AGAMES 討論區

標題: 夜龍沒有沒落,請各位樂觀面對 :) [打印本頁]

作者: Ceci311    時間: 2013-9-15 12:36:51     標題: 夜龍沒有沒落,請各位樂觀面對 :)

老套d講句,人地做到既野,玩左晴空咁耐既玩家們
唔會真係咁感情用事,一句話退晴就退晴呱 :)
(天音:明明解決方法多的是)

如果你話「我要玩0CD無腦海嘯,唔要羲牲任何野咁玩晒成個晴空,如果唔係夜龍冇特色」
咁我勸你唔使click下邊既link,你繼續發出反出下修聲音吧
(天音:高傷害CD長但頗合理,說到尾係12連擊,還要無視抗性50%...高傷害,像鳳狙的重炮,也有付出的)

方法係人諗出黎,唔接受既都冇辦法 :)
至少,絕望既職業,唔係夜龍 (天音:天道?)

如果要強行話改完之後,夜龍變廢,廢到打唔到任何野
只不過係觀點與角度,肯花心機,一樣同而家一樣強

觀點與角度...御靈神巫會話自己冇暈技,霸星會話自己坦但係唔夠塔皇硬,鳳狙會話自己重炮要扣MP夜龍唔使,獵魂會話點解自己一直被唔放在眼內,天道會話點解自己響全個晴空裡面被遺忘左

玩夜龍既你,一樣會話...御靈0CD識補血復活,神巫高傷,霸星大力,鳳狙係秒人既職業,天道被遺忘咪轉職玩夜龍一齊反對下修囉......etc
(天音:用夜龍的優勢(不是弱點),跟同等是打手的舊職的優勢比較一下...你就知道,夜龍還是很強)

http://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=19778&snA=29977&tnum=11

作者: 小氣球    時間: 2013-9-15 23:58:27

你買個單位之前sales話樓下會所所有設施包括泳池,健身室,任用,誰不知你買完之後過幾日管理處話成本問題,變左每日12點-2先開放,你覺得ok嗎?
作者: andylai0923    時間: 2013-9-16 00:03:15

你肯定神巫高傷= =?
作者: 小氣球    時間: 2013-9-16 00:23:01

其實問題既根本唔係講緊個職有幾強大
而係gm ,開發商既處事手法
作者: YAU♥.    時間: 2013-9-16 01:02:29

神巫吾高傷= =?

作者: ChiWing    時間: 2013-9-16 02:47:13

小氣球 發表於 2013-9-15 23:58
你買個單位之前sales話樓下會所所有設施包括泳池,健身室,任用,誰不知你買完之後過幾日管理處話成本問題 ...

每個遊戲當你申請會員個時 都會有個合約寫住 官方有一切權力修改遊戲既細節.

合約亦有時候有一樣情況. 當然人係會唔服氣阿. 但係你同意左. 官方係有權咁做

而老實講, 係夜瀧出之前, 鳳狙已經係一個好例子.

太OP既職往往以後都係會被修改.

你可以話官方唔測試好職業既強弱有錯.

但係個人認為 呢次下修對晴空既職業平衡始終係一件好事.

以1打1好 團隊戰又好

1隻+5法速紫裝搭把+10武夜瀧 就輕鬆殺到全職+10裝既舊職

公平嗎?

亦有人話, 點解唔上修哂所有舊既職業

如果隻隻職都好似夜瀧咁一堆CC技能 無視抗性技能. 咁請問花錢衝裝,衝膠囊同上抗有分別嗎?

反正幾厚血,幾高抗,都係即刻俾人秒, 變左鬥快秒人ONLINE.

我相信呢個都唔會係大家想見到既局面.

而且下修左既技能都好合理呀.

高攻,連擊既範圍技, cd耐係正常

拎其他法職差唔多既技能比

神巫既1火隕之舞 指定15尺範圍3連擊 同樣係1轉技能 cd都要2.5秒啦

點解海皇毒鱗有特別優待可以0cd?

而更加op既海潚 可以係得2秒cd= =??

