防,80閃,4M幾血.
如果有強化就唔洗點防,可以玩血閃.

作者: LuckyTimothy    時間: 2014-8-24 11:24:01

好復雜

樓主你研究得太深入

對好似我依D新手來講  完全睇唔明  

作者: god00154    時間: 2014-8-24 18:58:55

主武特性冇得延長, 就好似弓風靈個減傷都冇
作者: 叛逆小方    時間: 2014-8-25 00:52:15

如果樓主不是對雙刀有愛或者不是重課金,我建議你轉一轉其他近攻職,你會發現新天地(但係你都升到最少LV65...對你黎講有點不適合)

因為我對雙刀有愛,之前都發過一兩次文,建議上修雙刀(+BUFF,改冒險之路),但等左咁奈只係改了毒傷...
現在雙刀這個職業沒有特出的地方或者優勢比其他職業重複,日日就好似磨練個人技巧一樣...
對沒有玩過雙刀的人來說,雙刀GCD好帥氣,0.8秒毒過百萬,又能拉坦...這都是表面
有玩過雙刀的人就會知道:
  無敵翻滾本身設計上的失敗
  雙刀職業定向
  冒險之路加乘和灰格設計上的失敗(有些舊職業都有同樣問題,新出職業反而沒有...你懂的)
  "十字斬"比"毒王水"毒
  全職業GCD最長,出完技回滿動作味完就又比人打到回血殘
  單體3星!?打王時的傷害只不過是醬油    都不是(毒改強後升上打醬油)
有這些優勢在,平民很難跨過這優勢,但你係對雙刀有愛,就繼續努力啦

個人對雙刀的一些吐嘈,因為我對雙刀有愛,才在此發文
作者: prueminer    時間: 2014-8-25 12:06:05

新手真係睇唔明 / . \
作者: Terryand    時間: 2014-8-25 12:06:43

路過嘅雙刀表示早兩日先同天塔光王對斬
光地毯?能吃?
作者: 千宏    時間: 2014-8-25 13:12:04

叛逆小方 發表於 2014-8-25 00:52
如果樓主不是對雙刀有愛或者不是重課金,我建議你轉一轉其他近攻職,你會發現新天地(但係你都升到最少LV65... ...

很有見解
作者: 叛逆小方    時間: 2014-8-25 13:23:48

Terryand 發表於 2014-8-25 12:06
光地毯?能吃?

你幾多LV幾多血咩裝有冇補師先?
你試下用個65LV平民全+10上巨神下噬魂裝對斬光王,試下
光地毯?已吃泥!
作者: 煜夜君    時間: 2014-8-25 13:41:08

Terryand 發表於 2014-8-25 12:06
光地毯?能吃?

唔係個個都咁勁加馬
平民不課金是很難做到
作者: 叛逆小方    時間: 2014-8-25 14:35:52

千宏 發表於 2014-8-25 13:12
很有見解

雖然平衡無極限,但都可以做到相對平衡,我希望可以修改一些
冒險之路會直接影響其職業定位和各玩家的走向
所以我希望可能上修舊職業的冒險之路灰格及各大能力加成的排位
因為我發現舊職業的冒險之路"廢格"特別多,新職業就較少冇人會點ga"廢格"
例如有D灰格效果是HP40%下再比人打才發動效果(66 70 42 5人地獄比怪打一下都過左40%啦)
"廢格"多都會影響其職業的特色和玩家,請註意冒險之的設計

有個問題我一直都好想問:
點解遠攻會比近攻大力?拉弓會比子彈大炮高攻?(我都知道問題在於冒險之路,但纙輯上點解會咁)
作者: Terryand    時間: 2014-8-25 15:31:03

叛逆小方 發表於 2014-8-25 13:23
你幾多LV幾多血咩裝有冇補師先?
你試下用個65LV平民全+10上巨神下噬魂裝對斬光王,試下
光地毯?已吃泥! ...

洗咩補師
74等一套噬魂3,4星
我開服玩到宜家儲到+20(好多點可以配血
仲有肯堅持做招待任同考古我唔信會全身+10咁低
考古一日起碼換到1張高防或高武
貪心可以開鐮刀分身繼續考,仲有機會開到金裝自用或賣

一套噬魂+70橙戰利+造傷秘石
配返1件70橙武
對王傷破100完全唔係問題
加返光屬3飾品,光遺產,對光副武
100王傷,80光屬傷,咁都吸唔返就轉副武開盾牆甚或奧義轉不屈