跟本唔合理嘛

同埋仲有無敵盾. 雖然10秒得5次同反暈得2秒 個人認為已經比好多法職有優勢.

有玩開online game既人都會知 法師係大力但體質極弱, 法師有無敵技係咁好.

試諗下, 好多職業有無敵技但係都帶負面效果

例如神泉, 無敵完都要扣8x%hp上限. 雖然+攻, 但無敵完大數gg

仲有玄祭無敵時間內都唔攻擊得. (除非你自己係buff完之前, 自己click走個buff)

夜瀧仲係有優勢~ 只不過唔會好似以前咁OP

只要你肯放低, 唔好剩係固執於以前唔合理既能力

學樓主話, 肯花心機時間,一樣可以同而家一樣強

作者: 小氣球    時間: 2013-9-16 08:02:15

ChiWing 發表於 2013-9-16 02:47
每個遊戲當你申請會員個時 都會有個合約寫住 官方有一切權力修改遊戲既細節.

合約亦有時候有一樣情況.  ...

如果你見到你朋友地下汁到20蚊,袋左落袋,你都有一切權力告佢拾遺不報,但好多人都唔會咁做,何解?因為唔會咁衰仔搞自己朋友,朋友對自己重要,game 都係,gm 當然有權想怎改就怎改,塔皇取消元帥技,絕影取消隱身技,鳳j取消重炮技,御靈取消加血技,甚至取消所有職既攻擊技都得,只要佢唔怕無左最重要既野就得。

我一直插既係插gm既處事手法,任何開發/實行前都要有全面既分析,但而家開發商既做法係好明顯話緊比人知,「我出一個好強既職,等你地轉晒過去之後,再等d人話隻職過強,我地到時就會改弱,再開新職,你唔玩?咁又如何?還有大把人玩」,開發商下次出新野之前,應該先考慮該東西是否會影響遊戲平衡,而唔係乜都出左先。

睇下台灣仔會唔會話新職個盾屈,之後gm又拎個機會改弱,再出新屈機職,等d人又轉玩其他職,無限輪迴。
作者: V囝獸    時間: 2013-9-16 10:32:23

講真,夜瀧12連擊CD4秒都叫奈 鳳狙戈D叫咩? 你出1下鳳炮秒5到人就要等3秒再食1枝MP 但係食完都仲要食多枝先夠開鳳炮&凝神 食水+佢硬直既時間都5只8秒啦 但係鳳狙冇得靠攻速/法速去降低佢食水+佢硬直既時間 夜瀧80法速就做到WO 你如果有心玩落去既話 你實整到80法+
作者: ChiWing    時間: 2013-9-16 17:24:53

小氣球 發表於 2013-9-16 08:02
如果你見到你朋友地下汁到20蚊,袋左落袋,你都有一切權力告佢拾遺不報,但好多人都唔會咁做,何解?因為 ...

我覺得你個比喻有d問題= =

因為拾遺不報一定係錯.

但係開發商修改過強既職業, 一定係錯??

而家開發商又唔係亂改.

遊戲有合理既更改其實好正常o者

只不過你心入面覺得掉左錢落去玩

自己隻職俾人改廢左 心裡唔平衡

我先前個cm都講過 出新職業之前佢地冇檢測好強弱係佢地有問題

但係明知過強都唔改咩

咁玩其他職業既玩家情何以堪?@@

對得住其他掉左錢玩舊職既玩家??

當然你會話? 我玩夜瀧冇比錢玩??

但係而家夜瀧被nerf後, 真係廢到連舊職都不如?

我睇到既係, 玩夜瀧既基本成本提升左好多.

唔可以好似以前咁衝套+5爆屬法速裝, 入哂符文石 就可以0cd海潚

之後等無敵盾吸獵物黎12連擊秒佢地o者

事實上技能組比好多舊職仍然仲有優勢.

可能大家覺得中伏既原因係因為出左既時間咁耐

好似成4個月,跟住先改,心入面覺得開發商係專登咁做.

但調返轉頭諗, d舊職俾新職屈左4個月機.

到而家夜瀧被nerf. 佢地得益左d咩???

但你地起碼賺左4個月開心時間啦.

我只可以咁講. 如果你又怕被改

又想好似以前玩夜瀧咁, 低成本高效益既話

勸你唔好開新職了@@
作者: 小氣球    時間: 2013-9-16 18:34:58

ChiWing 發表於 2013-9-16 17:24
我覺得你個比喻有d問題= =

因為拾遺不報一定係錯.

何解你仲停留係職業過強個度?我講緊開發商處事手法。
同埋我都無提過唔滿意今次GM改夜龍技既程度,你下面段野做乜係咁話我?

仲要人身攻擊,話我心裡唔平衡?

同埋改弱夜龍係唔係唯一一個解決方法?
如果GM係改強其他職,你覺得會唔會搞到今日咁?

如果你係開發商,你會點補呢隻鑊?
點先可以避免到「賠了夫人又折兵」呢個情況出現?

作者: 伊藤小樂    時間: 2013-9-16 21:15:55

夜龍改84% 0cd 正常吧?還店都1下秒~ 我5明ge就系點解未世都改-.-?未世得果1下又糸84% 你地甘多下都84% 未世都未出聲拉-.-你地夜龍打1下 就算忽50% 乜人都屎拉...但系我地未世點解要改:D.....得果1下 打反職90%反死 你地夜龍...打1下佢都死拉
作者: 小氣球    時間: 2013-9-16 21:32:53

伊藤小樂 發表於 2013-9-16 21:15
夜龍改84% 0cd 正常吧?還店都1下秒~ 我5明ge就系點解未世都改-.-?未世得果1下又糸84% 你地甘多下 ...

夜龍招技係12連擊黎,唔係1下秒架小樂BB
反而你地只要秒到反職就唔洗怕反,夜龍就要下下反傷都食

(好似係)
作者: 伊藤小樂    時間: 2013-9-16 21:33:47

=3=....
作者: 黑黑BB    時間: 2013-9-16 21:39:27

只要秒到人就反唔到
要受傷害先再反傷 夜瀧12連都系 雖然會顯示反傷 但系數值系0
宜家好多魅噬夜瀧都秒到人
如果反到既話 會唔會系自己既問題呢@@?
作者: 小氣球    時間: 2013-9-16 21:46:13

黑黑BB 發表於 2013-9-16 21:39
只要秒到人就反唔到
要受傷害先再反傷 夜瀧12連都系 雖然會顯示反傷 但系數值系0
宜家好多魅噬夜瀧都秒到人 ...

點解雖然會顯示反傷 但系數值系0?
作者: Ceci311    時間: 2013-9-16 21:57:14

其實冇咩需要口舌之爭
正如我第一篇帖講既個句,觀點與角度
夜龍過唔過強,觀點與角度
夜龍如果過強,係咪下修夜龍先係唯一選擇,又係觀點與角度

不過我想回應一下「係咪下修夜龍先係唯一選擇?」呢個問題
其實唔係,你講得岩,的確唔係
改弱新職又好,改強夜龍又好,都係為左「平衡」

而有人提出「係咪下修夜龍先係唯一選擇?」
我既答案係:觀點與角度,咁正如你所講,改強舊職

陰陽師都有無敵盾,塔皇個盾再硬d,鳳狙唔使扣MP等CD食水,
云狩3連擊變12連擊,武尊無視防禦值,龍牙減冰火50%抗,
0仙大幅增加治療量,霸星反傷100%,絕影隱身斬增300%傷 etc.....

咁樣改強舊職,係唔係你會覺得開心d?
作者: 小氣球    時間: 2013-9-16 22:10:34

Ceci311 發表於 2013-9-16 21:57
其實冇咩需要口舌之爭
正如我第一篇帖講既個句,觀點與角度
夜龍過唔過強,觀點與角度

你覺得係咩原因搞到今時今日咁?
作者: Ceci311    時間: 2013-9-16 22:12:15

小氣球 發表於 2013-9-16 22:10
你覺得係咩原因搞到今時今日咁?