防閃血唔夠有金料理,再唔夠就副武盾用號角+3飾品

當然我唔否認雙刀呢個職完成度係全職中最低之一
(另一個係火炮
Gcd問題講到口都臭,但佢唔改都吹佢唔脹
玩雙刀有邊個未比人拒過
但佢完成度低同我放棄佢兩樣野黎

作者: 白雪限定    時間: 2014-8-25 16:54:15

Terryand 發表於 2014-8-25 15:31
洗咩補師
74等一套噬魂3,4星

玩到咁真係唔話得.
作者: 叛逆小方    時間: 2014-8-25 18:43:27

Terryand 發表於 2014-8-25 15:31
洗咩補師
74等一套噬魂3,4星

如果你74LV全噬魂+20仲要3星4星都坦唔到王,你應該轉職或del game
我講緊平民裝,同埋lv70 15000防和lv60 15000防係唔一樣,因為有等差
認真,你試下全+10裝坦天塔王先(我試過)

平民雙刀打5人地獄死都係正常,一個平民雙刀打天塔冇補帥係好易死
作者: Terryand    時間: 2014-8-25 18:51:14

叛逆小方 發表於 2014-8-25 18:43
如果你74LV全噬魂+20仲要3星4星都坦唔到王,你應該轉職或del game
我講緊平民裝,同埋lv70 15000防和lv60 1 ...

我都講左你仲停留喺+10就算把啦,平民唔係藉口
基本上冇乜邊隻game好似呢隻咁咁易搵高防高武
考古絕對可以做到每日一張
仲有講左可以靠buff同料理

唔想使錢又唔想使時間
煮埋比你食吖笨
作者: 叛逆小方    時間: 2014-8-25 18:54:31

Terryand 發表於 2014-8-25 18:51
我都講左你仲停留喺+10就算把啦,平民唔係藉口
基本上冇乜邊隻game好似呢隻咁咁易搵高防高武
考古絕對可 ...

唔係咁多人好似你咁主升一隻或者好似你咁有心
果D人咪留左係+10囉
我唔係停留係+10ga人
作者: Terryand    時間: 2014-8-25 19:08:23

叛逆小方 發表於 2014-8-25 18:54
唔係咁多人好似你咁主升一隻或者好似你咁有心
果D人咪留左係+10囉
我唔係停留係+10ga人 ...

其實只係做下料理同飾品+3都已經差好遠
堅果茶+差唔多2000防+2200血再額外多8~10%hp
花香蛋糕+2100防+1000閃+減傷5%
呢2件野唔會用好多時間,有5分鐘乜都整得齊

作者: 叛逆小方    時間: 2014-8-25 19:37:57

其實我都係想營運團隊可以完成"味完成"ga舊職業
作者: dicksonwan03    時間: 2014-8-25 19:56:44

其實有個問題重大既係...
如果佢未來唔出新既武器係有紫電+10秒...
遲下呢種法都會無埋XD"

因為無可能用一把65金武玩到上去XD"
作者: Terryand    時間: 2014-8-26 10:20:51

叛逆小方 發表於 2014-8-25 19:37
其實我都係想營運團隊可以完成"味完成"ga舊職業

呢方面你放棄
10月果轉製作團隊對玩家的話
一方面佢話要棄坦打補概念
但轉過頭又話坦打出黎唔會強過打手
第一受害者劍盾
雙刀亦喺果次被定位為dot職
炮則被定位為輔助
果次係最後一次反對機會
果時我喺巴哈度都講傳奇只係想用dot遮左gcd同技能動作問題
宜家唔反實有排衰
結果玩到宜家,傳奇亦只針對dot作改善
而事到如今,你將雙刀gcd下修,pvp場肯定出好大問題
台服宜家都已經丙緊雙刀dot過強
留名睇改弱
作者: 水月璃花    時間: 2014-8-28 01:53:44

我其實都70LV,不過用緊65 +20既天塔雙刀,禁我算係輕課金,但係用緊坦裝,都算得上0輸出禁。
點解我唔一開始玩劍盾OR斧頭,因為係第二隻GAME本身對雙刀有愛同覺得閃神好好玩,但係玩FFO耐左就發現一閃唔到就PK,所以轉玩速血,防我係靠裝上,不要問我為何放棄輸出.....

作者: 水月璃花    時間: 2014-8-28 02:11:28

以下網址係我而家所穿著既裝備
作者: rayan0915    時間: 2014-8-28 03:42:18

新手完全睇唔明呀
作者: Terryand    時間: 2014-8-28 10:27:10

水月璃花 發表於 2014-8-28 01:53
我其實都70LV,不過用緊65 +20既天塔雙刀,禁我算係輕課金,但係用緊坦裝,都算得上0輸出禁。
點解我唔一開始玩 ...

你血多我4万以上==
65金坦上身唔係一套好裝
有好多好多坦實證過效果發動次數極少
特別係有谷閃嘅情況下,要受傷害時先發動到(宜家改左就算

相反巨神兵易於衝星有常駐對王減傷再另+5%基本減傷
不過既然70lv就換闊天者啦
戰利巨鐮同65金坦一樣

作者: 水月璃花    時間: 2014-8-28 10:33:58

有金當然換70裝啦,仲洗用65咩,唔換都知咩事啦

歡迎光臨 AGAMES 討論區 (http://61.244.113.49/) Powered by Discuz! X2