黃子華話齋
冇新職,冇煩惱,冇問題
作者: 小氣球    時間: 2013-9-16 22:14:01

Ceci311 發表於 2013-9-16 22:12
黃子華話齋
冇新職,冇煩惱,冇問題

作者: Ceci311    時間: 2013-9-16 22:19:20

小氣球 發表於 2013-9-16 22:14

其實我地明你個論點ga
不過你都要接受GM真係正如樓上個位大大講
GM真係有權改晒d野(就算你已經75lv +10晒之後)
大家都明呢一點
真如我第一編講,有心玩,夜龍唔會係弱職,反而重係強者個一type
因為太強勁,門柵提高左

(但撫心自問,係唔係真係高到冇可能做到,或者要改棄好多好多攻擊值先換到0CD?其實又唔係,觀點與角度,大家都係唔妥GM出完又改,不過其實好多強過既舊職都係被改過,大家都係咁樣繼續努力玩落去,所以我呢一編,係鼓勵大家正面面對0CD問題(如果你地想玩0CD 12連擊既話))
作者: 黑黑BB    時間: 2013-9-16 22:20:31

小氣球 發表於 2013-9-16 21:46
點解雖然會顯示反傷 但系數值系0?

秒左反唔到咪0=_=
但系每次都系比夜瀧秒先會顯示
其他職唔多見有
作者: 伊藤小樂    時間: 2013-9-16 22:50:11

*宜家好多魅噬夜瀧都秒到人* E句野我相信5適用於2m4 hp  up ge職:D
作者: 伊藤小樂    時間: 2013-9-16 22:54:43

講真~如果HK要改ge話  我建議GM正糸改無敵同夜龍狂瀾cd(84%)
作者: Ceci311    時間: 2013-9-16 22:57:38

伊藤小樂 發表於 2013-9-16 22:54
講真~如果HK要改ge話  我建議GM正糸改無敵同夜龍狂瀾cd(84%)

因為你係魅噬 XD
作者: 伊藤小樂    時間: 2013-9-16 23:16:11

甘5岩咩== e 2樣野5改5得la
作者: Ceci311    時間: 2013-9-17 00:39:31

觀點與角度啦
魅噬角度實係想改晒佢ga
作者: 小氣球    時間: 2013-9-17 07:33:11

黑黑BB 發表於 2013-9-16 22:20
秒左反唔到咪0=_=
但系每次都系比夜瀧秒先會顯示
其他職唔多見有

哦,因為個盾
作者: bravecollection    時間: 2013-9-17 08:20:34

跟本設計夜龍時呢個先係原版,你真係當 設角果個傻既咩,職業平衡?鳳狙出果時都話要人玩到咁上下,戰場係咁俾人秒先覺得佢勁, 夜龍跟本一出技表時一睇就知佢屈機,副本攻城戰場全能…開發者為左收入出呢啲計,睇真啲……咒術士 開角時難易度,係屬於難 ,一招海皇如果0cd狂出,邊有難度

作者: carbondioxide    時間: 2013-9-17 11:35:36

爭咩吖,礎埋黎做賴尿牛丸吖笨~
作者: carbondioxide    時間: 2013-9-17 11:39:33

我都覺夜瀧冇廢到,反而仲強左

ps:其實係接受唔到而傻能左
作者: 黑黑BB    時間: 2013-9-17 12:15:16

小氣球 發表於 2013-9-17 07:33
哦,因為個盾

E+諗返又系wo
作者: 牛奶貓    時間: 2013-9-17 20:54:47

我支持小氣球.....好多人地 因為知道 夜龍強 打副本 有時自己一個都ok 唔洗組人  先去花錢花時間花心機去玩
但依家 你一句要改  就改晒人地d野...當然你有咁既權利    但你唔覺得 冇視左人地既付出咩...

如果作為  一個真係良心既開發商......大不了可以  強勁舊有既職業...
一黎對舊有既玩家 更有信心去投資個game    二黎又唔會傷害到班夜龍人士....

佢地做多小小都唔肯....仲值得人地去投資依隻game去支持佢地咩????
作者: lawrencecc    時間: 2013-9-17 23:16:26

D人話夜龍主要係因為12連, 盾, 無視冰抗

其實12連由2秒變4秒又真係幾慘, 個人認為如果3秒會好D, 起碼易接受D
盾其實我唔覺得要點改, 20秒CD, 頂7下, 仲要反傷都計, 唔算好難打, 不過暈個part 可以由4.5--->3, 起碼其他職D暈技/定技都係咁上下時間
無視冰抗100% E part 就好難唔改, 其實改左做50%, 夜龍就會正常好多

個人意見

" 不過官方100%唔理, 所以唔中意GA人唔洗太激動, 中意GA人又唔洗太開心 XD"

作者: Ceci311    時間: 2013-9-18 13:37:54

lawrencecc 發表於 2013-9-17 23:16
D人話夜龍主要係因為12連, 盾, 無視冰抗

其實12連由2秒變4秒又真係幾慘, 個人認為如果3秒會好D, 起碼易接 ...

中肯

作者: keylam2013    時間: 2013-9-18 14:43:41

如果當初我係睇到夜瀧條宣傳片先玩 甘我算唔算比遊戲公司昆左?
以佢修改的技能黎睇 我會用既技能"全部"都有修改 甘算唔算你將我原本想玩果個職業變左第2樣野?
請唔好以夜瀧改完都勁啦 鳳J又-MP啦 XXX又點點點啦黎比較 點解要同佢地比較?
我創角時就知道晒鳳J-MP XXX又點點點果D野啦 所以先開夜瀧
甘如果要強行將我隻職業變成第2樣野 甘你好應該比我用同樣LV 同樣裝備轉過其他職業丫
出新職業冇測試 出左問題 你地既過失點解要由我地去承擔?
作者: 小氣球    時間: 2013-9-18 15:43:07

keylam2013 發表於 2013-9-18 14:43
如果當初我係睇到夜瀧條宣傳片先玩 甘我算唔算比遊戲公司昆左?
以佢修改的技能黎睇 我會用既技能"全部"都有 ...

頂,你完全同我諗既野一樣,根本就係一個局,心人既感覺就係一個呃錢計劃,仲要精到唔洗自己主動改,等玩家要求改。我唔明點解個個都focus 係職業過強個度。
作者: lawrencecc    時間: 2013-9-18 16:11:11

我覺得改好正常, 始於係太強
而且過強新職出, 之後會改弱, 你唔係同我講你覺得唔會丫 = =  
不過改到咁過火先係大問題, SAD :(
作者: keylam2013    時間: 2013-9-18 16:34:23

我唔係老手 而且我亦未體驗過有遊戲係會有職業過強會改弱呢個政策
今時今日真係上左一課
難得既係甘既欺騙手法 晴空既玩家已經習慣 已經變成常識一樣
我只好佩服營運商 的確有一手= =
然後唔再玩佢任何一隻遊戲
作者: benny65421331    時間: 2013-9-22 07:56:43

其實夜瀧改到咁 , 係意料之內 :)
講真 , 晴空本來就係多人既GAME (靠合作)
冇咩理由1個人 可以做到咁多野
諗真 , 魅果招貝舞 本身要[ 80%+ ] 法速 , D人見到先唔挽
瀧職 吸引在12連 [相信係因為巴哈個12訓練所果條片先吸引到人)
e+瀧其實都係變返好似 魅職咁姐(高法速) , 只係 [ 獸性原現 ] 姐
作者: Ceci311    時間: 2013-9-23 20:35:46

benny65421331 發表於 2013-9-22 07:56
其實夜瀧改到咁 , 係意料之內 :)
講真 , 晴空本來就係多人既GAME (靠合作)
冇咩理由1個人 可以做到咁多野

同意
作者: pgchicken    時間: 2013-9-24 13:29:59

keylam2013 發表於 2013-9-18 16:34
我唔係老手 而且我亦未體驗過有遊戲係會有職業過強會改弱呢個政策
今時今日真係上左一課
難得既係甘既欺騙 ...

「而且我亦未體驗過有遊戲係會有職業過強會改弱呢個政策」

會唔會係你玩既game太少?就連萬年延遲既暴風雪都成日改技

作者: 赫海    時間: 2013-9-24 20:43:38

其實改吾係問題,只係使吾使改到咁樣
改完之後唯有拉高個法速佢啦
[我玩夜龍一個星期差吾多60先話改技==]

作者: Ceci311    時間: 2013-9-25 14:28:13

都係個句,改係預左。。。
咪當係官方一開始優惠你地,等你地打晒金裝,上晒70lv up先改返正常
俾你地升得舒服D,快D同大部分玩家既lv similar
作者: Ceci311    時間: 2013-9-25 16:09:59

無腦12連已經完結
不如動動腦筋,強化自身職業。。。
之前所有職業噴夜龍pvp無敵,低等單刷任何副本,單刷世王,etc
夜龍企出黎話呢D係夜龍既特性,叫我地呢D舊職(弱職)接受
舊時pvp,只係得少數職可以用高等技術智取夜龍(如75lv舊職v.60lv夜龍)
夜龍的強勢,得到一堆夜龍擁護
話個無敵盾唔改得,係代表性技能,話12連0CD係代表技能
反而叫舊職用下自己個腦,諗下點對對付20秒檔7次反暈4.5秒既無敵盾
而家改技後,反暈,技能cd,檔攻擊次數不如之前,
就噴官方改到不似人形,夜龍們而家感受到過去幾個月
我地舊職發出既聲音既意思未?
你地覺得既不公平同心灰意冷,正係所有舊職既內心感受
身同感受,他朝君體也相同而已
我都明白,升好晒D野改技係好多不便同好灰心
但都係個幾個point,官方想改乜就改乜,玩家既選擇權就係玩或者唔玩晴空
如果夜龍係廢,部份舊職又算咩?
夜龍輸出不如之前,會唔會係執著要無腦0cd 12連屈死所有人同怪?
0CD需求高,總有達到既方法(正如之前你地話破無敵盾,總有方法)
0CD玩唔起,咪玩其他路線,夜龍真係得無腦0CD 12連? 100爆技能輪住放得唔得?
情況其實同靈仙要玩2萬攻,高爆高爆傷一樣,唔係唔得,要取捨
晴空職業一直以來,都係個性化,無話點樣先係最強
何不襯呢個機會,擺脫無腦0CD 12連既小學雞都識既打法,創立一D新配點路線?

中心思想係。。。
職業被改弱都習慣晒,不如學會接受。。。
如果真係愛自己既職業,動腦筋幫自己既職業變強,都係所有玩家做緊既事
(晴空我覺得係一隻著重團體發揮既遊戲,過強過弱暫時唔再講,
但係出現後,單刷世王,副本,晴空塔,呢樣野真係你地本身玩晴空想要既野?)
作者: de_lay    時間: 2013-9-29 19:46:19

樓主你有無睇人講咩..黎黎去去乜勁乜弱...
講係佢手法呀...(出強角> 改弱)不停咁做呀..
唉...魚蛋定理.....
作者: Ceci311    時間: 2013-9-30 19:38:04

e = mc squared
係咁GA LA
作者: 小氣球    時間: 2013-10-1 17:35:06

de_lay 發表於 2013-9-29 19:46
樓主你有無睇人講咩..黎黎去去乜勁乜弱...
講係佢手法呀...(出強角> 改弱)不停咁做呀..
唉...魚蛋定理..... ...

可惜
作者: 豆仔    時間: 2013-10-1 17:39:09

作者: 小氣球    時間: 2013-10-1 17:51:20

pgchicken 發表於 2013-9-24 13:29
「而且我亦未體驗過有遊戲係會有職業過強會改弱呢個政策」

會唔會係你玩既game太少?就連萬年延遲既暴風 ...

人地【詞語過濾】你又跟住【詞語過濾】, 人地搶呀婆錢,所以你搶呀婆錢就即係無問題?人地落香港周街ALL屎,你又跟住周街ALL屎?

無腦,咁既野都講得出

PS: 呢度係香港,唔係大陸

歡迎光臨 AGAMES 討論區 (http://61.244.113.49/) Powered by Discuz! X2